Birleşmiş Milletler desteğiyle hazırlanan yeni bir raporda Türkiye’nin 2030’da ciddî bir kuraklıkla karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapıldı.
Raporda, Akdeniz bölgesine özel bir bölüm ayrılıyor ve hava sıcaklıklarındaki artışla yağışlardaki düşüş dikkate alınarak, iklim değişikliğinin ana merkezlerinden biri olarak değerlendiriliyor.
BBC’nin haberine göre, Akdeniz ikliminde kuraklığın normal olduğu, ancak sıklığı ve etkisinin 1950’lerden bu yana hızla arttığı belirtiliyor.
Rapora göre, bölgede ortalama hava sıcaklıklarının 2050 yılında 2-3 derece, 2100 yılında 3-5 derece arasında artması bekleniyor.
Her 2 derecelik sıcaklık artışı, bölgede suya erişimin yüzde 15’e kadar varan oranda azalması anlamına geliyor. Çölleşme
Raporda ayrı bir yer ayrılan Türkiye de, çöl iklimine benzeyen bir iklimin görülmesi olasılığının artması nedeniyle bu kuraklıktan etkilenme potansiyeli en yüksek ülkeler arasında kabul ediliyor.
“Türkiye yarı kurak ve toprak parçalanmaya yatkın. Ülkenin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya” ifadelerinin yer aldığı rapora göre, 21’inci yüzyılın sonunda Türkiye’de yağış oranları yüzde 30 oranında düşecek.
Eş zamanlı olarak sıcaklıklar da artacak ve 2100 itibarıyla ülkenin batısı ve güneyinde ortalama sıcaklıklar 4-5 derece daha fazla olacak.
2019’da, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütüne (OECD) göre, su konusunda sıkıntılar yaşayan ülke kategorisinde olan Türkiye, 2030’da “su fakiri” ülke kategorisinde olma riskiyle karşı karşıya bulunuyor.
Bu da, nüfusun ve tarım alanlarının yüzde 80’inin beş yıl içinde kuraklık riskiyle karşı karşıya kalması anlamına geliyor. Ciddî kuraklık
Raporda, 2022’deki aşırı kurak geçen mevsimlerin ardından Türkiye’de 2023 yılında ciddî bir kuraklık görüldüğünü, bunun etkilerinin de özellikle tarım alanında hâlâ devam ettiği belirtiliyor.
Türkiye’de su kaynaklarının yüzde 75’i tarım alanında kullanılıyor.
Rapor, 2030’da olası kuraklık göz önüne alındığında, su kaynaklarının kullanımı ve hatta farklı kaynaklara yönelme konusunda ülkede ciddi yatırımlar yapılması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.
2025 yılının Ocak ayı da, son 24 yılın en kurak Ocak ayı oldu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ortalama Ocak ayı yağışının yüzde 6’sını alırken diğer bölgeler de sadece yüzde 30’unu aldı.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)