Genel

Gözler FED ve diğerlerinde

Merkez bankaları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal operasyonu ve enflasyonist baskıların arttığı bir ortamda para politikası toplantılarını yapacaklar. 

Gözler FED ve diğerlerinde

Gözler FED ve diğerlerinde

Merkez bankaları, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonu ve enflasyonist baskıların önemli ölçüde arttığı bir ortamda para politikası toplantılarını yapacaklar. 

Bu toplantıların bazılarında alınacak politika faizi kararları  küresel ekonomiyi etkileyecek nitelikte. 

Bazı ülkelerin merkez bankalarına ilişkin bilgiler şöyle: 

FED

Amerika merkez bankası Federal Rezerv’in (FED) para politikası toplantısı 16 Mart Çarşamba günü yapılacak. FED Başkanı Jerome Powell, son 40 yılın zirvesinde seyreden enflasyon ve Ukrayna’da savaşın yarattığı belirsizlik karşısında sıkıntılı bir dönem yaşıyor. 

Ülkedeki enflasyon Şubat ayında yüzde 7,9’a ulaştı. Emtia piyasalarındaki fiyat artışı enflasyonun daha da yükseleceğini gösteriyor. 

Fed’in politika faizi yüzde 0-0,25 aralığında ve 25 baz puanlık artış bekleniyor. Kimi uzmanların beklentisi bunun 50 baz puan olacağı yönünde. 

İngiltere Merkez Bankası 

İngiltere Merkez Bankası (Bank of England) para politikası toplantısı 17 Mart Perşembe günü yapılacak. 

Beklentiler, politika faizinin yüzde 0,50’den yüzde 0,75’e yükseltileceği yönünde. Eğer yükseltme kararı çıkarsa bu üst üste üçüncü faiz artışı olacak. 

TCMB

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası kurulu da 17 Mart Perşembe günü toplanacak. 

Politika faizinin, yaşanan enflasyon nedeniyle değiştirilmeyeceği ve yüzde 14’te tutulacağı tahmin ediliyor. 

Şubat ayındaki Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 54,44, aylık 4,81 olarak açıklanmıştı. 

Japonya merkez bankası 

Japonya Merkez Bankası (Nichigin) para politikası toplantısı 18 Mart Cuma günü toplanacak. Japonya MB’ni politika faizi oranı şu anda yüzde 0 ile yüzde -0,1 aralığında. Bunda herhangi bir değişiklik beklenmiyor. 

Japonya MB’nın fiyat istikrarının derecesine ilişkin olarak belirlediği hedef, diğer ülkelerin merkez bankalarında olduğu kadar net bir şekilde tanımlanmamış.

Rusya MB

Rusya MB Yönetim Kurulu da 18 Mar Cuma günü toplanacak. Başkan Elvira Nabiullina, Yönetim Kurulu’nun para politikası toplantısının ardından saat 15.00’te açıklama yapacak.

Rusya MB, Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonunun ardından, 28 Şubat’ta yaptığı toplantıda “panik satışların önüne geçmek” için politika faizini 1050 baz puan artışla yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye yükseltmişti.

18 Mart’taki toplantıda politika faizinin değiştirilmesi beklenmiyor.

Çin MB

Çin MB’nin para politikası toplantısı ise 21 Mart Pazartesi günü yapılacak. 

Çin MB, Ocak ayındaki toplantısında politika faizi oranını yüzde 3,8’den yüzde 3,7’ye indirdi. Genel bir bakışla yeni bir faiz indirimi beklenmiyor. 

Yaşanan jeopolitik riskler ve enerji fiyatlarındaki artış, hükümeti bu yıl için öngördüğü yüzde 5,5’lik büyümeyi etkileyebilir. Bu durumda Çin MB’ni müdahalesi gerekecek gibi görünüyor

Bu hafta diğer merkez bankası toplantıları şöyle:

15 Mart, Moldova Merkez Bankası (MDL)

16 Mart, Brezilya Merkez Bankası (BRL) 

17 Mart, Tayvan MB (TWD) ve Endonezya MB (IDR)

18 Mart, Azerbaycan MB (AZN) 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL