Genel

İkinci tur göründü

İkinci tur göründü

Cumhurbaşkanlığında ikinci tur göründü

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, saat 02.25 itibarıyla seçimlere ilişkin ilk verileri açıkladı.  

Yener, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçimlerine ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Saat 02.25 itibarıyla toplam sandıklarda açılma oranı yüzde 91,93 olup, yurt içi sandıklarda açılma oranı yüzde 94,68, yurt dışı sandıklarda açılma oranı ise yüzde 36,85’tir. Bu verilere göre Sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49,49, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,79, Sayın Sinan Oğan yüzde 5,29, Sayın Muharrem İnce yüzde 0,43 oy oranına sahiptir.

Ayrıca milletvekili seçimlerinde ise şu an itibarıyla yüzde 7’lik ülke barajını geçen siyasi partilerimiz Cumhur İttifakı’nda Adalet ve Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Büyük Birlik Partisi; Millet İttifakı’nda Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti; Emek ve Özgürlük İttifakı’nda Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Türkiye İşçi Partisi’dir.”

Yener, Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin veri girişinin devam ettiğini de belirtti. 

Erdoğan, balkondan partililere seslendi

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Şayet milletimiz tercihini, seçimin ikinci tura kalmasından yana yaptıysa onun da başımızın üstünde yeri var” dedi. 

Parti genel merkezinin balkonundan taraftarlarına seslenen Erdoğan’ın söyledikleri satırbaşlarıyla şöyle:

“-Ülkemiz 14 Mayıs seçimleriyle bir demokrasi şölenini daha alnının akıyla tamamlamıştır. Henüz kesin sonuçlar belli olmamakla beraber açık ara önde bulunuyoruz.” 

“-Tabii biz fersah fersah geride olduklarını kendilerinin de bildiği bir tabloyu ‘öndeyiz’ diye anlatarak, milleti bir kez daha muhtemelen son kez kandırmaya çalışanlar gibi değiliz.”

“-Bugün de seçimde açık ara önde olduğumuzu biliyor ancak sonucun tam oranlarıyla ne şekilde tecelli ettiği henüz resmen önümüze gelmediği için milli iradenin tezahürünü bekliyoruz. Sonucu beklerken, sizlerin buradaki sevgisine mukabele etmek için geleneksel balkon konuşmamızı şimdiden yapalım dedik.”

“-Rekor bir katılımla sandık başına giderek ülkesinin ve kendisinin geleceği için tercihini sandığa yansıtan vatandaşlarımın her birine ediyorum.” 

“-Kazanan, seçim tablolarının göstereceği rakamların ve oranların ötesinde tartışmasız bir şekilde ülkemiz olmuştur, milletimiz olmuştur.”

“-Türkiye, milli iradenin üstünlüğüne olan bağlılığıyla, vatandaşlarının siyasi tercihindeki özgürlüğüyle, dünyanın önde gelen demokrasileri arasında yer aldığını bir kez daha ispatlamıştır.”

“-Bu gerçeği seçimlere katılım oranının rekoruyla gösterdik. Dünyada benzeri yok. Tarihimizin en yüksek katılımlı seçimlerinden birini yaşadık.”

“-Ülkemiz, hem siyasi hak ve özgürlüklerin kullanımı hem seçim sisteminin güvenirliği bakımından dünyaya örnek olacak bir işleyişe sahiptir. Kimsenin bu güzel tabloyu kendi kısır siyasi hesapları için bozmaya hakkı yoktur.”

“-Biz siyasi hayatımız boyunca istisnasız her zaman milli iradenin kararına, yani sizin kararınıza saygı duyduk. Bu seçimde de saygı duyuyoruz. Bundan sonraki seçimlerde de saygı duyacağız. Herkesten de biz aynı demokratik olgunluğu bekliyoruz.”

“-Seçim kampanyası dönemindeki tartışmalar artık geride kalmıştır. Bu süreçte herkes milletimize sözünü söylemiş, milletimiz de bugün kararını vermiştir. Artık buna yeni yeni kılıflar uydurmanın bir anlamı yok.”

“- Milletimizin kararının ne olduğunu gayriresmi kesin sonuçları açıklandığında hep birlikte göreceğiz. ”

“-Eğer milletimizin kararı, Cumhurbaşkanı Seçimi’nin tamamlandığını gösteriyorsa zaten mesele yok. Şayet milletimiz tercihini, seçimin ikinci tura kalmasından yana yaptıysa onun da başımızın üstünde yeri var. Yüzde 50’nin üzerinde bir oy oranıyla bu turu bitireceğimize inanıyoruz.” 

“-Zaferimizin gölgelenmesine yol açacak en küçük bir rehavete, en küçük bir zafiyete izin vermeden süreci takip edeceğiz.”

“-Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği seçimleri mevcut tabloyla bile Cumhur İttifakı’nın çoğunluğu kazanmasıyla neticelenmiştir. Şu anda parlamentoda çoğunluk Cumhur İttifakı’ndadır.”

Kılıçdaroğlu: “Milletimiz ikinci tur diyorsa başımızın üstüne”

Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Milletimiz ‘ikinci tur’ diyorsa başımızın üstüne”dedi. 

Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde, Millet İttifakı’nda yer alan partilerin liderleriyle basın açıklaması yaptı. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: 

“Sandığa gidip oy kullanan tüm seçmenlere yürekten teşekkürler. Özellikle gençlerin ve kadınların yüksek katılımı dolayısıyla son derece mutluyuz. Katılım oranının yüzde 90’a yaklaşması ve sürecin demokratik olgunluk içinde sürdürülmesi, ayrıca memnuniyet vericidir. 

Erdoğan, bütün iftira ve hakaretlerine rağmen beklediği sonucu alamamıştır. Hiç kimse bir oldubittiye heveslenmesin. Seçim balkonda kazanılmaz. Veriler şu anda akmaya devam ediyor. Milletimiz ikinci tur diyorsa başımızın üstüne. Bu seçimi ikinci turda mutlaka ama mutlaka kazanacağız. Herkes bunu görecek. 

Geçici sonuçlar şunu göstermiştir ki Erdoğan toplumdan beklediği güven oyunu alamamıştır. Toplumdaki değişim talebi yüzde 50’nin üzerindedir. AK Parti’deki oy kaybını da bu gerçek göstermektedir. Biz önümüzdeki 15 gün boyunca Türkiye için, milletimizle beraber bu ülkeye hakkı, hukuku ve adaleti getirmek için her türlü mücadeleyi yapacağız. Halkımız emin olsun, mutlaka ama mutlaka kazanacağız ve bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz.” 

Kılıçdaroğlu’na genel başkanlar Meral Akşener (İYİ Parti), Ali Babacan (DEVA Partisi), Temel Karamollaoğlu (Saadet Partisi), Ahmet Davutoğlu (Gelecek Partisi) ve Gültekin Uysal (Demokrat Parti) ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş eşlik etti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tur takvimi

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) daha önce ilan ettiği seçim takvimine göre, cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tur 28 Mayıs’ta yapılması öngörülüyor, ancak geçici sonuçların ilanındaki gecikme takviminde yeniden düzenlemeye neden olabilir. 

Seçim takvimine göre, Cumhurbaşkanı Seçimi geçici sonuçlarının ilânı 14 Mayıs günü saat 23:59 itibarıyla yapılması gerekiyordu. Ancak sandık sonuçlarına yapılan itirazlar nedeniyle bu süreç gecikti. 

Seçim takviminde bu konuda “Geçici sonuçların ilanının gecikmesi halinde aday ikamesine ilişkin seçim takvimi buna göre teselsül ettirilir” kuralı yer alıyor. Bu durumda takvimin de yeniden düzenlenme olasılığı yüksek.

İkinci tura, ilk turda en yüksek oy alan adaylardan Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu katılacak. 

Daha önce açıklanan seçim takvimine göre, ilk tur kesin sonuçlarının 19 Mayıs’ta ilan edilmesi öngörülüyor. 

Bu kapsamda gümrük kapıları ile yurtdışında oy verme işlemi 20 Mayıs’ta başlayacak.  24 Mayıs’ta yurtdışında oy verme işlemi sona erecek. 

27 Mayıs saat 18:00 itibarıyla propaganda süresi tamamlanacak ve 28 Mayıs’ta sandık başına gidilecek. 

Sonuçlara yönelik itiraz sürecinin tamamlanmasının ardından 29 Mayıs’ta geçici sonuçlar ilan edilecek ve 1 Haziran’da da kesin sonuç açıklanacak. 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL