Genel

Cepte uydu rekabeti

Cep telefon üreten şirketlerin yeni rekabet alanı uydu bağlantıları olacak. Birçok şirket bu alanda yatırım ve işbirliği yapıyor. (Foto: Depo Photos)

Cepte uydu rekabeti

Cep telefonlarında yeni rekabet alanı: Uydu bağlantısı

Uydu telefonu firması Iridium ile çip devi Qualcomm arasındaki yeni ortaklık, ilerleyen günlerde birinci sınıf Android akıllı telefonlara uydu bağlantısı getirecek.

Bu, cep telefonu kapsama alanının olmadığı yerlerde, cep telefonlarının mesaj göndermek ve almak için geçen uydulara bağlanabileceği anlamına geliyor.

Qualcomm’un çipleri, Android destekli birçok akıllı telefonda bulunuyor.

Apple, Eylül 2022’de iPhone 14 için bir uydu özelliği duyurdu. Hizmet şu anda yalnızca acil durumlarda basit metin mesajları göndermek ve almak için kullanılabilecek durumda.

İngiliz akıllı telefon üreticisi Bullitt, Apple’ı geride bırakarak kendi uydu hizmetini başlatan ilk şirket oldu. Aynı zamanda acil durum kullanımı için ve ilk hizmete girdiğinde belirli alanlarda kullanılabilecek.

Yeni ortaklık, aynı hizmeti belirli bir markaya bağlamadan milyonlarca akıllı telefon kullanıcısına daha erişilebilir hale getirecek. Ancak bunu etkinleştirmek üreticiye düşecek.

Iridium, orijinal uydu telefonu sistemi ve ilk uydusunu 1997’de yörüngeye gönderdi. 2019’da 75 uzay aracı ağını yenilemeyi tamamladı.

İletişim uyduları

BBC’nin haberine göre, iletişim uyduları tüm dünyayı kapsıyor ve Dünya’nın yaklaşık 780 km yukarısında alçak yörüngede uçuyor ve bunların grupları aralarında veri aktararak birbirleriyle iletişim kurabiliyor.

Qualcomm, ilk başta Snapdragon Satellite adlı yeni özelliğin yalnızca premium yongalarına dahil edileceğini, bu nedenle bütçe cihazlarında görünme olasılığının düşük olduğunu açıkladı.

Ancak sonunda tabletlere, dizüstü bilgisayarlara ve hatta araçlara yayılacak ve aynı zamanda acil durum iletişimi ile sınırlı olmayan bir hizmet haline gelecek. Bunun için bir ücret ödenmesi muhtemel.

Uydu bağlantısı, genel olarak cep telefonları için bir sonraki sınır olarak kabul ediliyor. Çünkü mevcut kapsama alanı olmayan alanlar olan “nokta olmayan” sorununu çözüyor. Bunlar kırsal veya uzak yerlerde daha yaygın olma eğiliminde.

Elon Musk’ın Starlink’i gibi hizmetler tarafından geniş bant kapsama alanı sağlamak için zaten başarıyla konuşlandırılmıştı. 

Uydu geniş bant hızlı ve genellikle güvenilir, ancak kablo veya fiber bağlantılardan daha pahalı.

Hindistan ve Çin gibi ülkeler uydu telefonlarının kullanımını yasakladığı için özelliğin kullanımı ülkelerin düzenlemelerine tabi olacak. 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL