Genel

El Kaide lideri öldürüldü

El Kaide lideri Eymen el-Zevahiri, Kabil’de, CIA tarafından düzenlenen bir SİHA saldırısıyla öldürüldü. (Görsel: Video)

El Kaide lideri öldürüldü

El Kaide lideri Eymen el-Zevahiri öldürüldü

Joe Biden, ABD’nin El Kaide lideri Eymen el-Zevahiri’nin Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir SİHA saldırısıyla öldürüldüğünü doğruladı. 

Zevahiri’nin, CIA tarafından düzenlenen bir “terörle mücadele operasyonunda öldürüldüğünü” ifade eden Biden, “Amerikan vatandaşlarına karşı cinayet ve şiddet izi bıraktığını” söyledi. Biden, “Şimdi adalet yerini buldu ve artık bu terörist lider yok” dedi.

Yetkililer, SİHA’dan iki füzenin ateşlediğinde Zevahiri’nin güvenli bir evin balkonunda olduğunu, diğer aile üyelerinin de orada olduğunu ancak zarar görmediklerini ve sadece Zevahiri’nin öldürüldüğünü ifade ettiler. 

Biden, aylarca süren planlamanın ardından 71 yaşındaki El Kaide liderine yönelik “hassas saldırı” için nihai onayı verdiğini söyledi.

2011’de Usame bin Ladin’in ölümünden sonra El Kaide’yi Zevahiri devraldı. O ve Bin Ladin, 11 Eylül saldırılarını birlikte planladı ve ABD’nin “en çok aranan teröristlerinden” biriydi.

Biden, öldürülmesinin 2001 saldırılarının kurbanlarının ailelerinin yaralarını bir ölçüde kapatacağını söyledi. Biden, “Ne kadar sürerse sürsün, nereye saklanırsanız saklanın, halkımız için bir tehditseniz, ABD sizi bulur ve çıkarır” dedi. 

Biden, Ekim 2000’de Aden’de USS Cole destroyerine düzenlenen ve 17 ABD denizcisini öldüren intihar saldırısı da dahil olmak üzere diğer şiddet eylemlerini de Zevahiri’nin planladığını söyledi.

Taliban’dan tepki

Bir Taliban sözcüsü, ABD operasyonunu “uluslararası ilkelerin açık bir ihlali” olarak nitelendirdi.

Sözcü, “Bu tür eylemler son 20 yılın başarısız deneyimlerinin tekrarıdır ve Amerika Birleşik Devletleri, Afganistan ve bölgenin çıkarlarına aykırıdır” dedi.

Ancak ABD’li yetkililer, operasyonun yasal bir dayanağı olduğunu savundular.

El Kaide’nin ideolojik beyindi

BBC’nin haberine göre, 1980’lerde “militan İslamcı harekette yer almaktan hapsedilen Mısırlı bir doktor olan Zevahiri, serbest bırakıldıktan sonra ülkeyi terk etti ve uluslararası cihatçı hareketlere katıldı. 

Sonunda Afganistan’a yerleşti ve zengin bir Suudi Usame bin Ladin ile güçlerini birleştirdi. Birlikte ABD’ye savaş ilan ettiler ve 11 Eylül 2001 saldırılarını organize ettiler.

Bin Ladin’in izini sürüp ABD tarafından öldürülmesi on yıl aldı. Bundan sonra, Zevahiri, El Kaide’nin liderliğini üstlendi, ancak sadece ara sıra mesajlar veren uzak ve marjinal bir figür haline geldi.

Zevahiri’nin öldürülmesi, ABD birliklerinin Biden’in emriyle Afganistan’dan çekilmesi ve oradaki 20 yıllık askeri varlığın sona ermesinden yaklaşık bir yıl sonra gerçekleşti.

ABD ile 2020 barış anlaşması uyarınca, Taliban, El Kaide veya diğer aşırılık yanlısı grupların kontrolleri altındaki bölgelerde faaliyet göstermesine izin vermemeyi kabul etti. Ancak, Taliban ve El Kaide uzun süredir müttefikler ve ABD’li yetkililer, Taliban’ın Zevahiri’nin Kabil’deki varlığından haberdar olduğunu söyledi.

Zevahiri kimdi?

Afganistan’da bir ABD insansız hava aracı saldırısında öldürülen Eymen el-Zevahiri, genellikle El Kaide’nin baş ideologu olarak anılırdı.

Mısır İslami Cihad militan grubunun kurulmasına yardım eden bir göz cerrahı, Mayıs 2011’de ABD güçleri tarafından Usame Bin Ladin’in öldürülmesinin ardından El Kaide’nin liderliğini devraldı.

Bundan önce, Zevahiri, Bin Ladin’in sağ kolu olarak görülüyordu ve bazı uzmanlar tarafından ABD’deki 11 Eylül 2001 saldırılarının arkasındaki “operasyonel beyinler” olduğuna inanılıyordu.

Zevahiri, 2001 yılında ABD hükümeti tarafından açıklanan 22 “en çok aranan terörist” listesinde Bin Ladin’in arkasında ikinci sıradaydı ve başına 25 milyon dolar ödül konmuştu.

Saldırılardan sonraki yıllarda, Zevahiri, El Kaide’nin en önde gelen sözcüsü olarak ortaya çıktı ve 2007’de 16 video ve ses kasetinde yer aldı. grup dünya çapında Müslümanları radikalleştirmeye ve toplamaya çalıştı.

Kabil’deki saldırıda öldürülmesi, ABD’nin Zevahiri’yi hedef almaya çalıştığı ilk sefer değildi. Ocak 2006’da, Pakistan’ın Afganistan sınırına yakın bir ABD füze saldırısının hedefi oldu.

Saldırı dört El Kaide üyesini öldürdü, ancak Zevahiri hayatta kaldı ve iki hafta sonra videoda göründü ve ABD Başkanı George W Bush’u ne kendisinin ne de “dünyadaki tüm güçlerin” ölümünü “bir saniye daha yaklaştıramayacağı” konusunda uyardı.

Seçkin aileden geliyordu

19 Haziran 1951’de Mısır’ın başkenti Kahire’de doğan Zevahiri, saygın bir orta sınıf doktor ve akademisyen ailesinden geliyordu.

Dedesi Rabia el-Zevahiri, Ortadoğu’daki Sünni İslami ilim merkezi olan El-Ezher’in büyük imamı iken, amcalarından biri Arap Birliği’nin ilk genel sekreteriydi.

Zevahiri, okul yıllarda siyasal İslam’a dahil oldu ve 15 yaşında, Mısır’ın en eski ve en büyük İslamcı örgütü olan yasadışı Müslüman Kardeşler’in üyesi olduğu için tutuklandı. Ancak siyasi faaliyetleri, 1974’te mezun olduğu ve dört yıl sonra cerrahide yüksek lisans derecesi aldığı Kahire Üniversitesi tıp fakültesinde tıp okumaktan alıkoymadı.

1995 yılında vefat eden babası Muhammed aynı okulda farmakoloji profesörüydü.

Zevahiri başlangıçta Kahire’nin bir banliyösünde bir tıp kliniği kurarak aile geleneğini sürdürdü, ancak kısa süre sonra Mısır hükümetinin devrilmesini isteyen radikal İslamcı gruplara ilgi duymaya başladı.

Mısır İslami Cihad 1973’te kurulduğunda örgütü katıldı. 1981’de, grubun asker kılığına girmiş birkaç üyesinin Kahire’deki bir askeri geçit töreni sırasında Devlet Başkanı Enver Sedat’a suikast düzenlemesinden sonra, grubun diğer şüpheli üyeleriyle birlikte tutuklandı. Sedat, İsrail ile bir barış anlaşması imzalayarak ve daha önceki bir güvenlik operasyonunda kendisini eleştiren yüzlerce kişiyi tutuklayarak İslamcı aktivistleri kızdırmıştı.

Sedat’ın suikastına karışmaktan aklanmasına rağmen, Zevahiri yasadışı silah bulundurmaktan suçlu bulundu ve üç yıl hapis yattı.

1985 yılında serbest bırakılmasının ardından, Zevahiri, Suudi Arabistan’a gitti. Kısa bir süre sonra Pakistan’daki Peşaver’e ve daha sonra komşu Afganistan’a gitti ve burada Sovyet işgali sırasında ülkede doktor olarak çalışırken Mısır İslami Cihad’ın bir fraksiyonunu kurdu.

Zevahiri, 1993’te yeniden ortaya çıktıktan sonra Mısır İslami Cihad’ın liderliğini devraldı ve grubun, Başbakan Atıf Sıdki’nin de aralarında bulunduğu Mısır hükümetinin bakanlarına yönelik bir dizi saldırının arkasındaki kilit isimdi.

Grubun 1990’ların ortalarında hükümeti devirme ve ülkede bir İslam devleti kurma kampanyası, 1.200’den fazla Mısırlı’nın ölümüne yol açtı.

1997’de ABD Dışişleri Bakanlığı onu Fetih Öncüleri grubunun lideri olarak niteledi. Aynı yıl Luksor’da yabancı turistlerin öldürülmesinin arkasında İslami Cihad’ın bir hizbiydi.

İki yıl sonra, grubun birçok saldırısındaki rolü nedeniyle Mısır askeri mahkemesi tarafından gıyaben ölüme mahkum edildi.

Sovyetlerin Afganistan’ı geri çekmesini takip eden yıllarda Bulgaristan, Danimarka ve İsviçre’de yaşadığına ve bazen Balkanlar, Avusturya, Yemen, Irak, İran ve Filipinler’e seyahat etmek için sahte pasaport kullandığı tahmin ediliyor. Aralık 1996’da, Çeçenya’da geçerli bir vizesi olmadan yakalandıktan sonra altı ay Rusya’da gözaltında tutulduğu bildirildi.

1997’de Zevahiri’nin Usame Bin Ladin’in merkezinin bulunduğu Afgan şehri Celalabad’a taşındığına inanılıyor. Bir yıl sonra, Mısır İslami Cihad, Yahudilere ve Haçlılara karşı Dünya İslami Cihat Cephesi’ni oluşturmak için Bin Ladin’in El Kaide’si de dahil olmak üzere diğer beş radikal İslamcı militan gruba katıldı.

Cephenin ilk ilanı, ABD sivillerinin öldürülmesine izin veren bir fetva veya dini ferman içeriyordu. Altı ay sonra, iki eşzamanlı saldırı Kenya ve Tanzanya’daki ABD büyükelçiliklerini yerle bir ederek 223 kişiyi öldürdü.

Saldırılardan iki hafta sonra ABD, grubun Afganistan’daki eğitim kamplarını bombaladı. Ertesi gün, Zevahiri Pakistanlı bir gazeteciye telefon etti ve “Amerika’ya bombalamalarının, tehditlerinin ve saldırganlıklarının bizi korkutmadığını söyleyin. Savaş daha yeni başladı” dedi.

Bin Ladin’in ölümünü takip eden yıllarda, ABD hava saldırıları Zevahiri’nin bir dizi yardımcısını öldürdü ve onun küresel koordinasyon yeteneğini zayıflattı. Son yıllarda, Zevahiri sadece ara sıra mesajlar veren uzak ve marjinal bir figür haline geldi. 

ABD, özellikle geçen yıl Afganistan’dan kaotik bir şekilde çekildikten sonra, onun ölümünü bir zafer olarak ilan edecek. Ancak Zevahiri, IŞİD gibi yeni gruplar ve hareketler giderek daha etkili hale geldiğinden, nispeten daha az egemen oldu.

Yeni bir El Kaide lideri şüphesiz ortaya çıkacak, ancak muhtemelen selefinden daha az etkiye sahip olacak.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL