Gazeteciler Cemiyeti: 80 yıla ulaşan mücadele anıtı
Ankara’da merkezli olarak kurulan Gazeteciler Cemiyeti, 80. yılına bir kala medya sektöründe etkin ve dayanışma ruhuyla hareket eden bir örgüt olarak birçok çalışmaya öncülük ediyor.
Gazeteciler Cemiyeti, 10 Ocak 1946’da gazeteciler Mekki Sait Esen, Niyazi Acun, Aka Gündüz, Bilal Akba, Adil Akba, Sebahattin Sönmez ve Muvaffak Menemencioğlu tarafından kuruldu. Cemiyetin amacı, “gazetecileri bir araya toplamak, mesleki ve sosyal hakları geliştirmek, mesleğin gerekliliği olan hak ve özgürlükleri savunmak” olarak belirlendi.
Gazeteciler Cemiyeti 79. yılına ulaşırken, kuruluş amacı doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor ve birçok faaliyete öncülük ediyor.
Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluşundan bu yana geçen süreç Türkiye’nin çoğulcu demokrasi dönemiyle paralellik gösteriyor. Cemiyet, bir avuç gazeteci üye ile çıktığı yolu bugün 2.000’i aşkın üye sayısı ve bağımsız mali gücü ile bugün, Türkiye’nin en eski, en büyük ve saygın meslek kuruluşlarından ve sivil toplum örgütlerinden biri konumunda.
Gazeteciler Cemiyeti, 1946 yılındaki kuruluşundan bu yana her zaman cumhuriyet, çoğulcu demokrasi ile ifade ve basın özgürlüğü başta olmak üzere özgürlüklerin yılmaz bekçisi oldu.
Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanlığını bugüne kadar Mekki Sait Esen, Ecvet Güresin, Gazanfer Kurt, Atilla Bartınlıoğlu, Altan Öymen, İbrahim Cüceoğlu, Metin Toker, Doğan Kasaroğlu ile Beyhan Cenkçi üstlendi ve görevi şu anda Nazmi Bilgin sürdürüyor. Dayanışma odaklı faaliyet
Gazetecilerin ve gazeteci örgütlerinin dayanışmasına öncülük görevini üstlenen Gazeteciler Cemiyeti’nin de aralarında bulunduğu 12 meslek örgütü Medya Dayanışma Grubu adı altında bir araya geldi.
Medya Dayanışma Grubu’nda Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın İş, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Haber Kameramanları Derneği, Diploması Muhabirleri Derneği ve Ekonomi Muhabirleri Derneği yer alıyor.
Gazetecilik mesleğinin sorunlarının çözümüne odaklanan Medya Dayanışma Grubu’nun “Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu” kısa süre önce kamuoyuna açıklandı.
Gazeteciler Cemiyeti’nin “Durum 2024” başlıklı raporunda bu konuda şu ifadeler yer alıyordu:
“Yürüttüğümüz basın özgürlüğü mücadelesinde faaliyetimizin odağına dayanışmayı koyduk. Her şeyden önce basın meslek örgütleri arasında dayanışmayı güçlendirdik ve son yirmi yılın en geniş ve güçlü birlikteliğini gerçekleştirdik. Geçtiğimiz dönemde diğer basın meslek örgütleriyle bir araya gelerek oluşturduğumuz Medya Dayanışma Grubu’nu güçlendirdik ve mücadelede bayrağı bu grubun tutmasını, birlikten kuvvet doğmasını sağladık.” Gazeteciye destek projeleri
Gazeteciler Cemiyeti, Durum 2024 raporunda da belirtildiği gibi, gazetecilik mesleğini desteklemek adına yürütülen projelerin önemli projeleri hayata geçirdi.
Buna kapsamda son üç yılda 200’den fazla kurumsal ve kişisel ayni destek sağlandı, 3.500’e yakın gazeteciye ulaşılarak çeşitli fonlar ve telif programlarıyla destek verildi.
AB’den sağlanan destekle hayata geçirilen Medya için Demokrasi / Demokrasi için Medya (M4D) Projesi kapsamında gazeteci ve medya kuruluşlarına sağlanan katkılar; Basın Evi Destek (BEDA) Programları ve alt hibeler aracılığıyla gazetecilere mali ve manevi destekler; Genç Gazetecileri Destek Programı, GC Genç Akademi, 9. Köy Projeleri ve Sertifika Programları, Stüdyo Cemiyet ile gazetecilere sağlanan teknik olanaklar, Mobil Basınevi, eğitim ve kapasite geliştirme projeleriyle sağlanan destekler ile bu kapsamda yapılan işbirlikleri destek projelerinden bazıları.
Cemiyet, yayın organları 24 Saat ve 9. Köy ile üyelerine ile genç gazetecilere ulaşıyor. “Meslek Onur Ödülü”
Gazeteciler Cemiyeti, meslek örgütlerinin ve diğer kurum temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan bir kurul tarafından belirlenen isme her “Meslek Onur Ödülü” veriyor.
Meslekte Onur Ödülü’nün altıncısının duayen Gazeteci Şükran Soner’e verilmesi kararlaştırıldı. Soner’in ödülü, aynı zamanda Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluş yıldönümü olan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde düzenlenecek bir resepsiyonda takdim edilecek.
Meslek Onur Ödülü’nün önceki yıllarda Altan Öymen, Bekir Coşkun, Hıfzı Topuz, Mustafa İstami ve Can Pulak’a verilmişti. Yıldönümü etkinlileri
Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluş yıldönümü ve Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında, Cemiyet üyeleri önce Anıtkabir’i ziyaret ederek, Atatürk’ün huzuruna çıkacaklar. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgi’nin başkanlığındaki grup, mozoleye çelenk bırakıp, saygı duruşunda bulunacaklar.
Akşam saatlerinde düzenlenecek resepsiyon ve ödül töreninde Şükran Soner’e ödülü takdim edilecek.
Gazeteciler, içinde yaşadıkları toplumların gerçeklerini yansıtmaktan sorumlular. Bu işi yaparken “geleceğe umutla bakmanın kaçınılmazlığının” da farkındalar.
Nazmi Bilgin, Durum 2024 Raporu’nun önsüzünde bunu şu ifadelerle dile getiriyordu: “Bu üç yıl içinde sevinç ve hüzünleri birlikte paylaştık. Pek çok üyemizi kaybettik. Ancak, Gazeteciler Cemiyeti olarak meslek aşkımızdan ve dayanışmamızdan asla ödün vermedik. Geleceğe umut ve güvenle bakıyoruz.”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)