Genel

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Kaili tutuklandı

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Kaili tutuklandı

Belçika’da Avrupa Parlamentosunda Katar’la bağlantılı bir yolsuzluk dosyası çerçevesinde dört kişi hakkında tutuklama müzakeresi çıkarıldı.

Federal Savcılık, bazı Avrupa Parlamentosu üyelerinin evlerinde yapılan aramalardan sonra bir “suç çetesinin varlığından” şüpheleniyor.

Belçika Federal Savcılığı isim vermezken, adlî kaynaklara dayanan Fransa Basın Ajansı, tutuklanan kişiler arasında Yunan sosyalist milletvekili ve AP Başkan Yardımcısı Eva Kaili’nin de bulunduğunu bildirdi.

Federal Savcılık tarafından yapılan açıklamada, “Dört kişi Brüksel soruşturma hâkimi tarafından tutuklandı. Bu kişiler suç örgütüne katılmak, kara para aklamak ve yolsuzlukla suçlanmaktadır. İki kişi soruşturma hâkimi tarafından serbest bırakıldı” dendi.

Eva Kaili, cuma günü yapılan polis operasyonu çerçevesinde göz altına alınmıştı. Kaili dışında cuma günü İtalyan vatandaşı 2004-2019 arasında AP milletvekili olan sosyalist Pier-Antonio Panzeri, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Luca Visentini ve AP’nin Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) grubundan Parlamento asistanı ve Kaili’nin erkek arkadaşı Francesco Giorgi de göz altına alınmıştı. Operasyon çerçevesinde İtalya’da da Panzeri’nin karısı ve kızının da göz altına alındığı bildirilmişti. 

Eva Kaili, diğer 13 Başkan yardımcısı gibi Avrupa Parlamentosu tarafından seçilmişti. AP Başkanı Roberta Metsola, Kaili’yi Orta Doğu’da temsil göreviyle yetkilendirmişti.

Eva Kaili’nin dün temsil yetkilerini askıya alındı, ancak sadece oylamayla geri alınabilen Başkan Yardımcısı unvanını muhafaza ediyor.

Kaili’nin evinde yapılan arama dışında cumartesi akşamı bir başka AP milletvekilinin evi daha arandı. Savcılık, bu aşamada başka bilgi verilmeyeceğini belirtti. Evinde arama yapılan diğer AP milletvekilinin kimliği de açıklanmadı. 

Olayın arka planında Avrupa Parlamentosu tarihinde patlak veren en büyük rezaletlerden bir bulunuyor.

Belçika polisi, Katar Emirinin AP’nin siyasî kararlarını etkileme girişimi, kara para aklama, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine operasyon yaptı.

Operasyon çerçevesinde cuma günü en az 16 evde arama yapıldığı ve hafta sonunda altı kişinin göz altına alındığı belirtildi.

Belçika Federal Savcılığına göre, polis, aramalar sırasında yaklaşık 600 bin avro tutarında para ile cep telefonlarına ve bilgisayarlara el koydu.

Belçika’da yayımlanan Echo gazetesi, Kaili’nin evinde içi para dolu birkaç çanta bulunduğunu haber verdi.

Eski bir TV sunucusu olan 44 yaşındaki Kaili, partisi Pasok ve AP’de üyesi olduğu S&D grubundan da ihraç edildi.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International), Belçika polisinin operasyonundan sonra yaptığı açıklamada, “Bunun münferit bir olay olmadığını ve on yıllardır Parlamentonun bir cezasızlık kültürünün gelişmesine (…) ve bağımsız etik bir kontrolün oluşmamasına göz yumduğunu” bildirmişti.

Belçika polisinin “Bir körfez ülkesinin AP milletvekillerin kararlarını etkilemek amacıyla değerli hediyeler verdiği ve önemli miktarda nakit ödemeler yaptığına ilişkin şüphelerle ilgili olarak” operasyon yaptığı belirtilmişti.

Operasyona ilişkin açıklamada isim verilmezken, bir adlî kaynak söz konusu ülkenin Katar olduğunu bildirmişti.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL