Genel

“Bakanlığa bağlı ambulanslar 2,5 ay kaskosuz çalıştı”

Sağlık Bakanlığı ambulansları 2022 başından 14 Mart’a (Tıp Bayramı) kadar kasko sigortası olmadan çalışmış. (Foto: Depo Photos)

“Bakanlığa bağlı ambulanslar 2,5 ay kaskosuz çalıştı”

Sağlık Bakanlığı’na bağlı ambulanslar “2022 yıl başından 14 Mart’a kadar kaskosuz kasko sigortası olmadan çalıştı.” 

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Sağlık Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesine on ay sonra verilen yanıtı paylaştı. Gök’ün 11 Şubat 2022 tarihinde yönelttiği sorulara 9 Aralık 2022 tarihinde verilen yanıtta şu ifadelere yer veriliyor:

“Ambulansların kasko işlemleri ilgili Yılı Merkezi Bütçe Kanunu’nun (E) cetvelinin ilgili maddesi kapsamında yapılmaktadır. 2022 yılı için gerçekleştirilen ihalede yüklenici firma sözleşme yükümlülüklerini yerine getirmeyip kasko poliçelerini düzenlememiştir. Akabinde ivedilikle yeni ihale yapılarak 14.03.2022 tarihinde yeni sözleşme imzalanmış olup halihazırda ambulanslar kaşkoludur.”

“Mazeret olamaz”

Levent Gök, yaptığı açıklamada, Bakanlığın yanıtında, “ambulansların kasko sigortalarının süresinin 1 Ocak 2022 tarihinde dolmuş olmasına rağmen sözkonusu sigortaların yenilenmediğini” ifade ettiğinin belirtti. Gök, şunları kaydetti:

“Ambulansların kasko sigortalarının yapılması işini yüklenen firmanın kasko poliçelerini düzenlemediğini ifade eden Sağlık Bakanlığı, yeni ihale yapılarak 14.03.2022 tarihinde yeni sözleşme yapıldığını açıklamıştır. Yüklenici firmanın yükümlülüklerini neden yerine getirmediği açıklanmazken, ambulansların en az 2,5 ay kasko sigortaları olmadan çalıştığı anlaşılmaktadır. Yüklenici firmanın sorumsuzluğu Bakanlığın sığınabileceği bir mazeret olamaz, Bakan böyle krizleri aşmak için görevi başındadır. 

Ambulansların sağlık hizmetlerinde hayati bir önem taşıdığı açıktır. Her gün insan hayatı kurtarmak amacıyla büyük risk altında görev yapan ambulans çalışanları 2,5 ay boyunca sigortasız araçlar kullanmak zorunda bırakılmıştır. Hastalara ve sağlık çalışanlarına reva görülen bu güvencesizlik iktidarın yurttaşa ve emekçiye olan bakışını bir kere daha gözler önüne sermiştir.”

Yedi soruya tek yanıt

Gök, yönelttiği yedi soruya 10 ay sonra ve tek paragraflık bir yanıt gelmesinin de eleştirdi. 

Sağlık Bakanlığı’nın “sigorta sorunu bulunan ambulansların sayısına ve bu ambulanslarda görev yapan personele ilişkin sorulara cevap vermediğini” belirten Gök, “2,5 aylık dönemde yaşanan kazalarda ortaya çıkan zararın personele rücu ettirilip ettirilmediğine de açıklık getirilmediğini” kaydetti. 

Bu arada, 14 Mart Türkiye’de Tıp Bayramı olarak kutlanıyor. 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL