Hastaneler durma noktasına geldi
İsrail ve Hamas arasındaki şiddetli çatışmalar yüzlerce insanı Gazze’deki hastanelerde mahsur bırakırken, sağlık ve yardım görevlileri savaşa ara verilmemesi halinde hastaların, sakat kalan tesislerde öleceği uyarısında bulundu.
İsrail’in Hamas’ı yok etmek için başlattığı hava ve kara harekâtı, savaşı önemli tıbbi tesislere taşırken, Gazze Şehri üzerinde gece gökyüzünü aydınlatan parlak işaret fişekleri ve patlamalar şehrin dört bir yanında yankılandı.
Tıbbi yardım grubu Sınır Tanımayan Doktorlar Pazar günü erken saatlerde “Bu kan dökülmesini derhal bir ateşkesle ya da en azından hastaların tıbbi tahliyesiyle durdurmazsak, bu hastaneler morga dönüşecek” uyarısında bulundu.
Gazze’deki en büyük hastane olan El-Şifa hastanesinin müdürü Muhammed Ebu Salmiya, Cumartesi geç saatlerde yaptığı açıklamada “tamamen kuşatılmış durumda ve yakınlarda bombardıman devam ediyor. Sağlık ekibi çalışamıyor ve düzinelerce ceset yönetilemiyor ya da gömülemiyor” dedi.
Sınır Tanımayan Doktorlar’dan cerrah Muhammed Obeid hastanede ameliyat sonrası 600 hasta, 37-40 bebek ve yoğun bakımdaki 17 kişi için su, elektrik, gıda ve internet olmadığını söyledi.
Çok sayıda insan da hastane arazisine sığınmış durumda.
Cerrah sosyal medyada yayınladığı sesli mesajda, Al-Shifa yenidoğan ünitesinde iki bebeğin kuvözlerine giden elektriğin kesilmesi sonucu öldüğünü ve bir adamın da solunum cihazının kapanması sonucu hayatını kaybettiğini söyledi.
Obeid, bir keskin nişancının hastane içinde dört hastayı vurduğunu, bir kişinin boynundan, diğerinin de karnından vurulduğunu ifade etti. Hastanelerin çoğu çalışmıyor
BM’nin insani yardım kuruluşuna göre Gazze’deki 36 hastaneden yirmisi “artık çalışmıyor”.
Filistin Kızılay Derneği de uluslararası toplumu ve insani yardım gruplarını Gazze’deki Al-Quds Hastanesi’ndeki insanları korumak için “derhal ve acilen” müdahale etmeye çağırdı.
Kızılay, yakınlardaki topçu bombardımanının “binanın sallanmasına neden olduğunu” belirterek, yaklaşık 500 hastanın ve sığınacak yer arayan 14.000’den fazla kişinin bulunduğu “hastaneye yoğun ateş açıldığını” bildirdi.
Çatışmalardan zarar gören diğer hastaneler arasında Gazze’nin kuzeyindeki Endonezya hastanesi de bulunuyor. Müdür Atef El-Kahlot, yakıt eksikliğinin tesisi tuzdan arındırma tesisi, tıbbi tarayıcılar ve asansörlere giden elektriği kesmek zorunda bıraktığını söyledi. El-Kahlot, “Hastane kapasitesinin yüzde 30-40’ı ile çalışıyor” dedi. DSÖ’den El Şifa açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze’nin kuzeyindeki El-Şifa Hastanesi’ndeki irtibatlarıyla iletişimini kaybettiklerini açıkladı.
DSÖ’den yapılan açıklamada, “Hastanenin tekrarlanan saldırılara maruz kaldığına dair dehşet verici haberler gelmeye devam ederken, irtibatlarımızın hastane arazisine sığınan ve bölgeden kaçan on binlerce yerinden edilmiş insana katıldığını varsayıyoruz. Hastaneden kaçan bazı kişilere ateş açıldığı, yaralandıkları ve hatta öldürüldüklerine dair haberler var” denildi.
Gazze’deki en büyük sağlık kompleksi olan El-Şifa Hastanesi’nin son 48 saat içinde birçok kez saldırıya uğradığı ve çok sayıda kişinin öldüğü, birçoğunun da yaralandığı bildiriliyor. Yoğun bakım ünitesi bombardımandan zarar görürken, hastanenin yerinden edilmiş insanların barındığı bölümleri de hasar gördü. Entübe edilen bir hastanın elektriklerin bir noktada kesilmesi sonucu öldüğü bildirildi.
Gelen son haberler hastanenin tanklarla çevrili olduğu yönündeydi. Personel, temiz su olmadığını ve yoğun bakım üniteleri, ventilatörler ve kuvözler de dahil olmak üzere kalan son kritik işlevlerin yakıt eksikliği nedeniyle kısa süre içinde kapanma riski taşıdığını ve hastaların hayatlarını derhal attığını bildirdi. Karşılıklı kayıplar
Hamas militanları 7 Ekim’de İsrail’le olan askeri sınırı geçerek çoğu sivil yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve İsrail’in en son rakamlarına göre yaklaşık 240 kişiyi rehin aldı.
Hamas tarafından yönetilen Gazze’deki sağlık bakanlığının son rakamlarına göre İsrail’in Hamas’ı yok etmek için başlattığı harekâtta çoğu sivil ve binlercesi çocuk olmak üzere 11.000’den fazla kişi hayatını kaybetti.
Bakanlık, hastane hizmetlerinin çökmesini gerekçe göstererek iki gündür ölü sayılarını güncellemedi.
Öte yandan, İsrailli rehinelerin aileleri Cumartesi günü Tel Aviv’de düzenlenen bir mitingde acılarını dile getirdiler. Göç sürüyor
Yoğun çatışmalar Gazze’nin güneyine doğru insan göçünü hızlandırdı.
BM’nin insani işler örgütüne göre, İsrail ordusunun Cuma günü açtığı tahliye koridorundan her gün on binlerce Filistinli güneye doğru kaçıyor.
İsrail ordusu Cumartesi günü yaptığı açıklamada son üç gün içinde yaklaşık 200,000 Filistinlinin çatışmaların en yoğun olduğu kuzey Gazze Şeridi bölgesinden güneye doğru kaçtığını bildirdi. Ancak, saldırılar Gazze’nin güney ucunda, sivillerin tahliye edilmeye çağrıldığı yoğun nüfuslu bölge olan Refah’taki binaları da vurdu.
BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’ya göre 7 Ekim’den bu yana yaklaşık 1,6 milyon kişi ülke içinde yerinden edildi. Bu rakam Gazze nüfusunun yaklaşık üçte ikisine denk geliyor. Bölgesel gerilimler
Çatışma bölgesel gerilimleri ve savaşın komşu ülkelere yayılması korkularını körüklüyor.
Ordunun Pazar günü yaptığı açıklamaya göre İsrail savaş uçakları, Golan Tepeleri’ne yönelik sınır ötesi ateşe karşılık olarak Suriye içindeki “terör altyapısı” hedeflerine saldırılar düzenledi.
Lübnan sınırı boyunca da düzenli olarak sınır ötesi ateş açılıyor.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Cumartesi günü İran destekli Hizbullah’ı bir savaş başlatmasının Lübnan’da Gazze’dekine benzer geniş çaplı bir yıkıma yol açacağı konusunda uyardı.
Ofisi tarafından aktarılan açıklamalarında Gallant, İsrail’in kuzey sınırındaki askerlere “Eğer (Hizbullah) burada böyle bir hata yaparsa, bunun bedelini ödeyecek olanlar öncelikle Lübnan vatandaşları olacaktır. Gazze’de yaptığımızı Beyrut’ta da yapabiliriz” diye seslendi.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)