Genel Politika

Altılı liderin ikinci yuvarlak masa toplantısı

Altı liderin ortak açıklamasında, “Milletimizin bilmesini isteriz ki, demokratik ilkelere dayanan birlikteliğimiz bu gibi siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecektir” denildi. (Foto: CHP)

Altılı liderin ikinci yuvarlak masa toplantısı

Altılı liderin ikinci yuvarlak masa toplantısı

Altı partinin genel başkanları, bu kez Ali Babacan’ın ev sahipliğinde buluştu.

Daha önce, 12 Şubat’ta CHP’nin ev sahipliğindeki çalışma yemeğinde bir araya gelen ikinci yuvarlak masa toplantısıda buluştular. DEVA Partisi genel merkezindeki çalışma yemeğinde Kemal Kılıçdaroğlu (CHP), Meral Akşener (İYİ Parti), Temel Karamollaoğlu (Saadet Partisi), Gültekin Uysal (DP), Ali Babacan (DEVA Partisi) ve Ahmet Davutoğlu (Gelecek Partisi)  yer aldı.

Altı genel başkan, ayrıca 28 Şubat’ta,”genişletilmiş parlamenter sistem mutabakat metni”nin açıklandığı toplantıda bir araya gelmişlerdi.

İki ayrı çalışma grubu oluşturuldu

Yaklaşık beş saat süren toplantı sonunda yapılan ortak açıklamada, “Güçlendirilmiş Parlamenter Siteme Geçiş” mutabakatı ile “Yarının Türkiyesi”ni inşa etmek için işbirliği alanlarını değerlendirmek üzere yeniden bir araya gelindiği belirtildi.

Açıklamada, şunlara yer verildi:

“Öncellikle Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem geçiş sürecinin yol haritasını kapsamında bir çalışma grubu oluşturduk.

Geçtiğimiz ay içinde yaşanan siyasi gelişmeleri değerlendirdik ve bu bağlamda birlikteliğimizi bozmayı amaçlayan Seçim Kanunu teklifi üzerinde görüş alışverişinde bulunduk.

Milletimizin bilmesini isteriz ki, demokratik ilkelere dayanan birlikteliğimiz bu gibi siyasi mühendislik çabalarından etkilenmeyecektir. İş birliğimizi uyum içinde sürdürmeye kararlıyız.

Öte yandan, hangi şartlarda olursa olsun, milli iradeyi parlamentoya tam olarak yansıtmak üzere seçim güvenliğini sağlamak amacıyla bir çalışma grubu daha oluşturduk.

Bugün ülkemizin içinde bulunduğu derin ekonomik krizi de değerlendirdik.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle beraber uygulamaya konulan akıldan, bilimden, gerçeklikten ve istişare kültüründen kopuk keyfi politikalar ağır bir hayat pahalılığına, işsizliğe ve yoksulluğa yol açmış, ekonomik kırılganlıklar ciddi biçimde artmıştır. ”

“İstikrar ve barış tehdit altına girmiştir”

Açıklamada, toplantıda Ukrayna-Rusya savaşının da ele alındığı belirtilerek, şu değerlendirmelere yer verildi:

“Rusya Federasyonu’nun uluslararası hukuku ihlal ederek Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldırması ile bölgemizdeki istikrar ve barış tehdit altına girmiştir. Bu kriz bize akılcı, tutarlı ve ülkemizin orta ve uzun vadeli stratejik menfaatlerini dikkate alan bir politikanın önemini bir kez daha göstermiştir.

Buradan tüm vatandaşlarımıza seslenmek istiyoruz: Bizler Türkiye’yi karanlık günlerden çıkartma kararlılığı içerisindeyiz. Umutlarımız ve geleceğe inancımız, Türkiye’nin sorunlarından daha büyüktür.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem mutabakat metnimiz ve sürdürdüğümüz işbirliği, milletimizin geleceğine dair umudunu ve inancını artırmıştır.

Hedefimiz istişare ile derin sorunlarımıza son vermek ve her bir vatandaşımızı insan onuruna yaraşır bir yaşam ve refah standardına kavuşturulmasıdır.

İktidarın ayrıştırma ve kutuplaştırma politikalarının tam tersine birlik ve uzlaşı ile çalışmalarımıza devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL