Genel

İngiltere Başbakanı Liz Truss  istifa etti 

Liz Truss, başbakanlık ve parti liderliğiden istifa etti. Truss, 45 önce liderliğe seçilmişti. (Foto: Depo Photos)

İngiltere Başbakanı Liz Truss  istifa etti 

Liz Truss, başbakanlık ve parti liderliği görevinden istifa ettiğini açıkladı. 

Downing Street’teki Başbakanlık önünde açıklama yapan Truss, istifasını Krala sunduğunu ve yerine yenisi seçilinceye kadar görevini sürdüreceğini söyledi. 

Truss, açıklamasında şunları dile getirdi:

“Büyük bir ekonomik ve uluslararası istikrarsızlık döneminde göreve geldim. Aileler ve işletmeler faturalarını nasıl ödeyecekleri konusunda endişeliydi. Putin’in Ukrayna’daki yasadışı savaşı tüm kıtamızın güvenliğini tehdit ediyor. Ve ülkemiz, düşük ekonomik büyüme nedeniyle çok uzun süre geride kaldı.

Muhafazakar parti tarafından bunu değiştirmek için seçildim. Enerji faturalarını ve ulusal sigortaları keserek teslim ettik. Ve Brexit’in özgürlüklerinden yararlanacak, düşük vergili, yüksek büyümeli bir ekonomi için bir vizyon belirledik.

Bunu değiştirmek için Muhafazakar parti tarafından seçildim.

Gelinen durum göz önüne alındığında, Muhafazakar Parti tarafından seçildiğim görevi teslim edemeyeceğimin farkındayım. Bu nedenle, Muhafazakar Parti lideri olarak istifa ettiğimi bildirmek için Kral ile konuştum.”

Truss, partiye yeni liderin seçilmesi süreci tamamlanıncaya kadar görevini sürdüreceğini kaydetti. 

5 Eylül’de parti lideri seçilmişti

Truss, 5 Eylül’de Muhafazakar Parti liderliğine seçildi. Truss’ı yeni hükümeti kurmakla görevlendiren Kraliçe II. Elizabeth, bundan birkaç gün sonra 8 Eylül’de vefat etti. 

Vergi indirimi vaadiyle göreve gelen Truss, bu konudaki planının piyasalarda dalgalanmalara neden olması üzerine karar değiştirmek zorunda kaldı. Bu tam bir U dönüşü olarak tanımlandı. 

Bu durum parti içinde ciddi eleştirilere neden oldu ve istifa sesleri yükseldi. 

Truss, 14 Ekim’de Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng’i görevden adı ve yerine Jeremy Hunt’ı atadı. 

Truss Hükümetinin İçişleri Bakanı dan kişisel e-mailinden resmi belge gönderdiğinin ortaya çıkması üzerine dün istifa etmek zorunda kaldı. 

Lizz Truss, parti başkanlığına gelişinin üzerinden 45 gün geçtikten sonra liderliğe veda ettiğini açıkladı. 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL