Genel

İlk tahıl gemisi RAZONI Mersin’de

Tahıl koridorunun ilk gemisi RAZONI, Lübnanlı alıcının ürünü almayı reddetmesi üzerine, yeni alıcı arayışına girdi ve Mersin Limanı açıklarında demirledi.  (Foto: MSB)

İlk tahıl gemisi RAZONI Mersin’de

Tahıl koridorunun ilk gemisi RAZONI, Lübnanlı alıcısının malı teslim almayı reddetmesi üzerine, yeni alıcı arayışına girdi ve Mersin Limanı açıklarında demirledi.  

1 Ağustos’ta Odesa Limanı’ndan ayrılan RAZONİ, Lübnan’daki son alıcının ürünü reddetmesi üzerine yeni alıcı arayışına başlandı. 

Ukrayna’nın Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan’daki son alıcının teslimatta yaşanan 5 aylık gecikme nedeniyle ürünleri reddettiğini duyurdu.

Bloomberg, alıcı bulma yolculuğunda yaşanan bu kargaşanın, savaş devam ederken Ukrayna tahıl sevkiyatının normale dönmesi önündeki zorlukları gözler önüne serdiğini yazdı.

Büyükelçiliğe göre, RAZONI’nin nakliyecisi Lübnan’da veya başka bir yerde yeni bir alıcı ararken, geminin Trablusşam olan varış noktası Pazar günü değişti.

Ukrayna’daki tahılın dünya pazarlarına ulaştırılması için İstanbul’da yapılan anlaşma çerçevesinde, 1 Ağustos’ta Odesa’dan demir alan RAZONI’nin 7 Ağustos’ta Lübnan’a varması bekleniyordu.

Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamiya, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Odesa limanından yola çıkan mısır yüklü RAZONI adlı geminin, söylenenlere göre Lübnan’ın Trablusşam limanına varması gerekiyordu, ancak gemi, en başında açıklanan varış noktasına varmadan rota değiştirdi” demişti.

RAZONI Mersin’de

Marinetraffic kayıtlarına göre, RAZONI, gelişmeler üzerine Trablusşam olan rotasını Mersin’e çevirdi. Bu akşam saatlerinde yeni varış noktasına ulaşan gemi Mersin Limanı açıklarında demirledi. 

Geminin yükü için yeni alıcı bulup bulmadığı konusunda henüz bir bilgi alınamadı. 

RAZONİ gemisi

Sierra Leone bayraklı 186,6 metre uzunluğunda ve 25 metre genişliğindeki gemi, 1996 yılında yapılmış. 27 bin ton mısır taşıyan kuru yük gemisi RAZONI, 7 gün 17 saatlik yolculuktan sonra Mersin Limanı’na ulaştı. 

1 Ağustos’ta Ukrayna’nın Odesa limanından hareket eden gemi, 2 Ağustos akşamında Türk karasularına girdi. Sarıyer açıklarına demirleyen gemide, 3 Ağustos’ta Türkiye, Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler temsilcilerinden oluşan heyet tarafından denetim yapıldı.  

Gemi yükünün denetlenmesinden sonra Lübnan’a doğru yoluna devam etti. 4 Ağustos’ta Çanakkale Boğazı’ndan geçerek Ege Denizi’e çıkan RAZONI, Bodrum ve Datça açıklarından geçti, Rodos adasının kuzeyinden Akdeniz’e açıldı.

RAZONI’nin 7 Ağustos’ta varış noktası olan Lübnan’ın Trablusşam limanına ulaşması öngörülüyordu.  





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL