Genel

AB, Rusya’dan alınan petrolü yüzde 90 azaltma peşinde

AB, Rusya’dan alınan petrolü yüzde 90 azaltma peşinde

Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkenin yöneticileri, dün gece yarısı, yıl sonuna kadar Rusya’dan ithal edilen petrolü yüzde 90 oranında azaltma konusunda anlaşmaya vardı.

AB üyesi ülkelerin Başbakan ya da Devlet Başkanları, Rusya’dan gemilerle sevk edilen petrole aşamalı ambargo uygulanması konusunda anlaşma sağladı. Gemilerle sevk edilen petrol, AB’nin Rusya’dan satın aldığı petrolün üçte ikisine karşılık geliyor.

Ara çözüm: Geçici muafiyet

AB, Macaristan’ın vetosunu kaldırmak amacıyla boru hattıyla sevk edilen Rus petrolüne geçici bir muafiyet sağladı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, böylece Druzba petrol boru hattının hizmette kalmasını sağladı. 

Bu hat, hem Macaristan’a hem de denize çıkışı olmayan Çekya ve Slovakya’ya Rus petrolünü taşıyor. Çekya ve Slovakya da bu şekilde, sağlanan muafiyetten yararlanıyor.

AB, Macaristan’ın 26 gündür süren engellemesini bu şekilde aşmış oldu. 

Gözlemciler, AB’nin de “Macaristan’ın taleplerine teslim olarak kendi payına zafer kazanmış olduğuna” dikkat çekiyor. 

Aynı kaynaklar, AB’nin bu tavizle, Brüksel’i, sıkça duyurulan ambargoyu karara bağlayamamanın utancından kurtardığını ifade ediyor.

“Orban, herkesi rehin aldı”

Belçika basınına göre, AB diplomatları, Orban’ın “Macaristan’ın çıkarlarını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i engelleme çabalarının önüne geçirmeyi başardığını” kabul etti. Bir AB diplomatı, “Orban büyük oynadı ve kazandı. Herkesi, herkesi rehin aldı” dedi.

Alman gazetesi Süddeutsche Zeitung, Druzba boru hattıyla gelecek ucuz Rus petrolünün Macaristan, Çekya ve Slovakya’dan AB’nin başka ülkelerine sevk edilmesi riski olduğuna dikkat çekti.

Gazete, bunu özlemek için AB Komisyonunun AB’nin diğer ülkelerine Rus petrolünün yeniden satışını 2023’te yasaklamak istediğini yazdı.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL