Pentagon, Başkan Donald Trump’ın imzaladığı kararname doğrultusunda güney sınırına takviye asker konuşlandırmaya başladı.
Beyaz Saray, ABD’ye yasadışı şekilde girenlerin sınırdışı edilmeye başlandığını açıklayarak, askerî uçaklara bindirilen kişilerin fotoğraflarını paylaştı.
Meksika sınır dışı edilenlerin göçmenlerin bulunduğu askeri uçakların ülkeye inmesine izin vermedi.
Savunma Bakanı Vekili Robert Salesses, çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD’nin güney sınırındaki operasyonları güçlendirmek üzere, aralarında istihbarat analistleri ve helikopter mürettebatının da olduğu 1.500 askerin gönderileceğini söylemişti.
Askerlerin perşembe akşamından itibaren sınır bölgesine ulaşmaya başladığı belirtiliyor. Savunma Bakanlığı yetkilileri, iki bine kadar takviye asker daha sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.
VOA’nın aktardığına göre, takviye askerlerin gönderilmesinden önce ABD’nin güney sınırında halihazırda 2 bin 500 Ulusal Muhafız ve yedek birlik görev yapıyordu. Son açıklamaya kadar, ABD’nin güney sınırında aktif görevde bulunan askerler görevlendirilmemişti.
Pentagon’dan yapılan açıklamada, İç Güvenlik Bakanlığının gözaltına alınan beş binden fazla yasadışı göçmenin sınırdışı edilmesi için askeri uçak sağlayacağı belirtilmişti.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, X’ten paylaştığı mesajda, sınır dışı uçuşlarının başladığını açıkladı ve askeri uçaklara bindirilen kişilerin fotoğraflarını paylaştı.
Amerikalı bir yetkili, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, her biri 80 göçmen taşıyan iki askeri uçağın ABD’den Guatemala’ya uçtuğunu söyledi.
Beyaz Saray Sözcüsü, “Başkan Trump tüm dünyaya güçlü ve açık bir mesaj gönderiyor. ABD’ye yasadışı şekilde girerseniz, ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalırsınız” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, 2018 yılında ilk başkanlık döneminde, Meksika’dan ABD’ye doğru bir göçmen konvoyunun yola çıkmasının ardından sınıra aktif görevde bulunan askerlerin gönderilmesi emrini vermişti. Bunun üzerine ABD’nin güney eyaletleri olan Teksas, Arizona ve California’ya yedi binden fazla askerin yanısıra helikopter taburu, iletişim ve sağlık birimleri gönderilmişti.
20 Ocak Pazartesi günü görevi devralan Başkan Donald Trump, aynı gün imzaladığı bir kararnameyle Amerika’nın güney sınırında ulusal acil durum ilan etmişti. Meksika iniş izni vermedi
Meksika, Trump yönetiminin göçmenleri sınır dışı eden bir ABD askeri uçağının ülkeye inmesine izin verme talebini reddetti.
Amerikan basınında yer alan haberlere göre, ABD askeri uçakları Cuma günü her biri yaklaşık 80 göçmen taşıyan iki benzer uçuşu Guatemala’ya gerçekleştirdi. Ancak Meksika’nın izin vermemesi üzerine hükümet C-17 nakliye uçağının Meksika’ya inmesi planını hayata geçiremedi.
Meksika Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkenin ABD ile “çok büyük bir ilişkisi” olduğunu ve göç gibi konularda işbirliği yaptığını belirtti. Açıklamada, “Geri dönüşler söz konusu olduğunda, Meksikalıların topraklarımıza gelişini her zaman kollarımızı açarak kabul edeceğiz” denildi. Meksikalı yetkililer iniş izninin verilmemesine ilişkin bir neden belirtmezken, Dışişleri Dakanlığı açıklamasından bu olaydan söz edilmedi.
Trump yönetimi bu hafta başında, Meksikalı olmayan sığınmacıları ABD’deki davaları sonuçlanana kadar Meksika’da beklemeye zorlayan ve “Meksika’da Kal” olarak bilinen programı yeniden başlattığını duyurmuştu.
Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, Çarşamba günü yaptığı açıklamada böyle bir hareketin sığınmacıları kabul eden ülkenin onayını gerektireceğini ve Meksika’nın bunu yapmadığını söyledi.
ABD-Meksika ilişkileri, Trump’ın ikinci döneminin ilk gününde iki ülkenin ortak sınırında ulusal acil durum ilan emesinden bu yana keskin bir odak noktası haline geldi.
Trump, Meksikalı uyuşturucu kartellerini terör örgütü ilan etti, Meksika Körfezi’nin adını Amerika Körfezi olarak değiştirdi ve Şubat ayından itibaren Meksika mallarına yüzde 25 vergi uygulayacağı tehdidinde bulundu.
Sheinbaum durumu tırmandırmaktan kaçınmaya çalıştı ve geri gönderilen Meksika vatandaşlarını barındırmaya açık olduğunu ifade etti. Ancak Meksika lideri, toplu sınır dışı edilmeleri kabul etmediğini ve Meksikalı göçmenlerin ABD ekonomisi için hayati önem taşıdığını da söyledi.
ABD ordusunun El Paso, Texas ve San Diego, California’da ABD yetkilileri tarafından tutulan den fazla göçmeni sınır dışı etmek için uçuş yapacağı belirtiliyor.
Bu arada, Guatemala da Cuma günü, kiralanan bir ticari uçakla yaklaşık 80 sınır dışı edilmiş göçmeni taşıyan üçüncü bir uçuşu kabul etti
Öte yandan, ABD İçişleri Bakanlığı, Meksika Körfezinin adını resmen “Amerika Körfezi” olarak değiştirdiğini ve ABD’nin Alaska’daki en yüksek noktası olan Denali Dağının adının da McKinley Dağı olarak değiştirildiğini duyurdu.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)