Genel

Aile Hekimleri “Beslenme Eğitimi” ile desteklenecek

Aile Hekimleri Beslenme Eğitimi ile desteklenecek. Sabri Ülker Vakfı, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun (AHEF) iş birliğiyle Türkiye’de bir ilke imza atarak Aile Hekimlerine Yönelik Beslenme ve Beslenme İletişimi programını hayata geçirdi…

Aile Hekimleri “Beslenme Eğitimi” ile desteklenecek

Aile Hekimleri Beslenme Eğitimi ile desteklenecek. Sabri Ülker Vakfı, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun (AHEF) iş birliğiyle Türkiye’de bir ilke imza atarak Aile Hekimlerine Yönelik Beslenme ve Beslenme İletişimi programını hayata geçirdi.

Aile Hekimleri “Beslenme Eğitimi” İle Desteklenecek! Türkiye genelinde yürütülecek eğitimlerde, aile hekimlerine “kilo kontrolü yaklaşımları”, “besin takviyelerinin hastalıklarla etkileşimleri”, “vitamin takviyeleri” gibi alanlarda ücretsiz eğitim verilecek. Müfredatı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı ve Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Serhat Ünal tarafından oluşturulan eğitim dün 10 bine yakın aile hekiminin katılımıyla başladı.Sabri Ülker Vakfı, toplum sağlığına odaklanan çalışmalarına devam ediyor. Beslenme ve sağlıklı yaşam alanında doğru ve bilimsel bilgiyi toplumun her kesimine ulaştırmak hedefiyle 11 yıl önce kurulan Vakıf; Aile Hekimleri Federasyonu’nun desteği ve iş birliğiyle Türkiye genelindeki aile hekimlerine yönelik kapsamlı bir eğitim programı başlattı. Program boyunca ulaşılacak aile hekimleri vasıtasıyla “toplumun dengeli ve sağlıklı beslenmesi” yolunda anlamlı adımlar atılması hedefleniyor. 21 Mart’ta başlayan eğitimler, 8 oturumdan oluşacak ve temmuz ayında sona erecek.

Neden beslenme eğitimi gerekiyor?

Aile Hekimlerine Yönelik Beslenme ve Beslenme İletişimi programının ilk etabında, 1.308 aile hekiminin katıldığı, kapsamlı bir anket çalışması gerçekleştirdiklerini ifade eden Sabri Ülker Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Serhat Ünal; “AHEF iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz anket sonucunda aile hekimlerinin kendilerini en çok hangi alanlarda eksik hissettikleri ve hangi konularda bilgi desteğine ihtiyaç duyduklarını ortaya çıkardık. Elde ettiğimiz verilerin ışığında, eğitim programımızın konu başlıklarını ve içeriklerini belirledik” dedi. 

Aile hekimleri kendini beslenme ile ilgili konularda eksik hissediyor

Aile hekimlerinin beslenme ile ilgili konularda kendilerini yeterli hissetmediklerini ifade eden Prof. Serhat Ünal; “Anket sonuçlarına göre Hastalarınızın beslenme ile ilgili sorularına yanıt verirken kendinizi yeterli hissediyor musunuz?’ sorusuna, hekimlerimizin sadece yüzde 26’sı ‘Evet’ yanıtını verdi. Bu soruyu katılımcıların yüzde 18,5’i “Hayır”, yüzde 55’lik çoğunluğu ise “Kısmen” olarak yanıtladı. Bu çıktılar da bizi beslenme eğitimi vermeye yöneltti. Bu eğitim programı ile hekimlerimize besin ve besin takviyelerinin hastalık varlığında nasıl sunulabileceğini ve sunarken gerekli olabilecek iletişim mesaj ve becerilerini edindirmeyi amaçlıyoruz” dedi. Anket sonuçlarına göre aile ile hekimlerinin en fazla bilgi desteğine ihtiyaç hissettikleri alanların ise; “kilo kontrolü yaklaşımları”, “besin takviyelerinin hastalıklarla etkileşimleri”, “probiyotik ve prebiyotikler” ile “vitamin takviyeleri” olduğu ortaya çıktı. “Hastalıkların önüne geçilmesinde doğru beslenme çok önemli”

Orhan Aydoğdu; “Aile hekimleri kişiye ilk nefesten son nefesine kadar dokunabilen çok önemli kişiler, bu açıdan da toplum sağlığının geleceğinde çok önemli bir rol oynuyorlar. Hastalıkların sebeplerine baktığımızda birkaç başlıca sebep olmasına rağmen çevresel faktörler çok önemli. Çevresel faktörler içinde en önemli sebep de beslenme olarak görülebilir. Burada kişiye çok önemli bir sorumluluk düştüğü gibi biz aile hekimlerine de koruyucu hekimlik çerçevesinde sorumluluk yüklüyor. Hasta olmadan önce hastalığın önlenebilmesi hem daha sağlıklı bir toplumun yaratılmasında elzem hem de sağlık giderlerinin ekonominin üzerindeki ağır yükünü hafifletmek için çok önemli. Bu sebeple 20 bin aile hekimimizin kayıtlı olduğu AHEF portalı üzerinden hekimlere çevrimiçi ve çevrimdışı da olacak şekilde, alanında uzman isimler tarafından beslenme eğitiminin verilecek olması kısa ve orta vadede çok olumlu sonuçlar doğuracak, yansımalarını daha sağlıklı bir toplum inşasında hızlıca göreceğimize eminim. Tüm hekimlere ve Sabri Ülker Vakfı’na teşekkür ediyorum ” dedi. 20 bin aile hekimine ulaşılması hedefleniyor

Beslenme ve Beslenme İletişimi eğitim programının ilk oturumu, “Beslenme nedir? Ne değildir? temasıyla gerçekleştirildi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. F. Nur Baran Aksakal ve İstanbul Kent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Bölüm Başkanı Prof. H. Tanju Besler’in katılımıyla 21 Mart’ta başlayan eğitim toplam 8 oturumdan oluşacak. Online gerçekleştirilecek olan program 4 Temmuz’da sona erecek. Beslenme ve Beslenme İletişimi eğitim programı 20 bin aile hekimine ulaşılması hedefleniyor.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL