Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Evde Bakıma Destek Pilot uygulamasının üç ilde başladığını bildirdi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Evlerinde bakılan tam bağımlı engelli vatandaşlarımızın ömür kalitelerinin artırılması ve ailelerinin desteklenerek güçlendirilmesi maksadıyla geçtiğimiz yıl Adana, Ankara ve İzmir’de başlattığımız Meskende Bakıma Dayanak Pilot Uygulaması kapsamında toplam 3 bin 407 vatandaşımıza hizmet verdik.” dedi
Bakan Göktaş, engelli ve yaşlı bireylere yönelik bakım hizmetlerinin aile odaklı toplumsal hizmet siyaseti doğrultusunda geliştirilip çeşitlendirildiğini belirterek, toplum temelli bakım anlayışı doğrultusunda kurumsal bakımın yanı sıra engelli ve yaşlı bireylerin kendi toplumsal etraflarından ayrılmadan bakılmasını sağlayan birey odaklı hizmet modellerine tartı verdiklerini tabir etti.
Kurumsal bakımın yanı sıra konutta bakım yardımı, toplumsal yardım ve gündüzlü bakım hizmetlerini birbirini tamamlayıcı biçimde bütünleşik olarak sunduklarını kaydeden Göktaş, “Evlerinde bakılan tam bağımlı engelli vatandaşlarımızın hayat kalitelerinin artırılması ve ailelerinin desteklenerek güçlendirilmesi gayesiyle geçtiğimiz yıl Adana, Ankara ve İzmir’de Konutta Bakıma Takviye Pilot Uygulamasını başlattık. Kurumsal bakıma olan muhtaçlığı azaltmak ve toplum temelli bakım hizmetlerini geliştirmek üzere yürüttüğümüz uygulamadan Meskende Bakım Yardımı faydalanıcısı aileler yararlanıyor.” tabirlerini kullandı. Engelli bireyler ve ailelerinin takviye gereksinimleri tespit edildi
Uygulama kapsamında istihdam edilen bakım işçisi, hemşire, sosyal çalışmacı, psikologlardan oluşan takıma yönelik Bakanlığın uzmanları ve akademisyenler tarafından eğitim verildiğini bildiren Göktaş, ziyaret edilen hanelerde gereksinim tahlillerinin yapıldığını kaydetti.
Bakan Göktaş, şöyle devam etti:
“3 pilot vilayette Meskende Bakım Yardımı’ndan faydalanan birinci basamakta toplam 1.100 haneye anket uyguladık. Hizmete muhtaçlığı bulunan yaklaşık 600 engelli bireye bakım planı oluşturarak, ailelerin eğitim ve psiko-sosyal dayanak gereksinimini tespit ettik. Belirlediğimiz haneler proje kapsamında her bir vilayette istihdam edilen farklı branşlardan oluşan gruplar tarafından ziyaret edilerek hemşireler nezaretinde engelli bireylerin bakım çalışanı tarafından şahsî öz bakımları yapıldı. Bakım veren aile yakınlarına yönelik muhtaçlık duydukları eğitim, danışmanlık ve psiko-sosyal dayanak hizmetleri ise hemşire, psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarımız tarafından sağlandı. Geçtiğimiz yıl başlattığımız uygulama kapsamında Adana, Ankara ve İzmir’de toplam 3 bin 407 vatandaşımıza hizmet verdik.” “Hizmet modelini ülke genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz”
Bakan Göktaş, tüm bu hizmetlerle hayatını kendi mesken ortamında yahut ailesiyle birlikte sürdüren engelli bireylerin ömür kalitelerinin güzelleşmesine katkı sağladıklarını belirterek, “Ailelere yönelik bilgilendirme, danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunuyoruz. Onların meselelerle baş etmeleri, tükenmişlik hislerinin azaltılması, bakımını üstlendiği engellinin bakım, rehabilitasyon ve eğitimleriyle ilgili nasıl bir yol izleyecekleri hususlarında hakikat adımlar atmasını sağlıyoruz. Meskende Bakıma Takviye Uygulaması kapsamında hizmet sunduğumuz bireyler ve ailelerinden aldığımız olumlu dönüşler sonucunda bu hizmet modelini ülke genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Böylelikle Konutta Bakım Yardımı ödemesi ile desteklediğimiz ailelerin toplumsal açıdan da desteklenmesi ve güçlendirilmesi ile ‘güçlü aile güçlü toplum’ olma yolundaki siyasetimize katkı sunmuş olacağız.” diye konuştu.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)