Genel

“2022 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri” Sahiplerini Buldu!

YÖK tarafından düzenlenen “2022 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri” sahiplerini buldu. Üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen 2022 Yılı Engelsiz Üniversiteler Ödüllerini kazananlar YÖK’te düzenlenen törenle YÖK Başkanı Erol Özvar..

“2022 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri” Sahiplerini Buldu!

YÖK tarafından düzenlenen “2022 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri” sahiplerini buldu. Üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek amacıyla gerçekleştirilen 2022 Yılı Engelsiz Üniversiteler Ödüllerini kazananlar YÖK’te düzenlenen törenle YÖK Başkanı Erol Özvar tarafından açıklandı.

“2022 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri” sahiplerini buldu. Özvar, Engelsiz Üniversite Bayrakları kategorisinde Aksaray Üniversitesinin 29 bayrak ile birinci, Sakarya Üniversitesi 27 bayrak ile ikinci, Mersin Üniversitesinin 21 bayrak ile üçüncü olduğunu, Engelsiz Program Nişanı kategorisinde ise Ege Üniversitesinin 8 nişan ile birinci, Dokuz Eylül Üniversitesinin 7 nişan ile ikinci olduğunu, üçüncülüğü ise 5’er nişan kazanan Başkent ve Sakarya Üniversitelerinin paylaştığını duyurdu.

YÖK Başkanı Erol Özvar ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Herkesin, istediği her yere ve her hizmete, bağımsız ve güvenli olarak ulaşabilmesi ve bunları kullanabilmesi” olarak tanımlandığını belirterek, “Yükseköğretim Kurulu olarak önem verdiğimiz konuların başında yükseköğretime girişte ve eğitim sürecinde yaşanan engelleri ortadan kaldırmak için ‘engelsiz erişim’ ve ‘engelsiz eğitim’ başlığı adı altında yürüttüğümüz çalışmalar gelmektedir. Bu sayı yükseköğretim sistemimizdeki öğrencilerin yaklaşık binde 6’sını teşkil etmektedir. Yükseköğretimin her kademesinde farklı engel gruplarına dahil toplam 50 bin öğrencimizin bulunduğu göz önüne alındığında YÖK olarak bu alanda yürüttüğümüz çalışmaların ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Üniversitelerimizdeki engelleri kaldırabilmek için yükseköğretim sistemimizdeki engelli öğrenci sayısını ve engel durumlarını bilmek, buna göre önlemler almak, bu öğrencilerimize ulaşmak üniversitelerimizin önemli görevlerindendir. YÖK olarak tüm öğrencilerimizin yükseköğretime erişimini önemsiyor, engelli öğrencilere engelsiz bir eğitim ve öğretim ortamı sunmak, sosyal ve kültürel faaliyetlere daha fazla katılımlarını sağlamak için teşvik edici çalışmalar ve projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Üniversitelerimiz bünyelerinde koordinatörlükler kurarak yıl içerisinde erişilebilirliğe önem veren çalışmalar yürütüyorlar. Geldiğimiz noktada mekan erişilebilirliği konusunda pek çok üniversitede önemli gelişmeler kaydedilmiş olmakla birlikte eğitimin ve program içeriklerinin farklı engel grubundaki öğrenciler için erişilebilir olması için daha fazla gayret göstermemiz gerekiyor.” diye konuştu. Amacımız Engelli Bireylerin Yükseköğretime Tam, Etkin Ve Eşit Katılımını Sağlamak

Erol Özvar, engelli öğrencilerin eğitim ve öğretimin yanında ayrıca sosyal ve kültürel faaliyetlere de katılımına destek olmak, gerekli uyarlamaların, alt yapının ve donanımların sağlanması ve üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek üzere 2018 yılından bu yana Engelsiz Üniversite Ödülleri verdiklerini hatırlatarak, “Bu ödüller vesilesi ile engelli bireylerin yükseköğretime tam, etkin ve eşit katılımını sağlamak amacıyla yükseköğretim kurumlarımız tarafından gerçekleştirilen çalışmalar da ayrıca bizleri mutlu ediyor. ” dedi. Ödül Kategorileri

Özvar, Engelsiz Üniversite Ödüllerinin, Engelsiz Üniversite Bayrakları ve Engelsiz Program Nişanları olmak üzere iki alanda verildiğini, Engelsiz Üniversite Bayraklarının “mekanda erişilebilirlik (turuncu bayrak)”, “eğitimde erişilebilirlik (yeşil bayrak)” ve “sosyo-kültürel faaliyetlerde erişilebilirlik (mavi bayrak)” olmak üzere üç kategoride değerlendirildiğini, programlarını farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına ise “Engelsiz Program Nişanı” verildiğini anlattı. Engelsiz Üniversite Ödülleri için başvuru yapan tüm üniversiteleri duyarlılıkları ve gayretlerinden dolayı tebrik eden Özvar, “Engelsiz üniversite bayraklarının ve nişanlarının alınmasına katkı sağlayan üniversitelerimizdeki görevli tüm akademik ve idari personele teşekkür ediyorum. Verilecek tüm ödüllerin nice güzel diğer çalışmaları, iş birliklerini teşvik etmesini canı gönülden diliyorum. Ayrıca engelsiz eğitim ortamının oluşturulmasında tüm süreçlere sağladıkları katkılar için YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubumuzun değerli üyelerine, panellerimizdeki değerlendirmelere destek veren değerli panelistlerimize de Yükseköğretim Kurulumuz adına teşekkür ediyorum.” diye konuştu. “Toplam 114 Üniversiteden 1074 Başvuru Yapıldı”

Özvar, ödül başvurularına ve değerlendirme sonuçlarına ilişkin şöyle konuştu: “Bu yıl Engelsiz üniversite ödülleri için 114 Üniversitemizden toplam 1074 başvuru yapılmıştır. 34 panelist tarafından yapılan değerlendirme sonuçlarına göre; 84 üniversite toplam 384 bayrak almaya hak kazanmıştır. Bu bayraklardan 226’sı ‘mekanda erişilebirliğe’ verilen ‘turuncu bayrak’, 105’i ‘eğitimde erişilebilirliğe’ verilen ‘yeşil bayrak’ ve 53’ü de ‘sosyo-kültürel faaliyetlerde erişilebilirliğe’ verilen ‘mavi bayrak’ olmuştur. 12 üniversiteye toplam 43 program nişanı verilmiştir.’ Ödülleri YÖK Başkan Özvar Takdim Etti

Dereceye giren üniversitelere ödülleri YÖK Başkanı Erol Özvar tarafından takdim edildi. Törende ödül alan Aksaray Üniversitesi Rektörü Yusuf Şahin, Sakarya Üniversitesi Rektörü Fatih Savaşan, Mersin Üniversitesi Rektörü Ahmet Çamsarı, Ege Üniversitesi Rektörü Necdet Budak, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Fatma Seniha Nükhet Hotar ve Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Abdulkadir Varoğlu’na da teşekkür etti.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL