Genel

Cari açık 4 milyar dolar arttı

Cari açık Temmuz ayında 4 milyar dolar arttı ve on iki aylık cari işlemler açığı 36,5 milyar dolara ulaştı. (Foto: Depo Photos)

Cari açık 4 milyar dolar arttı

Cari açık Temmuz ayında 4 milyar dolar arttı ve on iki aylık cari işlemler açığı 36,5 milyar dolara ulaştı. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ödemeler dengesi istatistiklerine göre, cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 3 milyar 700 milyon ABD doları artarak 4 milyar 10 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 36 milyar 585 milyon ABD dolarına yükseldi. 

Bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 6 milyar 162 milyon ABD doları artarak 9 milyar 308 milyon ABD dolarına yükselmesi etkili oldu. 

Öte yandan, aynı dönemde hizmetler dengesi kaynaklı girişler 2 milyar 268 milyon ABD doları artarak 5 milyar 778 milyon ABD dolarına yükseldi.  Birincil gelir dengesi kaynaklı çıkışlar 181 milyon ABD doları azalarak 559 milyon ABD dolarına geriledi. 

Altın ve enerji hariç cari işlemler

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın aynı ayında 3 milyar 124 milyon ABD doları fazla verirken, bu rakam 2022 Temmuz ayında 3 milyar 737 milyon ABD dolara ulaştı. 

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 578 milyon ABD doları artarak 4 milyar 90 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. 

Bir önceki yılın aynı ayında 66 milyon ABD doları net giriş kaydeden ikincil gelir dengesi kalemi, bu ayda 79 milyon ABD doları net girişe ulaştı.  

Finans hesabı

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 252 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Portföy yatırımları 631 milyon ABD doları tutarında net çıkış kaydetti. 

Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri piyasalarında sırasıyla 222 milyon ABD doları ve 173 milyon ABD doları net satış yaptığı görüldü. 

Yurtdışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak bankalar 13 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirdi.

Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 983 milyon ABD doları net artış kaydetti. 

Yurtdışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 411 milyon ABD doları ve Türk Lirası cinsinden 287 milyon ABD doları net artış olmak üzere toplam 698 milyon ABD doları net artış gösterdi. 

Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar 801 milyon ABD doları net geri ödeme ve diğer sektörler 3 milyar 525 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirdi. 

Resmi rezervlerde bu ay 4 milyar 423 milyon ABD doları net artış oldu. 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL