Genel

FED faiz artırdı

FED faiz artırdı

FED, 2018’den beri ilk kez faiz oranını çeyrek puan arttırdı

ABD Merkez Bankası (FED), 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Buna gerekçe olarak enflasyondaki yükseliş gösterildi.

Politika faizinin yıl sonunda yüzde 1,75 ila 2 oranına ulaşacağı tahmininde bulunan FED, süregelen artışının enflasyonun dizginlenmesi için gerekli olduğunu belirtti.

FED’den yapılan açıklamada, faiz oranının artırılması kararının 1’e karşı 8 oyla alındığı, St. Louis FED Başkanı James Bullard’ın 50 baz puan artırılması yönünde oy kullandığı aktarıldı.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon elde etmeyi amaçladığı belirtilen açıklamada, para politikası duruşunun uygun şekilde sıkılaştırılmasıyla enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesinin ve iş gücü piyasasının güçlü kalmasının beklendiği kaydedildi.

FED, yüksek enflasyon ve Ukrayna’daki savaşla ilgili kaygıların koronavirus pandemisi endişesinin önüne geçtiği bir dönemde gelecek yıla kadar borçlanma maliyetlerini kısıtlayıcı seviyelere çekmek için agresif bir plan ortaya koydu.

2018’den bu yana ilk kez

FED sürpriz bir hareketle, bu yıl kalan altı toplantısının her birinde çeyrek puanlık artışın işaretini verdi.

FED’in açıklamasında, enflasyon hedeflerinin desteklenmesi için federal fon oranının yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltilmesine karar verildiği ve devam eden artışların uygun olacağının tahmin edildiği bildirildi.

FED, mart ayı toplantısında 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımına gitme kararı aldı. 

Banka en son faiz artışını, Kasım 2018’de küresel finansal krizin ardından devreye aldığı genişlemeci para politikalarını sonlandırma amacıyla yapmıştı.

Covid-19 salgının ilk aylarında politika faizini yüzde 0-0,25 aralığına çeken FED, ekonomiye destek sağlamak amacıyla varlık alımına başlamıştı.

FED’in bilançosu, salgın döneminde neredeyse iki katına çıkarak yaklaşık 9 trilyon dolara ulaşmış durumda.

Hızlı ekonomik toparlanmayla gelen enflasyondaki yükseliş FED yetkililerini para politikasında değişikliğe gitmeye zorladı.

Banka, geçen yıl Kasım ayı toplantısında varlık alımlarının hızında azalmaya gitmeye başlamış, aralık ayı toplantısında ise varlık alımlarını azaltma hızını artırmıştı.

ABD’de enflasyon Şubat’ta yıllık yüzde 7,9 ile 1982’den beri en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Yıl sonunda 1,75-2,00 aralığı

FED’in, faiz oranını 2022 sonuna kadar yüzde 1,75 ile yüzde 2,00 aralığına taşıması bekleniyor. Gelecek yılın sonuna kadar politika faizinin yüzde 2,80 olması ve yetkililerin şu sıralarda ekonomiyi yavaşlatacağını düşündüğü yüzde 2,40 seviyesinin üzerine çıkması bekleniyor.

Ancak ekonomik yavaşlama daha şimdiden başlamış olabilir. FED yetkilileri, dünyanın karşı karşıya olduğu yeni ekonomik risklerin hesaplanmasıyla 2022 için ekonomik büyüme tahminini aralık ayındaki yüzde 4 seviyesinden yüzde 2,8’e çekti.

FED’in açıklamasında “Rusya’nın Ukrayna işgalinin son derece büyük insani ve ekonomik zorluklara neden olduğu” belirtildi.

Açıklamada, işgalin “ABD ekonomisindeki etkisi henüz çok belirsiz, ancak yakın vadede işgal ve çevresindeki olayların enflasyon üstünde yukarı yönlü baskı oluşturması ve ekonomik faaliyetleri baskılaması olası“ dendi.

FED, öngörülen sert faiz artışlarına rağmen, enflasyonun yüzde 2 hedefinin üzerinde seyretmesini, bu yıl yüzde 4,1’de kalmasını ve 2024’e kadar sadece yüzde 2,3’e düşmesini bekliyor. 

İşsizlik oranının bu yıl yüzde 3,5’e düşeceği ve sabit kalacağı, gelecek yıl da aynı düzeyde seyredeceği, ancak 2024’te hafifçe yükselerek yüzde 3,6’ya çıkacağı sanılıyor.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL