Genel

İskoçya’ya Müslüman başbakan

İskoçya’ya Müslüman başbakan

İskoçya’nın yeni birinci bakanı bir Müslüman olacak

Humza Yousaf, parti üyelerinin oylaması sonucunda SNP lideri ve İskoçya’nın ilk bakanı olarak Nicola Sturgeon’un yerini alacak.

Yousaf, parti içindeki derin bölünmeleri açığa çıkaran liderlik yarışında rakipleri Kate Forbes ve Ash Regan’ı mağlup etti.

37 yaşındaki Yousaf, Birleşik Krallık’ta büyük bir partiye liderlik eden ilk Müslüman oldu. 

Salı günü devredilmiş bir hükümetin ilk etnik azınlık lideri olarak onaylanması bekleniyor.

Halihazırda İskoçya’nın sağlık bakanı olan Yousaf’ın, yarışmadaki adaylardan hiçbirini açıkça desteklememesine rağmen, Bayan Sturgeon’un tercih ettiği halef olduğu varsayılıyordu.

Liderlik seçimi, SNP’nin 72,169 üyesinden yaklaşık 50,490’ının oy kullandığı Tek Devredilebilir Oy sistemi ile belirlendi – bunların büyük çoğunluğu internet üzerinden yapıldı.

Bayan Regan’ın ilk turda elenmesinin ardından Yousaf, Bayan Forbes’u yüzde 52’ye yüzde 48 ile mağlup etti.

Yeni SNP lideri, İskoçya’nın altıncı birinci bakanı olmadan önce Salı günü İskoç Parlamentosu’nda kazanması neredeyse kesin olan bir oylama ile karşı karşıya kalacak.

Sonuçların Edinburgh’daki Murrayfield Stadyumu’nda açıklanmasının ardından bir konuşma yapan Yousaf, çoğu zaman kıran kırana geçen liderlik yarışının ardından partiyi kendisinin arkasında birleşmeye çağırdı.

Bağımsızlığın “kapı eşiklerinde” kazanılacağını söyledi ve tabandan gelen bir kampanya başlatma sözü verdi ve ekledi: “İskoçya için bağımsızlığı kazanacak nesil biz olacağız.”

Pakistan kökenli 

Babası aslen Pakistanlı ve 1960’larda ailesiyle birlikte İskoçya’ya göç etmiş, annesi ise Kenya’da Güney Asyalı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş ve Yousaf sık sık maruz kaldığı ırkçı tacizden söz etmişti.

Liderlik yarışmasının başında 25 yaşındaki bir erkek ve 35 yaşındaki bir kadının tutuklanıp suçlanmasıyla tehditler aldığı iddia edildikten sonra polisi aramak zorunda kaldı.

Yousaf, İskoç İşçi Partisi lideri Anas Sarwar’ın iki yıl gerisinde olduğu Glasgow’daki Hutchesons’ Grammar özel okulunda eğitim gördü.

Glasgow Üniversitesi’nde siyaset okuduktan sonra, SNP Milletvekili Bashir Ahmad’ın parlamento asistanı ve daha sonra Alex Salmond’un yardımcısı olmadan önce kısa bir süre bir çağrı merkezinde çalıştı.

Yousaf, 2011’de Glasgow bölgesi için liste milletvekili seçildi ve Salmond, onu sadece bir yıl sonra Avrupa ve uluslararası kalkınma bakanlığına atadı.

Glasgow Pollok’u İşçi Partisi’nden kazanmasının ardından 2016 yılında ulaştırma bakanı oldu ve bu onu İskoç Parlamentosu’nda bir seçim bölgesi sandalyesi kazanan ilk etnik azınlık adayı yaptı.

Mayıs 2021’de sağlık sekreteri olduktan sonraki üç hafta içinde, Yousaf, 10 çocuğun “Covid nedeniyle” hastaneye kaldırıldığını yanlış bir şekilde iddia ederek neden olduğu herhangi bir “yersiz alarm” için özür dilemek zorunda kaldı. 

Yousaf ve Dundee’de bir SNP meclis üyesi olan eşi Nadia El-Nakla, geçtiğimiz günlerde ayrımcılık yapmakla suçladıkları bir kreşe karşı 30.000 sterlinlik yasal iddiayı geri çekti.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL