Genel

Irak’ın kuzeyine operasyon

Irak’ın kuzeyine operasyon

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Irak’ın kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik ‘Pençe-Kilit operasyonu başlatıldığını” söyledi. 

Akar, TSK komuta kademesiyle geldiği Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Merkezi’nde operasyon hakkında bilgi aldı, Muharip Hava Kuvveti Harekât Merkezi ile video telekonferans yöntemiyle bağlantı kurdu. 

Bakan Akar, “Irak’ın kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğimizi sağlamak maksadıyla terör hedeflerine yönelik Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, bu gece itibarıyla Pençe-Kilit Operasyonu’nu başlatmıştır” dedi. 

Operasyonda terör örgütüne ait hedeflerin yoğun ateş altına alındığını belirten Akar, şöyle konuştu:

“Hazırlanan plan kapsamında gerçekleştirilen operasyonda Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki terörist hedefleri önce hava kuvvetlerimiz tarafından ateş altına alındı. Kahraman pilotlarımız terör örgütüne ait barınak, sığınak, mağara, tünel, mühimmat depoları ile sözde karargâhlardan oluşan hedefleri başarıyla vurdu. Fırtına, ÇNRA ve diğer topçu unsurlarımız tarafından da belirlenen hedefler yoğun şekilde ateş altına alınarak tam isabetle vuruldu. ATAK helikopterlerimiz, İHA ve SİHA’larımızla desteklenen Kahraman Komandolarımız ve Bordo Berelilerimiz karadan sızarak ve hava hücum harekâtı ile bölgeye intikal etti. Şu ana kadar operasyonumuz planlandığı şekilde başarıyla devam ediyor. Birinci safhada belirlenen hedefler ele geçirildi.”

“Terör örgütünün çöküş sürecinde olduğunu görüyoruz”

Akar, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri unsurlarının görev aldığı harekâtı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Küçükakyüz ile harekât merkezlerinden takip ettiklerini belirtti. 

Harekâtla ilgili planlama safhasından itibaren detaylı bir çalışma yapıldığını anlatan Akar, şunları söyledi:

“Mehmetçiğimiz; asil milletimizin sevgisinden, güveninden ve duasından aldığı ilhamla komutanlarının emir ve komutasında çalışmalarını büyük bir kahramanlık ve fedakârlıkla yürütüyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendisine verilen görevleri başaracağından şüphemiz yok. İnşallah bu harekât da planlandığı şekilde başarıyla tamamlanacak. Sonuç olarak 40 yıldan beri ülkemizin başına musallat olan terör belasından asil milletimizi kurtarmakta kararlıyız. En son terörist etkisiz hâle getirilinceye kadar mücadelemiz devam edecek. Mehmetçiğin nefesi teröristlerin ensesinde. Terör örgütünün bir çöküş süreci içinde olduğunu görüyoruz.”

Akar, harekatın “Irak’ın egemenlik hakları ve toprak bütünlüğüne saygılı bir şekilde” yapıldığını ifade ederek, “Bizim tek hedefimiz teröristlerdir. Sivillerin, çevrenin, kültürel ve dinî yapıların zarar görmemesi için azami hassasiyet gösterilmektedir” dedi. 

Millî Savunma Bakanı Akar, hava harekâtına katılan pilotlarla da telsiz bağlantısı ile konuştu. 

Komandolar bölgede

Bakanlıktan yapılan açıklamada da operasyon kapsamında topçu unsurların da hedefleri tam isabetle vurduğu belirtilerek şunlara yer verildi:

“Hava kuvvetlerimiz, ateş destek vasıtalarımız, ATAK helikopterlerimiz, İHA ve SİHA’larımızla desteklenen komandolarımız ve Özel Kuvvet unsurlarımız karadan sızarak ve hava hücum harekâtı ile bölgeye intikal etmiştir.

Dost ve müttefiklerimizle koordine edilerek icra edilen bu harekâtta, azami oranda yerli ve millî mühimmat kullanılarak terör örgütünün bölgedeki varlığına ağır bir darbe indirilmiştir.”

“Planlanan hedefler ele geçirildi”

Akar, daha sonra geçtiği Kara Kuvvetleri Karargahı’nda, şunları söyledi:

“Uzun süreden beri yapılan hazırlık ve koordinasyonu müteakip dün akşamdan itibaren Pençe-Kilit Operasyonu’nu başlatmış bulunuyoruz. Şu an itibarıyla planlanan hedeflerin tamamı ele geçirilmiş durumdadır. Arkadaşlarımız görevlerini başarıyla gerçekleştirdi. Teröristlere ait tespit edilen barınak, sığınak, mağara, tünel, mühimmat depoları ile sözde karargâhlar hava harekâtı ve ateş destek vasıtalarıyla büyük bir başarıyla tahrip edilmiştir.

ATAK helikopterlerimiz, İHA ve SİHA’larımızla desteklenen Kahraman Komandolarımız ve Bordo Berelilerimiz hava hücum harekâtı ve karadan sızmak suretiyle bölgeye intikal etmiş ve belirlenen hedefleri ele geçirmiştir. Çok sayıda terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Arama-tarama faaliyetlerimiz devam etmektedir. Sayının önümüzdeki saatlerde, günlerde daha da artmasını bekliyoruz.”





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL