Genel

G20’ye Rusya baskısı

ABD Hazine Bakanı Yellen, “Başkan, Rusya’nın G20’den çıkarılmasını istedi. Endonezya’daki meslektaşlarıma Ruslar orada olursa bir dizi toplantıda yer almayacağımızı açıkça belirttim” dedi.

G20’ye Rusya baskısı

ABD yönetimi, Ukrayna’da yaşananların ardından Rusya’nın G20’den çıkarılması için bastırıyor. 

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Ukrayna’da yaşananların “küresel düzene hakaret” olarak niteledi ve ciddi ekonomik yansımaları olacağını söyledi. 

Yellen, Temsilciler Meclisi’nin finans komitesindeki yıllık bilgilendirme toplantısında Rusya’nın Doğu Avrupa’daki saldırganlığının “Ukrayna ve ötesinde muazzam ekonomik yansımaları” olacağı konusunda uyardı. Yellen, “Hazine, Rusya’yı uluslararası finansal sistemden yararlanamaması için yaptıklarından sorumlu tutmayı taahhüt ediyor” dedi.

Hazine Bakanı Yellen, “Başkan Biden, Rusya’nın hiçbir finans kurumunda olağan bir şekilde iş yapamayacağını açıkça belirtti ve kesinlikle onunla aynı fikirdeyim. Başkan, Rusya’nın G20’den çıkarılmasını istedi. Endonezya’daki meslektaşlarıma Ruslar orada olursa bir dizi toplantıya katılmayacağımızı açıkça belirttim” diye konuştu. 

Nisan sonu Washington’da

G20 ülkeleri finans bakanları ve merkez bankası başkanları, 18-24 Nisan’da IMF ve Dünya Bankası toplantılarının oturum aralarında şahsen ve fiilen Washington’da bir araya gelecekler. 

Endonezya bu yıl G20 başkanlığını elinde tutuyor ve Temmuz ayında bir finans toplantısına ve Kasım ayında bir liderler zirvesine ev sahipliği yapacak. 

G20’de “Ukrayna” gündemi tartışmaları

G20’nin heyetlerarası toplantılarında da da Ukrayna konusunun gündeme alınıp alınmaması tartışma yaratmıştı.

Çin, Rusya’ya konusundaki politikalarının kamuoyundaki imajını zedelemeye başlaması nedeniyle Ukrayna’daki savaşı büyük bir uluslararası toplantıların gündeminden çıkarmaya çalıştı. Bu kapsamda Mart ortasında yaşanan diplomatik trafik dikkati çekti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Endonezyalı mevkidaşı Joko Widodo’yu Bali zirvesinde Covid-19 sonrası ekonomik toparlanmaya odaklanma planlarına bağlı kalmaya çağırdı. Buna karşılık, daha önce savaşın ekonomik etkisine ilişkin endişelerini dile getiren Widodo, Çin devlet basınında çıkan haberlere göre, “G20’nin çalışmalarını ekonomik toparlanma ve küresel kalkınmaya odakladığından emin olmak için” Pekin ile çalışmaya söz verdi.

Washington merkezli Küresel Güvenlik Analizi Enstitüsü’nün eş direktörü Gal Luft, Pekin’in G20’yi, Rusya’ya karşı yaptırımları koordine etmek bir yana, savaş ve barış konularını tartışmak için uygun bir platform olarak görmediğini ve bunun pek çok gözlemcinin beklediği bir hareket olduğunu söyledi.

İç politika kaygıları

Washington’daki Stimson Center’ın kıdemli uzmanlarından Yun Sun, Çin’in iç kaygılarının, özellikle de liderlikte on yılda bir yaklaşan değişikliklerinin Pekin’in düşüncelerinde büyük yer tuttuğunu söyledi.

“20. Komünist Parti kongresi geliyor. Çin, dış politika arenasında herhangi bir sorunun iç siyasi olayda sükuneti ve istikrarı potansiyel olarak bozmasını istemiyor” dedi.

Oxford Üniversitesi Çin Merkezi’nde araştırma görevlisi olan George Magnus da Pekin’in çok taraflı bir forumda Ukrayna’yı tartışma konusundaki isteksizliğini, savaştan korunmanın giderek zorlaşmasına bağladı. Magnus, “Açıkçası, Putin’in Ukrayna’ya karşı yürüttüğü acımasız savaşla bu kadar yakından bağlantılı ve suç ortağı olmasına izin vermesi Pekin için artık bir utanç olmalı” dedi ve ekledi: “G20 küresel bir yönetişim kurumu olduğu için, G20’nin savaşın durumunu ve sonuçlarını dikkate alması ve tartışması elbette tamamen uygundur, ancak Çin bunun kamuya açıklanmamasını ve kesinlikle 20. parti kongresine çok yakın olmamasını tercih eder.”

Uluslararası krizler gündemdeydi 

Üyeleri arasında ABD, Çin ve Rusya’nın yanı sıra diğer büyük ve gelişmekte olan ekonomilerin de yer aldığı G20, küresel yönetişim ve işbirliğini güçlendirmek için bir platform olarak 1990’ların sonlarında kuruldu, ancak küresel krizlerin etkisi de yıllık toplantılara yansıyor.

Son on yılda, Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesi, Suriye’deki savaş ve Kuzey Kore’nin nükleer provokasyonları zirvelerde gündemin üst sıralarında yer aldı.

Endonezya baskı altında

Çin Sosyal Bilimler Akademisi Asya-Pasifik Araştırmaları Enstitüsü’nden araştırmacı Xu Liping’e göre, Çinli ve Endonezyalı liderler arasındaki konuşma, Jakarta’nın Ukrayna konusunda Batı’nın baskısı altında olduğunu gösteriyor.

Xu Libing, “Bence ev sahibi ülkenin Ukrayna kriziyle ilgili tartışmaların zirvenin dikkatini dağıtmasına izin vermek istemediğine dair bir mesaj göndermeye çalıştı” dedi.

Diğer Güneydoğu Asya ülkeleri gibi, Moskova’nın saldırganlığını kınamak için 2 Mart’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararı lehinde oy kullanan Jakarta da, savaşan ülkeler arasında taraf olarak görülmek istemiyor. Xu, “Özellikle Rusya’nın aynı odada olması beklenirken Ukrayna savaşını tartışmanın ne kadar garip olabileceği düşünüldüğünde Ukrayna’yı G20’de gündeme getirme yaklaşımları söz konusu olduğunda Çin ve Endonezya arasında benzerlikler var” dedi.

Guangzhou’daki Jinan Üniversitesi’nde Güneydoğu Asya ilişkileri uzmanı olan Zhang Mingliang, Endonezya’nın, koronavirüs pandemisinden bu yana Pekin’e olan ekonomik bağımlılığı önemli ölçüde arttığı için en büyük ticaret ortağı ve en iyi yatırımcısı olan Çin’i uzaklaştırmayı göze alamayacağını belirtti.

Ukrayna ihtilafı, Rusya’nın katılımının artmasıyla ilgili şüphelerle Endonezya’nın G20 başkanlığını şimdiden gölgede bırakmakla tehdit ediyor.

Ukrayna, Endonezya’nın en büyük buğday tedarikçisi ve Jakarta, aynı zamanda en iyi silah tedarikçisi olan Rusya ile yatırım ve enerji bağları geliştirmeye çalışıyor. 

“Jakarta riskten kaçınıyor” 

Çin’in, Güneydoğu Asya’daki komşularıyla bağlarını pekiştirmek ve onları ABD’den uzaklaştırmak isteyebileceğini ifade eden Zhang, Pekin’in Endonezya gibi bölgesel güçler üzerindeki hakimiyetinin sınırları olduğu kanısında. Zhang, “Jakarta riskten kaçınıyor ve açıkçası Ukrayna meselesini G20’de oynamak isteyen Batı ile karşı karşıya gelme riskini alacağını düşünmüyorum” dedi.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL