Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bazı ürünlerdeki KDV düzenlemeleri konusunda alınan kararları kamuoyuna duyurdu.
Erdoğan, kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, Ukrayna ile Rusya arasındaki krizin diyalogla çözülmesi için samimi gayret gösteren neredeyse tek ülke olduğunu söyledi.
Erdoğan’ın konuşması, satırbaşlarıyla şöyle:
“-Herkesin tahrik peşinden koştuğu günlerde biz taraflara her fırsatta barışın tesisini telkin ettik. Bugün de her iki tarafın hakkaniyetine samimiyetine, dostluğuna güvenilen yegane ülke olarak barış yolunda en çok çabayı gösteren ülke durumundayız.”
“-Nitekim savaşan ülkeler arasında en üst düzey temas olan dışişleri bakanları toplantısı Antalya’da yapıldı.”
“-İnşallah, ateşkes ve barış müzakerelerine yürüten Rusya ve Ukrayna heyetleri yarın İstanbul’da tekrar bir araya gelecekler. Toplantı öncesi biz de heyetlerle bir araya gelerek kısa bir görüşme yapacağız.”
“-Sayın Putin ve Sayın Zelenskiy ile yürüttüğümüz telefon trafiğinin de olumlu bir istikamette seyrettiğini söyleyebilirim.”
“-NATO liderler zirvesinde, bu yaklaşımımızı üye ülkelere tüm açıklığıyla bir kez daha anlattık.”
“Yürekleri daralarak izlediler”
“-Allah’ın yardımı ve aziz milletimizin de desteğiyle ülkemizi nice badirelerden kurtarmakla kalmadık, kurduğumuz güçlü demokrasi ve kalkınma altyapısıyla çok daha büyük hamleler için ihtiyacımız olan hazırlıkları tamamladık.”
“-Salgının tetiklediğini sağlık ve ekonomik krizleri Rusya-Ukrayna savaşıyla derinleşirken, Türkiye yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme stratejisinden taviz vermeden yolunda ilerlemektedir.”
“-Ülke ve millet olarak bu mücadeleyi verip badireler atlatırken elbette bedeller ödedik. Terör örgütleriyle huzurumuza, 15 Temmuzla istiklalimize, sosyal medya tehditleri üzerinden ekonomimize saldıranlar ülkemizdeki herkesi bunun için yıkıcı sonuçları altında bırakmayı planlıyordu.”
“-Doğu Akdeniz’deki güç kavgasında gerilimi sürekli yükseltenlerin niyeti bugünümüzle birlikte geleceğimizi de ipotek altına almaktı.”
“-Son olarak, Rusya-Ukrayna krizinde ülkemizi savaşın tarafı yapmak için var güçleriyle çalışanların bizim kurduğumuz barış köprüsünü yürekleri daralarak izlediğini biliyoruz.”
“-Aynı çevrelerin ülkemizin son yirmi yılda ortaya koyduğu büyük kalkınma hamlesinin sembollerinden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün o görkemli görüntüsü altında ezildiklerinin da farkındayız.”
Kamu-özel işbirliği modeli
“-Yapılan analizler, 2024 yılında kamu-özel ortaklığı projelerinin Hazineye olan yükünün neredeyse sıfırlanacağını, bir sonraki yıldan itibaren de katlanarak artan bir gelir kaynağı haline dönüşeceğini gösteriyor.”
“-Tabi bu hesap sadece garanti rakamlarıyla ilgilidir. Yatırımın devreye girdiği anda itibaren devletin vergi, zaman, akaryakıt…. Bu noktada da, tabi akaryakıt tasarrufu ekonomik canlılığın getirdiği kazançlar da başta olmak üzere elde ettiği gelirler kamunun kar hanesine hemen yazılmaya başlanmaktadır.”
“-Kamu-özel işbirliği modeliyle 2003-2021 yılları arasında hayata geçirilen yatırımların ülkemizin milli gelirine 395 milyar dolar, üretime 838 milyar dolar, istihdama 1 milyon kişi katkısı zaten olmuştur. Bu katkı her geçen yıl aratarak sürecek. İşletme sürelerinin sonunda da yapılan eserler devlete geçecektir.”
Temel ihtiyaç maddelerinde KDV
“-Temel ihtiyaç maddelerinden olan deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi ürünlerin KDV’sinin yüzde 18’den yüzde 8’e indirme kararı aldık.”
“-Ayrıca yeme-içme hizmetlerinin tamamında KDV oranlarını yüzde 8 olarak belirliyoruz. Böylece yeme-içme hizmetlerinde halen 1. sınıf işletme, 3 yıldız ve üzeri otel gibi yerlerde uygulanmakta olan yüzde 18 KDV oranını yüzde 8’e indirmiş oluyoruz.”
Arsa ve konutlarda KDV düzenlemesi
“-Konut ve arsalardaki KDV sadeleştirmesi bir diğer çalışmamızdır. Buna göre, satın alınan konut nerede olursa olsun, metrekaresine göre değişen aynı kademeli KDV uygulamasına tabi olacak. Yani, net alanı 150 m2 aşmayanlar konutlarda KDV yüzde 8’dir. Bu büyüklüğü aşan konutların ilk 150 m2’si için yine yüzde 8, aşan kısmı için yüzde 18 KDV uygulanacaktır.”
“-Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kanunu kapsamındaki konutlarda ise 150 m2’ye kadar yüzde 1, aşan kısmı için ise yüzde 18 KDV tahakkuku yapılacaktır.”
“-Arsa ve arazilerin KDV oranını da yüzde 8’e indirerek inşaat sektörü üzerindeki finansman yükünü azaltıyoruz.”
İhracatçılara yönelik düzenleme
“-Bir diğer düzenleme ihracatçılarımıza yöneliktir. İmalat aşamasında ödedikleri KDV’leri istisna kapsamına alabilen ihracatçılara bunun yerine ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yapılması da bir tercih olarak sunulacaktır.”
“-Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki işlerin KDV istisnası yöntemini değiştiriyor, turizm yatırımlarını da buna dahil ediyoruz.”
“-Yeni yöntemle imalatçılar yatırımlarını bitirdikten sonra KDV iadesi talep etmek yerine KDV ödemeden aynı işlemleri yapabilecekler.”
Sertifikalı tohumda KDV indirimi
“-Sağlık Bakanlığı mevzuatı kapsamındaki tıbbi cihazların KDV’sini yüzde 18’den yüzde 8’e indiriyoruz.”
“-Tarım sektöründe her türlü sertifikalı tohum, fide, fidan teslimlerinde KDV’ye yüzde 1’e, süt toplama tankları gibi kimi ürünlerdeki KDV’yi de yüzde 8’e indiriyoruz.
“-Gönüllülük esasına dayalı tam tevkifat uygulamasıyla bu konuda sorumluluk endişesi taşıyan mükelleflerin sorunlarını kökten çözüyoruz.”
“-Ülkemizde döviz kazandırılması amacıyla yabancılara satılan konut ve işyerlerindeki istisna süresini 1 yıldan 3 yıla çıkartıyoruz.”
Yat satışında KDV oranı yüzde 18’e çıkacak
“-Oto galericilerin araç alım satımından elde ettikleri kar ile yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin satışında halen yüzde 1 olan KDV oranını yüzde 18’ye yükseltiyoruz.”
“-Demir- çelik ürünlerinin nihai tüketiciye kadarki satış aşamalarında KDV tevkifatı uygulaması getiriyoruz.”
Hızlı şarj istasyonları
“-Yerli otomobilimiz TOGG başta olmak üzere elektrikli otomobil üretimi ve kullanımındaki gelişmeleri dikkate alarak, yüksek hızla şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması konusunda yeni adımlar atıyoruz.”
“-Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız vasıtasıyla 81 ilimizin tamamında 1500’den fazla yüksek hızla şarj istasyonu kurulmasına yönelik çalışmalara 300 milyon liralık bir destek sağlıyoruz.”
“-Amacımız bir yıl içinde ülkemizde yaygın bir yüksek hızlı şarj altyapısı kurulmasına sağlamaktır.”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)