Genel

BM Genel Sekreteri yarın Ankara’ya geliyor

BM Genel Sekreteri Guterres, 25 Nisan’da Ankara’da olacak, ardından da 26 Nisan’da Moskova’yı ve 28 Nisan’da da Kiev’i ziyaret edecek. (Foto: Depo Photos / Arşiv)

BM Genel Sekreteri yarın Ankara’ya geliyor

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Moskova ve Kiev ziyareti öncesinde, iki ülke arasında önemli bir arabulucu konumundaki Türkiye’ye gelecek. 

Guterres’in sözcüsü, Cumartesi geç saatlerde yaptığı açıklamada, “Genel Sekreter, 25 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edileceği Ankara’yı ziyaret edecek” dedi.

Guterres, daha sonra 25 Nisan Salı günü Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya gidecek. Guterres, 28 Nisan’da da iki aydır Rusya’nın saldırılarının hedefi olan ve yüzlerce ölümüne, binlerce insanın evini terk etmek durumunda kaldığı Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret edecek. 

BM’nin tahminlerine göre, Rusya’nın işgal operasyonu başlattığı 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’da en az 2 bin 500’e yakın sivil öldü ve 3 bine yakın kişi de yaralandı. Ancak, gerçek can kaybı ve yaralı sayısının bundan daha yüksek olduğuna inanılıyor. Yine BM rakamlarına göre, 10 milyondan fazla Ukraynalı savaş nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. 

Zelenskiy’den eleştiri

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, dün, Guterres’in Kiev’den önce Moskova’ya gitme kararını eleştirdi ve “bu düzende adalet ve mantık yok” dedi.

Zelenskiy, “Ukrayna’da savaş var, Moskova sokaklarında ceset yok. Önce Ukrayna’ya gitmek, oradaki insanları, işgalin sonuçlarını görmek en mantıklısı olur” diye konuştu. 

Türkiye’nin konumu

Her iki ülke yönetimiyle de ilişkileri iyi olan Türkiye, İstanbul’da Rus ve Ukraynalı müzakereciler arasında toplantılara ve ayrıca iki ülkenin dışişleri bakanları arasında Antalya’da bir zirveye ev sahipliği yaptı. 

Türkiye’nin Putin ve Zelenskiy arasında bir İstanbul zirvesi düzenlemeye yönelik temaları da sürüyor. Şu ana kadar bir gelişme olmasa da Türkiye’nin bu konudaki girişimlerinin devam edeceği açıklandı. 

Genel Sekreter Guterres’in Moskova ve Kiev ziyareti öncesinde Ankara’ya geliyor olması da BM’nin Türkiye’nin çabalarına verdiği destek ve önemin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL