İSİG: Ağustosta en az 179 işçi öldü
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG), açıkladığı rapora göre 2024 yılı Ağustos ayında en az 179 işçi öldü. Ağustos verilerinin yayınlanmasıyla birlikte yılbaşından bu yana hayatını kaybeden işçilerin sayısı 1201’e yükseldi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından yapılan açıklamada, “Yüzde 73’ünü ulusal basından; yüzde 27’sini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Ağustos ayında en az 179, yılın ilk sekiz ayında en az 1201 işçi hayatını kaybetti” dedi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi raporda şu ifadelere yer verdi:
“Mevsimlik tarım işçiliği, çobanlık ve besicilik yapan 4 çocuk, inşaat işçisi 2 çocuk ve otel işçisi 1 çocuk olmak üzere bu ay en az 7 çocuk işçi hayatını kaybetti. Yaralanan onlarca çocuk var. Çocuk işçi ölümleri artarak devam ediyor. Çocuk işçiliğe birkaç gün içinde çıkaracağımız raporda ayrıntılı olarak değineceğiz.
18-25 yaş grubundaki genç işçi ölümlerinde de artış sürüyor. Genç işçi ölümleri özellikle sanayide yoğunlaşıyor. Diğer genç işçi ölümleri ise inşaat işçiliği, moto kuryelik, mevsimlik tarım ve sokakta çalışma gibi işkollarında/ mesleklerde.
“En çok işçi ölümü inşaat, tarım ve taşımacılıkta”
Ağustos ayında da en çok işçi ölümü, en güvencesiz ve örgütsüz işkolları olan inşaat, tarım ve taşımacılıkta meydana geldi. Ancak maden işkolunda da Zonguldak’ın TTK ve ‘kaçak’ işletmelerinden Muğla, Mardin, Osmaniye, Kütahya gibi şehirlerimizdeki özel işletmelere kadar yaygın bir alanda işçi ölümlerinin gerçekleştiğini ve 2024 yılında madenlerin alarm verdiğini söylemeliyiz. Yine tersanelerde Aliağa, Tuzla ve Yalova’da iş cinayetleri oldu. Bu ay 6 arkadaşımızı daha kaybetmemiz sonucu moto kurye ölüm sayısı 2024 yılında 37’ye ulaştı.
“Sanayi sektöründe hızlı bir artış var”
Sektörel olarak baktığımızda; 63 işçi sanayi, 47 işçi inşaat, 39 işçi tarım ve 30 işçi hizmet sektöründe hayatını kaybetti. Özellikle bu yıl sanayi sektöründe işçi ölümlerinin hızlı bir artış gösterdiğini belirtmek istiyoruz.
“41 işçi yüksekten düştü”
Basit önlemler ve az maliyetle önlenebilecek ölümler sürüyor. 28’i inşaatta olmak üzere 41 işçi yüksekten düştü. Yine 6’sı inşaat olmak üzere 15 işçiyi elektrik çarpması sonucu kaybettik. Bu durum önlemsizliğin, denetimsizliğin ve kuralsızlığın da bir göstergesi.”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)