Epilepsi farkındalığı artırmak için yapılan çalışmalar sürüyor. Bunlardan birini de Türk Epilepsi ile Savaş Derneği bu konuda bir açıklama yaptı.
Türk Epilepsi ile Savaş Derneği, Dünya Epilepsi Günü’nde Epilepsi Farkındalık Araştırması’nın çarpıcı sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Araştırmaya göre, Türkiye’de 15 milyon kişi yakınlarının epilepsi hastası biriyle evlenmesini istemiyor ve 34 milyon kişi epilepsi nöbeti geçiren birine nasıl müdahale edeceğini bilmiyor. Türk Epilepsi ile Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Nerses Bebek, “Araştırma sonuçları epilepsi hastalığına ilişkin toplumsal bilgi ve farkındalığın yeterli olmadığını ortaya koyuyor. Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası ile önemli kazanımlar elde ettik; ancak bu yıl daha geniş kitlelere ulaşmak için ‘Mor Alarm’ vermeliyiz” diye konuştu.
Türk Epilepsi ile Savaş Derneği (TESD), Epilepsi Farkındalık Araştırması’nın sonuçlarını, 10 Şubat Dünya Epilepsi Günü kapsamında açıkladı. Araştırma sonuçları, epilepsi hastalarını ötekileştiren yaklaşımların devam ettiğini ortaya koyuyor. Dernek, epilepsi farkındalığını ve toplumsal bilinci artırmak için 2025 yılını ‘mor alarm’ yılı ilan etti.
Epilepsi, beynin normal faaliyetlerini sürdürmesini sağlayan elektriğin geçici olarak aşırı artması sonucu ortaya çıkan ve dünyada en yaygın görülen nörolojik hastalıklardan biri. Her 100 kişiden birini etkileyen bu hastalıkla, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kişi mücadele ediyor. Epilepsi nöroloji uzmanları tarafından teşhis ve tedavi edilir
TESD Başkanı Prof. Dr. Nerses Bebek: “Halk arasında sara olarak bilinen epilepsi hastalığı, genç, yaşlı, kadın ve erkek fark etmeksizin herkesi etkileyebilecek nörolojik bir hastalık. Nöbet türleri ve şiddeti kişiden kişiye farklılık gösteren epilepsi hastalığı, nöroloji uzmanları tarafından teşhis ve tedavi edilir. Doğru tedavi ve takip ile epilepsi hastalarının yüzde 70’inin nöbetleri kontrol altına alınabilir ve hastaların yaşam kalitesi artırılabilir” diye konuştu. Bakış açımızı değiştirmeliyiz
Epilepsi Farkındalık Araştırması’nı belirli periyotlarla yeniledikleri söyleyen TESD Başkanı Prof. Dr. Nerses Bebek, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiğimiz araştırma, Türk toplumunun epilepsi hastalarına olan yaklaşımının fotoğrafını çekti. Araştırma sonuçları, toplumda yıllardır süregelen derin ön yargılarla mücadele etmek için dokuz yıl önce başlattığımız Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası sayesinde önemli kazanımlar elde ettiğimizi gösteriyor; ancak daha yapacak çok işimiz var. Toplumsal farkındalığımızı artırmaya önce bakış açımızı değiştirerek başlayabiliriz.”
Prof. Dr. Bebek, Epilepsi Farkındalık Araştırması’nın şu çarpıcı sonuçlarına dikkat çekti: “Türkiye’de, “Yönetici olsam epilepsi hastası olduğunu öğrendiğim birini işe almam” diyen 9 milyon kişi var. Kendisi veya birinci derece yakınlarının epilepsi hastası biriyle evlenmesini istemeyenlerin sayısı: 15 milyon. Epilepsi nöbeti geçiren birine nasıl müdahale edileceğini bilmeyen 34 milyon kişi var. Kendisinin veya birinci derece yakınlarının epilepsi hastası biriyle okul, iş ya da sosyal yaşamda yakın arkadaş olmasına sıcak bakmayanların sayısı: 7 milyon.” Epilepsi Farkındalığı Mor Alarm Verdi!
Epilepsiyle ilgili toplumdaki bilgi eksikliğinin ön yargıları körüklediğini vurgulayan Prof. Dr. Bebek, şu çağrıyı yaptı: “Epilepsi Farkındalık Araştırması sonuçları üç yıl önceki çalışmaya göre ümit verici bir tablo çiziyor. Epilepsi farkındalığındaki pozitif değişimde, bu yıl dokuzuncu yılına giren Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası çok önemli bir rol oynuyor. UCB Pharma’nın koşulsuz desteğiyle yürüttüğümüz Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyası kapsamında, 2025’i ‘Mor Alarm’ yılı ilan ediyoruz. Epilepsi, sadece nörolojik bir sorun değil, aynı zamanda toplumsal bir meseledir. Bu yıl da ön yargılardan kurtulmak, bakış açımızı değiştirmek ve bilgi sahibi olmak için birçok farkındalık çalışması gerçekleştireceğiz” dedi. Aybüke Pusat ve Serkay Tütüncü’den epilepsi hastalarına büyük destek
Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasını toplumumuzdaki ön yargılar tamamen ortadan kalkana kadar sürdürmeyi hedeflediklerini açıklayan Prof. Dr. Bebek, kampanyanın bu yılki gönüllü elçilerinin ünlü oyuncular Aybüke Pusat ve Serkay Tütüncü olduğunu duyurdu. TESD Başkanı, “Kıymetli oyuncularımızın duyarlılığı ve desteği, epilepsi hastalarımız için büyük bir anlam taşıyor. Kendilerine bu hassasiyetleri için çok teşekkür ediyoruz” dedi. Herkes kendi çevresi için ‘Mor Alarm’a basabilir
Epilepsi hastalarının karşılaştıkları ön yargılarla mücadele etmenin hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bebek: “Herkes kendi çevresinde farkındalık elçisi olabilir. Epilepsi İçin Bak farkındalık kampanyasının sosyal medya hesaplarını takip edebilir ve siz de kendi hesaplarınızda farkındalık mesajları paylaşarak destek olabilirsiniz” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)