Tatil için Van’ı tercih eden İranlılar, özellikle geceleri caddeleri ve eğlence mekanlarını dolduruyor. Gündüzleri daha çok alışverişe zaman ayıran İranlılar sayesinde gündüz Van, gece İran dedirtiyor.
Van, doğuda İran sınırındaki tek büyükşehir olması nedeniyle İranlı turistler tarafından yoğun olarak tercih edilen en önemli şehirlerden biri.
Başta tarihi dokusu, doğal güzellikleri, son yıllarda Van Gölü çevresinde yeniden düzenlenen plajları, gastronomisi ve alışveriş imkanları Van’ı İranlılar için bir cazibe merkezi haline getirmiş.
Kentin ekonomisi için İranlı turistler büyük önem taşıyor. Özellikle Nevruz Bayramı dönemindeki uzun tatil ve yaz aylarında serin olan Van’ın cadde ve sokakları İranlı turistler ile dolup taşıyor.
Günlerinin büyük bölümünü otelde, plajlarda ve AVM’lerde geçiren İranlılar, yorgunluklarını da şehir merkezindeki parklarda dinlenerek atıyor. Turistlerin en uğrak yerlerinden biri de Atatürk Sanat Galerisi. Yunan mimarisini andıran yapısıyla Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan bu galerinin önünde çeşitli heykeller, oturma alanları ve seyyar satıcılar bulunuyor. Çok merkezi bir yerde olması sebebiyle burası İranlılar tarafından buluşma noktası olarak kullanılırken gece boyunca da eğlence mekanları ve caddeler de çeşitli etkinlikler yaparak eğleniyorlar.
TÜRSAB Bölge Başkanı Cevdet Özgökçe, 2013’te göreve geldiklerini ve o zaman Van’a gelen İranlı sayısının 25 bin olduğunu söyledi. 2014 yılında İran’da çalışmalar yaptıklarını belirten Özgökçe, bu sayının 2014 yılında 350 bine çıktığını kaydetti.
Günümüzde ise Van’nın cadde ve sokaklarında Vanlılardan çok İranlı olduğunu anlatan Özgökçe, şöyle devam etti:
“Alışveriş mağazalarına girdiğimizde yerel halktan çok İranlı var. Ciddi anlamda Van ekonomisine katkı sunan bir pazar. Bana göre Van’ı ayakta tutan tek pazar, başka pazar yok maalesef. Uçak seferlerinin azlığı nedeniyle yurtiçinden gelen kültür turları ile yerli ve diğer yabancı misafirleri yeteri kadar alamıyoruz, yok denecek kadar az… Van’daki ticaret döngüsüne yön veren tek pazar İran pazarı.
Tarım ve hayvancılık neredeyse bitti, sanayinin hali zaten ortada. Van gibi bir kentte ürettim yok. İran’dan gelen misafirler ciddi anlamda bir döviz bırakıyorlar. Geçmiş yıllarda yaptığımız çalışmalarda gelen bir kişinin 800 ile bin dolara arasında harcama yaptığını tespit etmiştik. İran’da devalüasyon oldu bizde pandemiden beri ekonomik sıkıntılar yaşıyoruz. Tahminimize göre tüm bunlara rağmen şu an gelen bir İranlı en az 500 dolar bırakıp gidiyor. Yıllık 1,5- milyon İranlının geldiğini düşünürsek ciddi bir katkıları var.”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)