Sağlık

COVID, grip, soğuk algınlığı: Belirtileri neler?

Grip mevsimi devam ediyor, yeni COVID-19 alttürleri ortaya çıkıyor ve soğuk algınlığı her zaman dolaşımda olsa da soğuk aylarda daha yaygın. Bu da belirtilerden hangi virüsün sorumlu olduğunu bilmeyi zorlaştırıyor. (Foto: Depo Photos)

COVID, grip, soğuk algınlığı: Belirtileri neler?

Grip mevsimi devam ediyor, yeni COVID-19 alttürleri ortaya çıkıyor ve soğuk algınlığı her zaman dolaşımda olsa da soğuk aylarda daha yaygın. Bu da belirtilerden hangi virüsün sorumlu olduğunu bilmeyi zorlaştırıyor.  

Klinik fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı ve Penn Medicine COVID sonrası direktörü Dr. Benjamin Abramoff, tıp uzmanları örtüşen semptomların hangi virüse sahip olduğunuzu deşifre etmeyi zorlaştırabileceğini ve bu nedenle test yaptırmanın önemli olduğunu söylüyor. 

COVID-19 ve grip testi yapmak, sırasıyla COVID ve grip süresini azaltabilecek Paxlovid veya Tamiflu gibi ilaçları almanız gerekip gerekmediği veya olası bir izolasyon süresinin gerekliliği doktorunuzla konuşmak en iyi eylem planını anlamanıza yardımcı olabilir. 

Grip ve COVID arasındaki fark 

Fortune Well’de yer alan araştırmaya göre, grip ve COVID, farklı virüslerin yayılmasından kaynaklanan solunum yolu hastalıkları. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) göre grip genellikle Aralık-Şubat döneminde zirve yapıyor. Michigan Üniversitesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Preeti Malani, “Gribin şiddeti mevsime ve grip aşısının dolaşımdakilerle ilişkisine bağlı” diyor 

Uzmanlar Ekim-Ocak arasında başka bir COVID dalgası olacağını tahmin etse de COVID-19 belirli bir mevsime bağlı değil.

Grip veya COVID’e sahip olmak asemptomatik olarak ortaya çıkabilmesine rağmen, grip olanlar tipik olarak enfeksiyondan bir ila dört gün sonra semptomları hemen hissederken, CDC’ye göre COVID olanlar bunları iki-beş gün sonra veya 14 güne kadar herhangi bir yerde hissedebilir. 

COVID’in, özellikle insanlar asemptomatik olduğunda gripten daha kolay yayıldığı bildiriliyor. 

Grip ve COVID başlangıçta benzer görünse de, beyin sisi, yorgunluk, koku veya tat değişikliği gibi COVID sonrası semptomlar virüse özgü ve halen araştırılmakta. 

COVID, grip ve soğuk algınlığının belirtileri 

CDC’ye göre, herhangi bir viral enfeksiyonun semptomları benzer, ancak grip veya soğuk algınlığına karşı bir COVID-19 reaksiyonunu sona erdiriyorsanız koku ve tat kaybı yaşamanız daha yaygın. İşte Amerika Astım ve Alerji Vakfı (AAFA) ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) bilgileriyle belirtiler: 

Soğuk algınlığı belirtileri

Maruziyet semptomlarının başlamasından ne kadar kısa süre sonra: 1-3 gün

Ateş: Kısa ateş dönemi

Ağrılar: Yaygın

Titreme: hayır

Yorgunluk, halsizlik: bazen

Hapşırma: Yaygın

Öksürük: Yaygın (hafif)

Burun tıkanıklığı: Yaygın

Boğaz ağrısı: Yaygın

Baş ağrısı: Nadir

Nefes darlığı: Hayır

Göğüste sıkışma/ağrı: Hayır

Tat/koku kaybı: Nadir

İshal, bulantı ve kusma: Seyrek

Grip Belirtileri

Maruziyet semptomlarının başlamasından ne kadar kısa süre sonra: 1-4 gün

Ateş: Yaygın

Ağrılar: Yaygın

Titreme: Bazen

Yorgunluk/zayıflık: Yaygın

Hapşırma: Hayır

Öksürük: Yaygın (genellikle kuru)

Burun tıkanıklığı: Bazen

Boğaz ağrısı: Bazen

Baş ağrısı: Yaygın

Nefes darlığı: Hayır

Göğüste sıkışma/ağrı: Hayır

Tat/koku kaybı: Nadir

İshal, bulantı ve kusma: Bazen

COVİD’in belirtileri

Maruz kaldıktan ne kadar kısa bir süre sonra semptomlar başlar: 2-5 gün, ancak 14’e kadar

Ateş: Yaygın

Ağrılar: Yaygın

Titreme: Yaygın

Yorgunluk, halsizlik: Yaygın

Hapşırma: Nadir

Öksürük: Yaygın (genellikle kuru)

Burun tıkanıklığı: Yaygın

Boğaz ağrısı: Yaygın

Baş ağrısı: Yaygın

Nefes darlığı: Yaygın

Göğüste sıkışma/ağrı: Bazen

Tat/koku kaybı: Yaygın

İshal, bulantı ve kusma: Yaygın Belirtiler Soğuk algınlığı Grip COVID Öksürük Yaygın (Hafif) Yaygın (Kuru) Yaygın (Kuru) Burun akıntısı Yaygın Bazen Yaygın Hapşırık Yaygın Yok Ender Boğaz ağrısı Yaygın Bazen Yaygın Nefes darlığı Yok Yok Yaygın Ateş Kısa süreli Yaygın Yaygın Ağrı Yaygın Yaygın Yaygın Göğüs sıkışması/Acı Yok Yok Bazen İshal, bunaltı, kusma Ender Bazen Yaygın Titreme Yok Bazen Yaygın Başağrısı Ender Yaygın Yaygın Tat ve koku kaybı Ender Ender Yaygın Yorgunluk/Halsizlik Bazen Yaygın Yaygın Belirtiler ne kadar sürer 1-3 gün 1-4 gün 2-5 günden 14 güne kadar

AAFA, soğuk algınlığı ve nezlenin nefes almada güçlük, göğüs ağrısı veya sıkışma ve/veya hızlı nefes alma ile kendini gösteren astıma yol açabileceğini not ediyor. 

Grip ve COVID bu kış ne kadar kötü olacak? 

COVID-19 ve gribin önümüzdeki aylarda nasıl ortaya çıkacağı belirsiz olsa da uzmanların endişeleri var. Abramoff, bu sezonun “başka bir potansiyel COVID dalgalanmasının yanı sıra özellikle kötü bir grip mevsimi olabileceğini” söylüyor. 

Ve yeni dolaşan BQ.1 ve BQ.1.1 gibi “Omicron yan ürünleri”, COVID vakalarını artırabilir, ancak uzmanlar iki değerlikli COVID güçlendiricinin korumayı artırmaya devam edeceğini söylüyor. 

Abramoff, hastalık mevsiminin zirvesinde kalmak için proaktif olmak, aşı olmak, takviye almak ve semptomlarınız olup olmadığını test etmek en iyisidir. 

“Sonuç olarak, kendinizi hasta hissediyorsanız insanları ifşa etmek değil” diyor Malani, bu virüslerle ilişkili herhangi bir semptom hissettiğinizde işten evde kalmanın önemli olduğunu belirtiyor. Malani’ye göre, “Sosyal olarak kabul edilebilir hale geliyor ve aslında insanların ‘Kendimi iyi hissetmiyorum’ ve ‘İşe gelemiyorum’ demeleri için çok ama çok teşvik ediliyor.”





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL