Genel

‘Aşıda dördüncü doz’

Pfizer yöneticisine göre, Covid-19 ile mücadelede yıllık aşı sürecine geçinceye kadar yeni bir hatırlatma dozu gerekli. (Foto: Depo Photos)

‘Aşıda dördüncü doz’

Covid-19: Pfizer’ın verilerine göre “dördüncü doz gerekiyor”

Pfizer üst yöneticisi, eldeki verilere göre, Covid-19 ile mücadelede “dördüncü doz” (ikinci hatırlatma dozu) gerekiyor.  

Şirketin üst yöneticisi Albert Bourla, CBS News’te yaptığı açıklamada, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) bu konudaki verileri sunacaklarını belirterek, gelecekteki koronavirüs enfeksiyonlarını önlemek için dördüncü bir COVID-19 aşısının gerekli olacağını söyledi.

Albert Bourla, özetle, şöyle konuştu: 

“Şu anda gördüğümüz dördüncü bir doz gerekli. Üçüncüden aldığınız koruma, yeterince iyi, aslında hastaneye yatış ve can kayıplarına ilişkin rakamlara bakıldığınıda durumda önemli bir iyileşme var. Ancak, enfeksiyonlar karşısında bu durumun böyle süreceğini kimse garanti edemez. Biz sadece elimizdeki verileri FDA’ye göndereceğiz ve görüşümüzü ileteceğiz. Pfizer dışındaki uzmanların ne söyleyeceğini göreceğiz.”

Bourla, insanları omikron da dahil olmak üzere bilinen tüm alttürlere karşı koruyacak ve en az bir yıl sürecek bir koronavirüs aşısı oluşturmak üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bunu yıllık grip aşısına benzeten Baurla, “COVID’in önümüzdeki yıllarda ortadan kalkmayacağını anlamamız gerekiyor. Birçok başka virüste olduğu gibi onunla nasıl yaşayacağımızı öğrenmek zorunda kalacağız” dedi

Yıllılk aşı

Albert Bourla, normal hayata dönmenin tek yolunun yıllık bir aşı oluşturmak olduğunu dile getirdi. 

Bourla, CNBC’te daha önce katıldığı bir programda, bu aşının gelişimine ilişkin ön verilerin umut verici olduğunu, ancak deneme çalışmalarından elde edilen bilgilerin ay sonuna kadar elde edilemeyeceğini söyledi.

Bazı ülkeler başladı

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından geçen ay yayınlanan veriler, aşıdaki hatırlatma dozlarının dört ay sonra büyük ölçüde etkinliğini yitirdiğini ortaya koyuyor.  

İsrail, Şili ve İsveç dahil olmak üzere birçok ülke, yaşlı yetişkinlere ve diğer gruplara halihazırda dördüncü aşı dozlarını sunuyor.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL