Genel

Bakanlık ve İBB karşı karşıya geldi

Abdi İpekçi Spor Salonu’nun yerine yapılacak tesisin inşaatı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir’i karşı karşıya getirdi. (Görsel: Bakanlık / Twitter)

Bakanlık ve İBB karşı karşıya geldi

İstanbul’da, Bakanlık ve İBB karşı karşıya geldi

Abdi İpekçi Spor Salonu’nun yerine yapımına başlanan tesisin inşaat süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) karşı karşıya getirdi. 

Abdi İpekçi Spor Salonu’nun yıkılmasının ardından, bu alanda TOKİ tarafından eliyle içinde basketbol gelişim merkezi ve müzesinin inşaatın başlandı.

İBB ekipleri, “yeşil alanlara zarar verdiği ve hukuka aykırı işlem yapıldığı” gerekçesiyle inşaatı mühürledi, ayrıca ve 150 milyon lira para cezası kesildi. 

Bakan Murat Kurum, İstanbul’da katıldığı bir açılış töreninde yaptığı konuşmada İBB’yi eleştirerek, şunları söyledi:

“Bugün İBB kalkmış inşaatımızı durdurmaya çalışıyor. Burası eski yerine yapılan bir salon olduğu halde, buraya ‘yeşil alan’ diyor, başka şeyler uyduruyor. Halbuki derdi başka. Burada İSKİ’nin aylardır beklediğimiz yeni salon için ayrılan arazide üzerine düşen vazifeleri var. Bu vazifeleri yerine getiremiyorlar, bunu beceremiyorlar, bahane edip de çalışmayı durdurmaya kalkıyorlar. Ayrıca bu proje içerisinde 14 bin metrekare yeşil alan varken, şu an orada halihazırda yeşil alan olmamasına rağmen sanki yeşil alan varmış gibi davranıyorlar. Milletimizin, İstanbullumuzun aklıyla alay ediyorlar. Hakikaten karşımızda yavrularımızın, gençlerimizin en güzel hizmeti alacağı, spor yapacağı bir tesisi durduran kötü niyetli muhalefet var, kötü kalpli irade var. Bunu net söylüyorum. Aynı şekilde Ulaştırma Bakanlığımızın hizmetlerini de durdurmaya çalışıyorlar.” 

İBB’den yanıt geldi 

İBB’den yapılan açıklamada, İmar Kanunu ile Yenileme Alanları Kanunu’nun belediyeye tanıdığı yetkinin kullanıldığı belirtilerek, “Yapılan yasal işlemin gerekçesini ortadan kaldırmak yerine, konuyu siyasi polemiğe çevirmek, hele de bunu kendi bakanlığının uygulamasından, sorumlu olduğu imar kanunu ve yenileme alanları kanununa rağmen yapmak, en basit tabiriyle görev ihmalidir” denildi. 

Açıklamada, hukuk kurallarının herkesi bağladığı şunlara yer verildi:

“Kanun gereği, yenileme alanlarında avan projeyi büyükşehir belediye başkanı onaylar. Büyükşehir belediyesini ve halkın oylarıyla seçilmiş başkanını tanımayan anlayışla hareket edilirse, burada olduğu gibi, sorumlu makamda bulunan bakanlık, muvafakat da almaz, projeyi de onaylatmaz. ‘Ben yaptım oldu’ anlayışıyla hareket edildiğinde de ortaya böyle bir sonuç çıkar. 

‘Yetki gaspı’

Söz konusu alanda, İBB’nin mülkiyeti olmasına rağmen, herhangi bir onay ve görüş dahi almaya tenezzül etmeden inşaata başlamak, maalesef artık alışkanlık haline getirilmiş, bir şekilde yetki gaspının yeni bir örneğidir.”

Açıklamada, “Uzun yılların alışkanlığıyla, ‘ben yaparım, gerisini de kılıfına uydururum’ anlayışının artık bu şehirde yeri yoktur. İBB’yi hesaba katmadan yapılan tüm işlemler geride kalmıştır. İBB ve onun seçilmiş başkanı göreve başladığı ilk günden beri kanunun kendisine tanıdığı tüm yetki ve sorumlulukları eksiksiz şekilde yerine getirmektedir, bundan sonra da aynı kararlılıkla yerine getirecektir” denildi. 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL