Genel

Bu yıl 5,3 milyar adet akıllı telefon çöpe gidecek

Bu yıl 5,3 milyar adet akıllı telefon çöpe gidecek

Bütün dünyada bu yıl yaklaşık 5,3 milyar adet akıllı telefonun çöpe atılacağı, geri dönüşüme gireceği ya da bir çekmede unutulacağı düşünülüyor.

Uluslararası Elektrik ve Elektronik Malzeme Atıkları Forumu (DEEE), telefonların yararlı kullanım ömürlerini doldurduğunda çevre için oluşturabileceği sorunlar hakkında alarm veriyor.

Bu cihazlar üst üste konsa yüksekliği yaklaşık 50 bin km olan, yani Dünya ile Ay arasındaki mesafenin sekizde biri yüksekliğinde bir sütun oluşturacağı hesaplanıyor.

Geri dönüşüm

25 ülkeden 36 DEEE üreticisini bir araya getiren kuruluşun Eylül ayında altı Avrupa ülkesinde yaptığı ankete göre, insanların büyük çoğunluğu, eski telefonlarını geri dönüştürmek yerine ellerinde tutuyor ya da çöpe atıyor. 

Bu nedenle, bakır ve kobalt gibi işe yarayan parçalar yeni cihazlar için yeniden kullanılamıyor ve bunların yeniden yer altından çıkarılması gerekiyor.

Uluslararası DEEE Forumu Üst Yöneticisi Pascal Leroy, insanların, önemsiz gibi görünen tüm bu öğelerin çok fazla değere sahip olduğunu ve birlikte küresel çapta muazzam hacimleri temsil ettiğini anlama eğiliminde olmadığını söyledi.

Aynı kuruluşa göre, akıllı telefonlar, kulaklıklar, saatler, fare ve klavyeler gibi kullanılmasa da muhafaza edilen elektronik ürünler arasında bulunuyor.

DEEE Forumu, kullanılsın ya da kullanılmasın dünya nüfusunun 16 milyar akıllı telefona sahip olduğunu tahmin ediyor.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL