Genel

İstanbul görüşmeleri

İstanbul görüşmeleri

Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki İstanbul görüşmeleri başladı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi’ndeki görüşmeler öncesinde toplantı salonunu ziyaret ederek, iki ülke heyetinde yer alan yetkililere seslendi. 

Heyette görev alan yetkililerin barışın tesisindeki çabalarından memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, müzakere sürecinin barışa dair umutları yükselttiğini ve tüm dünyayı heyecanlandırdığını söyledi. Erdoğan şöyle konuştu:

“Beşinci haftasına giren çatışmalar, dostunuz ve komşunuz olarak bizlere gerçekten derinden üzüyor. Krizin başladığı ilk günden itibaren tırmanmasının önüne geçilmesi için her düzeyde samimi gayret sarf ettik. 

Söz sahibi olduğumuz tüm platformlarda her iki tarafın da hakkını hukukunu, hassasiyetlerini koruyan, kollayan, gözeten adilane bir yaklaşım sergiledik. Bölgesinde pek çok acıya şahitlik etmiş bir ülke olarak Karadeniz’in kuzeyinde benzer bir tablonun ortaya çıkmaması için çalıştık, çabaladık. 

Türkiye olarak, barış ve istikrar için, bölgemizde ve ötesinde sorumluluk üstlenmekten hiçbir zaman kaçınmadık, kaçınmayız. Adil bir barışın kaybedeninin olmayacağına inanıyoruz. Çatışmanın uzaması hiç kimsenin yararına değildir. Ölen her insan, yıkalan her bine refah yolunda harcanması gerekirken havaya savrulan, toprağa gömülen her kaynak ortak geleceğimizden kopartılan bir değerdir. 

Bu trajediyi durdurmak tarafların elindedir. Bir an önce ateşkesin ve barışın sağlanması herkesin faydasına olacaktır. Artık görüşmelerden somut sonuçların alınması gereken bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz.”

“İnisiyatif almaktan kaçınmayacağınıza inanıyorum”

Erdoğan, heyette yer alanların tarihi bir sorumluluk üstlendiğini belirterek, “Tüm dünya sizlerden gelecek hayırlı ve müjdeli haberleri bekliyor. Liderlerin yönlendirmesiyle barışın temelini atıyorsunuz. İşinizi kolaylaştıracak her türlü katkıya biz hazırız” dedi. 

Özbekistan’a gideceğini ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun taraflara yardımcı olmak için İstanbul’da kalacağını belirten Erdoğan, “Sizlerin barışın yenide tesisi için insiyatif almaktan kaçınmayacağınıza inanıyorum” ifadesini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde arabuluculuk sözkonusu olmadığını ancak, ihtiyaç duyulması halinde her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi. 

Erdoğan, “Sizlerin müzakerelerde sağlayacağınız ilerlem bir sonraki aşama olan liderler düzeyindeki teması da mümkün hale getirecektir. böyle bir görüşmeye de ev sahipliği yapmaya hazırız. Sizlerin burada bir araya gelmesi bile dünyada ve ülkelerinizde başlıbaşına bir umut sebebidir” diye konuştu. 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL