Genel

Eğitim öğrtemi yılı çok yönlü olarak masaya yatırıldı

Eğitim öğrtemi yılı çok yönlü olarak masaya yatırıldı

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak 2024-2025 eğitim öğretim yılının sona ermesi sebebiyle Onikiler Öğretmenevinde yılsonu değerlendirme toplantısı düzenledi.

Vali Hasan Şıldak başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda geçtiğimiz yılın eğitim öğretimi masaya yatırılırken, yeni eğitim öğretim yılına ilişkin hedefler de pekiştirildi.

Toplantının ardından bir açıklama yapan Vali Şıldak, “Başarıyı İzleme ve Geliştirme projemiz iki yılın sonunda artık iyice olgunlaşmış ve sadece Şanlıurfa’da eğitim camiasında değil toplumun her kesiminde kabul görmüş, benimsenmiş, sahiplenilmiş bir motivasyon ve enerji üretimine, dinamizme, canlılığa, okullarımızda gerçekten yenilikçi fikirlere ve gelişmeye açık bir zemin oluşturmaya matuf çok kapsamlı bir proje ve bu çalışma bütün eğitimcilerimizin, idarecilerimizin, milli eğitim teşkilatlarımızın, öğretmenlerimizin, velilerimizin ve öğrencilerimizin geniş katılımıyla ilimizde eğitim alanındaki bütün sorunlara odaklandığımız, çözümler ürettiğimiz, yerinde çözüm arayışlarını en canlı şekilde hayata geçirdiğimiz ve aylık toplantılarla da bu değerlendirmeleri yaptığımız güzel bir atmosferde gelişiyor” dedi.
Yeni eğitim öğretim yılına hazırlandıklarının altını çizen Vali Şıldak, “Yılın sonundayız, eğitim yılımız bitti, şimdi yeni eğitim öğretim yılına hazırlanıyoruz. Bugün de yine Onikiler öğretmen evimizde çok zengin bir katılımla bütün ilçe müdürlerimiz, şube müdürlerimiz, il milli eğitim müdürlüğündeki yönetici arkadaşlarımız ve okul müdürlerimizin de katılımıyla yaptığımız değerlendirme toplantısında geçtiğimiz eğitim öğretim yılını masaya yatırdık. Yeni eğitim öğretim yılına ilişkin hedeflerimizi pekiştirdik ve bunları ele aldık. Hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum, BİGEP Şanlıurfa’da eğitimi gündemde tutmaya ve birinci öncelik olmaya devam ediyor” diye konuştu.

Toplantının ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE birimi tarafından düzenlenen çalıştaya da katılan Vali Şıldak başarılar dileyerek, yeni fikirlere açık olduklarını belirtti.

“Bu Çalışmaların En Aktif ve Dinamik Gücüsünüz”

Çalıştayın ardından okul müdürleriyle konferans salonunda bir araya gelen Vali Şıldak okul idarecilerinin bu çalışmaların en aktif ve dinamik gücü olduklarını söyledi.

Vali Şıldak, “Eğitim öğretim yılının sonunda buluştuğumuz bu toplantıda inşallah geçtiğimiz eğitim yılının kısa bir değerlendirmesini ve projenin uygulama sonuçlarını sizlerle istişare fırsatı bulacağız. Öncelikle salonumuzda bulunan 307 okul müdürümüz, 218 de müdür yardımcımıza ve burada bulunan bütün idarecilerimiz nezdinde, Şanlıurfa’da görev yapan bütün eğitimcilerimize, idarecilerimize ve öğretmenlerimize gösterdikleri gayretli çalışmalar, başarılı bir sezonun sonunda ulaştığımız tatil döneminin başlangıcında ben de şükranlarımı sunuyor, teşekkür ediyorum.
Zor, zahmetli, ince elenip sık dokunan, insana, geleceğe dair bütün kazanımların enjekte edildiği bilgi, görgü, öğretim ve eğitim kavramlarının şekillendiği okullarımızın çatısı altında görev yapan siz değerli eğitimcilerim, idarecilerimiz elbette ki bu çalışmaların en aktif, dinamik gücüsünüz, aktörüsünüz. Her zaman ifade edildiği gibi okullarımızın başarı grafiği, performansı, kimliği, kişiliği, kurumsal varlığı, özellikleri ve nitelikleri, iyi yanları ve kötü yanları sizin elinizde şekilleniyor. Siz idarecilerin becerileri, bilgi, görgü ve istekleri, iradeleri doğrultusunda gelişiyor” diye söyledi.

“BİGEP Bir Seferberlik Projesidir”

Şanlıurfa’da yaklaşık 2 yıldır uygulanan Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi (BİGEP)’in aslında bir seferberlik projesi olduğunu vurgulayan Vali Şıldak, “Kısa adıyla BİGEP olarak bilinen bu çalışma aslında ne sadece deneme sınavı, ne sadece etkinlikler, ne sadece veli ziyaretleri ne de bir başka münferit etkinlik ve çalışmadır” dedi.
Vali Şıldak, “Tüm bunların harmanlandığı ama temelde ilimize özgü eğitimle ilgili göstergelerin negatif olmasına vesile olan, yetersizlikler, ihtiyaçlar ve sorunların ele alınıp bunların doğru yöntemlerle doğru tespit edilip, bunlara çözüm aranması çabasının adıdır. Bu çalışmaların sistematize edilmesidir, süreklilik içinde bir takip modeli ile motivasyon odaklı bir çalışma ile zenginleştirilmesi ve geliştirilmiş olmasıdır. Yaklaşık 2 yılın sonunda il valisi olarak toplumdan, eğitimcilerden, velilerden, başka meslek gruplardan aldığım geri dönütler samimi olarak itiraf ediyorum ki iyi ki böyle bir çalışmaya başlamışız, iyi ki Şanlıurfa’da eğitimle ilgili bir adım atmışız, bir hamle yapmışız ve iyi ki bu çalışmada bu kadroyla birlikte yol alıyoruz diye düşünüyorum ve bunu samimi olarak sizlerle paylaşmak istiyorum.
Ben bazı konuşmalarımda şunu söyledim, bu bir kampanyadır dedim, bu bir seferberliktir dedim. Ticari tabirle bu bir reklam çalışmasıdır. Bunların hepsinin dönüp dolaşıp geldiği yer aynı şeydir, odaklanma, sahiplenme, farkındalık oluşturma ve sadece uygulamak değil, uygulatma, yayma, yaygınlaştırma ve inandırma faaliyetidir” diye ifade etti.

“Urfa’da En Zaruret Arz Eden Alan Eğitim”

Şanlıurfa’nın Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip olmasından dolayı üzerinde en çok çalışılması gereken alanın eğitim olduğunu hatırlatan Vali Şıldak, “Yaklaşık 22 aydır Şanlıurfa’da görev yapıyorum ve çok severek çalıştığım bir vilayet, çok özel bir coğrafya, insanıyla, kültürüyle, sosyolojik yapısıyla adeta bir laboratuvar ve ilimiz Türkiye’nin en stratejik ilk 5 ilinin arasında yer alıyor. Bunu uzmanlar ve devlet büyüklerimiz de ifade ediyor, böyle bir ilde görev yapan her bir kamu görevlisinin bu hassasiyet ve şuurla hareket etmesi lazım” dedi.
Vali Şıldak, “Onun için biz baktık ki Urfa’da en lüzumlu, en gerekli ve zaruret arz eden sektör, çalışılması gereken alan eğitim, tereddütsüz yüzde yüz, yüzde bir milyon, bu nüfusumuzun yapısıyla alaka, Türkiye’nin en genç nüfusu, her birimize beş kat, on kat sorumluluk yükleyen durum budur. Bunun bize yükümlülükleri, sorumlulukları, ekstra külfeti var, bu da nedir çocuklarımızı ve gençlerimizi daha güçlü bir şekilde yarınlara hazırlamak, bu da eğitimle olacaktır.

Eğitim konusunda, eksiklerimizin ne olduğu konusunda dersimize çok iyi çalıştık. İşte bu proje sayesinde çalıştık. Şimdi ilçe ilçe, mahalle mahalle, köy köy her biriyle ilgili ihtiyaçları ve sorunları biliyoruz. İlimiz hazine değerinde güçlü bir veri bankasına sahip oldu eğitimle ilgili ve bir yol haritası çıkardı. Yani gerçekten eğitimi bir check up işlemine tabi tuttuk, her türlü tetkik yapıldı ve izlenmesi gereken yollar da belirlendi. Şimdi siz her biriniz eğer tıp dünyasından örnek verecek olursak kendi servislerinizde hastalarınızı tedavi ediyorsunuz. Urfa’nın eğitim göstergelerini aşağı çeken bütün unsurların karşısına BİGEP’i koyduk. Bir rehber ve yol haritası olarak, o harita kararlı bir şekilde bizi adım adım sonuca götürüyor” ifadelerini kullandı.

“Milli Eğitim Bakanlığımızın Çok Güçlü Destekleri Var”

Okul ihtiyacı ve öğretmen atamalarıyla ilgili Şanlıurfa’ya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından pozitif ayrımcılık yapıldığını belirten Vali Şıldak, “Sınıf öğretmeni ve İngilizce branşlarında iyi bir takviye olacak inşallah, bu olduğu takdirde ilk atamalarda tıpkı bir önceki atama gibi ilimizde sağlanacak ilave bir destekle bu sorunu en minimum seviyeye düşürmüş olacağız.

Son 2 yıl içerisinde çok iyi yatırımlar aldık, ilimizdeki açığın kapatılması sınıf ve derslik ihtiyacının karşılanması noktasında çok iyi bir seviyeye geldik. Bu yıl yapılacak olanlar dahil edildiğinde ikili eğitimden normal eğitime dönüşüm için istisnalar hariç ikili eğitimi bitirecek ihtiyaç nedir diye sorarsanız yaklaşık 100 civarında okul yaparsak Urfa genelinde okul açığımız kalmıyor ve sınıf öğrenci mevcutlarımız da 25’lere kadar gerilemiş olacak, bu kadar iyi giden bir süreç içerisindeyiz” diye belirtti.

Öte yandan kentte BİGEP ile birlikte uygulanan bazı modellerin bakanlık tarafından da benimsenerek Türkiye genelinde yaygınlaştırıldığını ifade eden Vali Şıldak, “Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının, bu yavrularımızın artık e-okul modelinden takip edilir hale gelmesi bunun en son örneğidir.

Pek çok güzel çalışmaya yeni dönemde de devam edeceğiz. Yaklaşık 2 yılın sonunda fevkalade bir yol aldığımızı, okullarımızın kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve kurumsal bir kimlik kazanma yolunda önemli adımlar attığını ve bu çalışma sayesinde özgüveni yüksek, takım ruhuna sahip birlikte çalışma kültürünü, projeli çalışmalar noktasında yine son derece aktif, proaktif bir sürecin başladığını ve yavaş yavaş bunların başarı emarelerinin de görülmekte olduğunu müşahede ediyoruz” şeklinde konuştu.

Program yapılan konuşmaların ardından karşılıklı soru cevap şeklinde sona erdi. Bu arada toplantıya Vali Hasan Şıldak’ın yanı sıra, Vali Yardımcısı Mehmet Deniz Arabacı, İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, Okul Müdürleri ile öğretmenler katıldı.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL