Gündem

282 milyon açlık tehlikesi altında

282 milyon açlık tehlikesi altında

BM raporuna göre 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya ve en büyük kıtlık Gazze’de yaşanacak

Küresel Gıda Krizleri Raporuna göre, 2023 yılında 59 ülkede yaklaşık 282 milyon insan akut açlık çekerken, savaştan zarar gören Gazze en fazla insanın kıtlıkla karşı karşıya olduğu bölge oldu.

BM raporunda, özellikle Gazze Şeridi ve Sudan’da gıda güvenliğindeki keskin bozulma nedeniyle 2022 yılına kıyasla 24 milyon daha fazla insanın akut gıda eksikliği ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Gıda krizlerinin izlendiği ülkelerin sayısı da arttırıldı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün baş ekonomisti Maximo Torero, beş ülkede 705 bin kişinin uluslararası uzmanlar tarafından belirlenen açlık ölçeğinde en yüksek seviye olan 5. aşamada olduğunu söyledi. Bu sayı küresel raporun başladığı 2016’dan bu yana en yüksek sayı ve o yılki sayının dört katı. Yüzde 80’den fazlası Gazze’de

Torero, kıtlıkla karşı karşıya olanların yüzde 80’inden fazlasını oluşturan  577 kişinin  Gazze’de olduğunu söyledi. Güney Sudan, Burkina Faso, Somali ve Mali’de de binlerce kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya.

Raporun gelecek görünümüne göre, İsrail-Hamas savaşının yedinci ayına girdiği Gazze’de yaklaşık 1.1 milyon, Güney Sudan’da ise 79 bin  kişinin Temmuz ayına kadar 5. aşamada ve kıtlıkla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.

Raporda, çetelerin başkentin büyük bölümünü kontrol ettiği Haiti’de de çatışmaların gıda güvensizliğine yol açmaya devam edeceği belirtildi.

Buna ek olarak, El Nino fenomeni 2024’ün başlarında zirveye ulaşırken, “Doğu Afrika’nın bazı bölgelerinde sel ve yetersiz yağmur ve güney Afrika’da, özellikle Malawi, Zambiya ve Zimbabwe’de kuraklık dahil olmak üzere gıda güvenliği üzerindeki tam etkisi yıl boyunca ortaya çıkacak gibi görünüyor.” “İnsani başarısızlıklar… ” 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres raporu “insani başarısızlıkların bir yoklaması” olarak nitelendirdi ve “bolluk içindeki bir dünyada çocukların açlıktan öldüğünü” söyledi.

Guterres raporun önsözünde “Geçtiğimiz 12 ay içinde patlak veren çatışmalar küresel ölçekte vahim bir tabloyu ortaya koyuyor” diye yazdı.

Guterres, Gazze Şeridi’ndeki çatışmalara dikkat çekerek, bu bölgenin açlık felaketiyle karşı karşıya olan en yüksek sayıda insanı barındırdığını belirtti. 

Guterres, ayrıca Sudan’da yıllardır devam eden çatışmaların “açlık ve beslenme üzerinde korkunç etkileri olan” dünyanın en büyük ülke içi yerinden edilme krizini yarattığını da kaydetti. 

Rapora göre, 39 ülke ve bölgede 36 milyondan fazla insan, üçte birinden fazlası Sudan ve Afganistan’da olmak üzere, 4. aşamadaki kıtlık seviyesinin bir adım altında olan akut açlık acil durumuyla karşı karşıya. Rapora göre bu rakam 2022 yılına göre bir milyon kişilik bir artış anlamına geliyor. COVID salgını da sayıyı katladı

BM Dünya Gıda Programı’nın baş ekonomisti Arif Huseyin, 2016’dan bu yana her yıl akut gıda güvensizliği yaşayan insan sayısının arttığını ve şu anda COVID-19 salgınından önceki sayıların iki katından fazla olduklarını söyledi.

Genel Sekreter Guterres, raporun bulgularına acilen yanıt verilmesi, akut açlık ve yetersiz beslenmenin altında yatan nedenlerin ele alınması ve gıda tedarik eden sistemlerin dönüştürülmesi çağrısında bulundu. Guterres, finansmanın da ihtiyaçlara ayak uyduramadığını dile getirdi. 

WFP’den Huseyin, “Finansmana sahip olmalıyız ve aynı zamanda erişime de sahip olmalıyız” dedi ve her ikisinin de “el ele gittiğini” ve akut gıda güvensizliği ile mücadele için gerekli olduğunu kaydetti. 

Rapor, Gıda Güvenliği Bilgi Ağı’nın en önemli yayını. BM kuruluşları, bölgesel ve çok uluslu kuruluşlar, Avrupa Birliği, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı, teknik kuruluşlar ve diğerleri dahil olmak üzere 16 ortağın işbirliğine dayanıyor. 





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL