Genel

Erdoğan-Putin görüşmesi

Erdoğan-Putin görüşmesi

Putin, Türkiye’de doğalgaz merkezi oluşturmayı hedefliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’nin Avrupa’ya gaz sağlanmasında en önemli dağıtım merkezi haline gelmesi hedefini dile getirirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Akkuyu Nükleer Santralinin önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Putin, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CİCA) kapsamında Kazakistan’ın başkenti Astana’da bir araya geldi

Rus lider, görüşme öncesinde yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin Avrupa’ya gaz sevkiyatında en önemli dağıtım merkezi haline gelmesi hedefini dile getirdi.

Putin, Erdoğan’a hitaben, “Sizinle en üst düzeydeki görüşmelerimiz iyi sonuçlar veriyor, ülkelerimiz arasındaki anlaşmaların hepsi yerine getiriliyor” dedi.

Doğalgaz merkezi 

Putin, Türkiye’de Rus gazı için bir dağıtım merkezi kurma düşüncesini iletti ve Türkiye’de oluşturmak istedikleri doğalgaz merkezinin, bir sevkiyat alanı ve doğalgaz fiyatlarının belirlendiği bir alan da olabileceğini söyledi.

Putin, Türkiye’de oluşturmak istedikleri doğalgaz merkezine ilişkin şunları söyledi:

“Dün, Enerji Bakanınız (Fatih Dönmez) ve Botaş’ın yöneticileri ile görüştükten sonra Gazprom ile anlaştık ve bunu herkesin önünde söyledim: Türkiye ve bizim diğer ülkelerdeki olası alıcılarımızın isteği olursa, bir doğalgaz boru hattı sistemi daha inşa etme ve Türkiye topraklarında, üçüncü ülkelere, hepsinden önce de, eğer bunu isterlerse, Avrupa ülkelerine satış için bir doğalgaz merkezi oluşturma olasılığını değerlendirebiliriz”.

Bu doğalgaz merkezinin hem tedarik alanı hem de fiyat belirleme alanı olabileceğini belirten Putin, “Fiyatlandırma çok önemli bir konu. Gaz fiyatları şu anda çok yüksek ve biz sizinle fiyatları, herhangi bir siyasî gölge olmadan, normal pazar fiyatları seviyesinde sakin bir biçimde regüle edebiliriz” diye konuştu.

Putin, Rus gazını Avrupa’ya taşıması için tasarlanmış Kuzey Akım boru hatlarının çalışmaz hâlde olmalarına atıfla, “Türkiye’nin, Avrupa için bile, gaz sevkiyatı için en güvenli rota olduğu ortaya çıktı” diye ekledi.

“En güvenilir partner…”

Türkiye’ye Rus gazının sevkiyatının “tam kapasite” devam ettiğini belirten Putin, Türkiye’yi bu konuda “en güvenilir partner” olarak gördüklerini bildirdi.

Rusya Devlet Başkanı, “Avrupa’dan bile daha güvenli bir güzergâh olan Türkiye, gaz tedariki konusunda en güvenli güzergâh haline geldi. Sizin tutumunuz sayesinde bu gaz boru hattını çok daha yoğun bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz” diye devam etti.

Rusya lideri, “Tanrıya şükür, TürkAkım, onu havaya uçurmaya çalışmış olsalar dahi, başarılı bir biçimde çalışmaya devam ediyor” dedi.

Putin, hafta başında, Ukrayna gizli servislerinin, TürkAkım boru hattının Rusya’daki tesislerini havaya uçurmaya giriştiklerini, ancak bu girişimin önünü kestiklerini açıklamıştı.

Akkuyu nükleer güç santraline ilişkin çalışmaların da planlanmış olduğu gibi devam ettiğini belirten Rusya Devlet Başkanı, santralin bu planlar doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’te devreye gireceğini kaydetti.

“Akkuyu önemli bir adım” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, yapımı devam eden Akkuyu nükleer santralinin önemine dikkat çekti.

Erdoğan, “’Akkuyu çok önemli bir adım. Akkuyu’nun birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir. Sinop’la ilgili (nükleer santral) bir adım atılabilirse bu tabii çok daha farklı bir çarpan etkisi yapacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahıl koridoru konusuna değinirken, tahıl mutabakatını güçlendirerek sürdürmek gerektiğini belirtti ve “Türkiye ile Rusya’nın bu süreçte atacağı adımlar belli çevreleri rahatsız ederken, az gelişmiş ülkeleri de mutlu edecektir” diye ekledi.

Rus lideri, tahıl koridorunun oluşturulmasındaki çabaları için bir kez daha Türkiye’ye teşekkür etti.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL