Genel

ABD’de kritik ara seçimde söz seçmenin

ABD’de kritik ara seçimde söz seçmenin

Milyonlarca Amerikalı, Kongre’deki güç dengesinin belirleneceği seçim için oy kullanacak.

ABD Temsilciler Meclisi’nin tamamı, Senato’nun yaklaşık üçte biri ve önemli eyalet valilikleri ele geçirilecek.

Bir Demokrat olan Başkan Joe Biden ve bir Cumhuriyetçi olan eski Başkan Donald Trump, düello mitinglerinde kapanış konuşmalarını yaptılar.

Çoğu anketlerde öngörüldüğü gibi Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirirse Biden’ın yasaları geçirme yeteneği engellenecek.

Demokratlar şu anda Beyaz Saray’ı ve – çok ince farklarla – Kongre’nin her iki meclisini de kontrol ediyor.

İktidardaki parti, ara sınavlarda, bir başkanın dört yıllık görev süresinin ortasına denk gelen ortalama iki düzine kadar sandalye kaybediyor.

Başkanlar için bir tür referandum

Biden’ın kendisi bu seçimde yarışıyor olmasa da, ara seçimler genellikle bir başkanın liderliğine ilişkin bir referandum olarak görülüyor.

BBC’nin haberine göre, reçeteli ilaç fiyatlarını düşürme, temiz enerjiyi genişletme ve ABD altyapısını yenileme vaatlerini yerine getirmesine rağmen, Biden popülaritesinin kırk yılın en kötü enflasyonundan muzdarip olduğunu, ABD-Meksika sınırında rekor yasadışı geçişler olduğunu ve seçmenlerin suçla ilgili endişelerini gördü.

Seçimde, Demokratlar için siyasi bir darbe, parti içinde, bu ay 80 yaşına giren Biden’in 2024’te yeniden aday olup olmayacağına dair itirazları cesaretlendirebilir.

Biden, ABD’de seçilen üçüncü siyah vali olarak tarihe geçmesi beklenen Wes Moore için kampanya yürütmek için Pazartesi gecesi Maryland’e gitti. 

Biden, başkent Washington DC dışındaki tarihi siyahi bir üniversitede tezahürat yapan bir kalabalığa, “Bugün bir dönüm noktasıyla karşı karşıyayız. Demokrasinin risk altında olduğunu iliklerimize kadar biliyoruz ve bunu savunmak için şimdi sizin anınız olduğunu biliyoruz” diye seslendi. 

Trump için geri dönüş testi

CBS News tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Cumhuriyetçi ara sınav adaylarının yarısından fazlası, Trump’ın yaygın dolandırıcılık konusundaki asılsız iddialarını yineleyerek 2020 Beyaz Saray seçimlerinin bütünlüğü hakkında şüpheler dile getirdi.

Trump, seçim gününün arifesini Ohio’da Cumhuriyetçi Senato adayı JD Vance ile birlikte son bir miting düzenleyerek geçirdi.

2024’de Beyaz Saray geri dönüş vaadinde bulunan eski başkan, 15 Kasım’da Florida’daki tesisi Mar-a-Lago’da “çok büyük bir duyuru” yapacağını söyledi.

Kalabalığa şöyle seslendi: “Amerika’nın düşüşünü ve düşüşünü destekliyorsanız, o zaman yapmalısınız, kesinlikle radikal sola, çılgın insanlara oy vermelisiniz. Ülkemizin yıkımını durdurmak istiyorsanız, yarın Cumhuriyetçilere dev bir kırmızı dalgayla oy vermelisiniz.”

Çoğunluk için az bir fark var

Trump’ın partisinin Temsilciler Meclisi’ni ele geçirmek için sadece beş sandalyeye ve eşit olarak bölünmüş Senato’yu devralmak için tek bir sandalyeye ihtiyacı var.

Partizan olmayan seçim gözlemcileri, Cumhuriyetçilerin 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde 15-25 sandalye alacağını tahmin ediyor.

Ancak, çoğu siyasi tahmine göre, Kongre’nin üst meclisi için verilen mücadele her iki yöne de gidebilir ve Pennsylvania, Georgia, Nevada ve Arizona’daki çekişmenin sonucu belirlemesi bekleniyor. 

Cumhuriyetçiler Meclisi kazanırsa, geçen yılki Senato baskınıyla ilgili Demokrat liderliğindeki soruşturmayı kapatmaya ve Biden yönetimine soruşturma başlatmaya söz verdiler.

Muhtemelen Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi başkanı olacak ve muhtemelen bu isim de başkanlık yarışı için adı geçen Kevin McCarthy.

Cumhuriyetçiler Senato’yu kazanırsa, Biden’ın önümüzdeki iki yıl için yargıç veya idari görev atama yetkisi ciddi şekilde kısıtlanacak.

ABD Seçim Sistemi’ne göre şimdiden 43,5 milyondan fazla erken oy kullanıldı.

Ancak, bazı eyaletler oy pusulalarının seçim gününde yayınlanmasına izin verdiğinden ve yeniden sayım yapılabileceği için yarışların yakın olup olmadığı ara sınavların sonucunun netleşmesine günler veya haftalar geçebilir.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL