Genel Gündem

Biden: “Önümüzdeki günlerde bir saldırı olabilecek”

Biden: “Önümüzdeki günlerde bir saldırı olabilecek”

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgal etmeye karar verdiğine ve “önümüzdeki günlerde” bir saldırı olabileceğine ikna olduğunu söyledi.

Beyaz Saray’dan televizyonda yayınlanan bir konuşmada Biden, Ukrayna’nın başkenti Kiev’in hedef alınacağını belirtti.

ABD’nin haftalarca Putin’in nihai kararı verip vermediğinden emin olmadığını söylemesinin ardından Biden, Amerikan istihbaratına atıfta bulunarak kararının değiştiğini kaydetti.

Biden, “Şu andan itibaren kararı verdiğine ikna oldum. Buna inanmak için nedenimiz var” dedi ve saldırının ”önümüzdeki günlerde” gerçekleşebileceğini yineledi.

Amerikan Başkanı’nın Beyaz Saray’daki yorumları, doğudaki Donetsk kentinde bombalı araçla vurulan bir insani yardım konvoyunun da dahil olduğu artan şiddet olaylarının ardından geldi.

Batılı ülkeler Rusya’yı, Ukrayna’nın ayrılıkçı doğu bölgelerinde bir saldırı başlatmak için bir sebep vermek için sahte bir kriz çıkarmaya çalışmakla suçluyor.

Rusya bu hafta sonu nükleer kuvvetlerin katılımıyla büyük askeri tatbikatlar yapacak. Putin, tatbikatları bizzat denetleyecek.  ABD, Ukrayna’nın içinde ve yakınında 169.000-190.000 Rus personelinin bulunduğunu tahmin ediyor.

Donbas’te seferberlik kararı

Ukrayna’nın Donbas olarak bilinen sanayi bölgesini oluşturan Luhansk ve Donetsk bölgelerindeki Rusya yanlısı ayrılıkçı liderler tam askeri seferberlik emri verdi.

Kendini Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri ilan eden Denis Pushilin bir video mesajında, “Yedekte bulunan yurttaşları askere alma ofislerine rapor vermeye çağırıyorum” dedi ve ekledi:  “Bugün genel seferberlik kararnamesi imzaladım.”

Bir diğer ayrılıkçı lider, Leonid Pasechnik de kısa bir süre sonra Luhansk Halk Cumhuriyeti için benzer bir kararnameyi imzaladı.

İnternette yayınlanan bir kararnamede, “Lugansk Halk Cumhuriyeti topraklarında genel seferberlik ilan edilecek. LPR Halk Meclisi, LPR hükümetine seferberlik ilanı hakkında derhal bilgi verilecektir” denildi.

Duyuru, Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki isyancıların elindeki bölgelerden komşu Rusya’ya kadın, çocuk ve yaşlıların toplu tahliyesi sırasında geldi.

Ukrayna hükümet güçleri ve Rus yanlısı isyancılar, son birkaç gün içinde doğuda bombardımanın arttığını bildirdi.

Washington ve diğer Batılı müttefikler, bunun Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme bahanesinin bir parçası olabileceğini söylüyorlar.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL