Araştırma şirketi Ipsos, “Dünyayı neler endişelendiriyor?” başlıklı anketi için, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 29 ülkede vatandaşlara görüşlerini sordu. Anket, dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu.
26 Ocak- 9 Şubat arasında yapılan anket kapsamında, yaklaşık 25 bin katılımcıya, çevrimiçi sistem üzerinden kaygıları, ülkelerindeki gidişata ilişkin görüşleri soruldu. Türkiye’de yüzde 73’lük kesim “yanlış yoldayız” diyor
Türkiye’de, “Sizce ülkede işler iyiye mi gidiyor, yoksa yanlış istikamette mi yol alınıyor?” sorusuna ankete katılanların yüzde 73’ü “Yanlış istikamette yol alınıyor” yanıtını verdi.
Türkiye’de en çok kaygı duyulan konu, yüzde 50’lik oranla, enflasyon oldu. İkinci sırada, yüzde 30’luk oranla, yoksulluk ve sosyal adaletsizlik yer aldı.
Ankete katılanların yüzde 22’si, Türkiye’deki suç ve şiddet oranlarından endişeli olduklarını söylerken, yüzde 22’si işsizlikten, yüzde 21’i de malî ve siyasî yolsuzluktan kaygılarını ifade etti.
Türkiye’de küresel ısınmayı endişe verici bulanların oranı sadece yüzde 5 oldu. Bu oranın, diğer birçok Avrupa ülkesinde daha yüksek olması, Türkiye’de son derece düşük kalması dikkat çekti.
Türklerin ankete verdiği yanıtlarda dikkat çeken diğer başlıklar dış politika ve güvenlikle ilgiliydi.
Ülkenizin diğer ülkelerle “askeri ihtilaf yaşamasından endişe ediyor musunuz?” sorusuna karşılık, Türklerin sadece yüzde 2’lik bir kesimi bu konuda endişeli olduğu yanıtını verdi.
Ankette, terör konusunda endişelerin en yüksek olduğu ülke İsrail olurken, onu Türkiye takip etti. Türkiye’de ankete katılanların yüzde 20’si, terörden endişeli olduklarını dile getirdiler.
Ipsos’un aylık Küresel Tüketici Güveni araştırmasında ise vatandaşlara ülkelerindeki ekonomik ortamı nasıl değerlendirdikleri soruldu.
Türkiye’de, “Ülkenizdeki ekonomik durumu nasıl nitelendirirsiniz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 74’ü “kötü” yanıtını verdi. Küresel temel bulgular
İpsos araştırmasından çıkan küresel temel bulgular şöyle sıralandı:
-Enflasyon, son 23 aydır üst üste Dünyayı Ne Endişelendiriyor? Anketinde bir numaralı küresel endişe kaynağı olarak yer alıyor. Enflasyon, arka arkaya dört aydır öne çıkıyor.
-Ankete katılan 29 ülkenin yüzde 34’ü artan fiyatları en önemli endişelerinden biri olarak seçiyor.
-29 ülkenin tamamında suç ve şiddetle ilgili endişe düzeyi geçen aya göre biraz yükselirken, en endişeli altı ülkeden beşi LATAM’dan, yani Latin Amerika’dan çıkıyor.
-İşsizlik, az bir artışla beşte ikiye (yüzde 40) yükseldikten sonra Hindistan’ın en büyük endişesi haline geldi.
-Ülkeler arasındaki askeri çatışmalar, bu konuya değinenlerin sayısında terörizmin önünde yer alıyor (yüzde 10’a karşı yüzde 9). İsrail’in endişe seviyesi (askeri çatışma yüzde 45 tarafından dile getiriliyor), geçen aya göre dört puan artarak kasım ayındaki yüzde 43’lük sonucu aştı. Enflasyon
Ankete katılanları yaklaşık üçte biri (yüzde 34), enflasyonun ülkelerindeki en önemli endişe kaynağı olduğunu belirtiyor. Bu oran son dört aydır düşmekte olup mayıs 2022’den bu yana en düşük seviyesine ulaştı (yüzde 34).
Geçen yıl bu zamanlarda fiyatların yükselmesinden endişe duyanların oranı yüzde 43 ile en yüksek seviyedeydi.
Bu ay 11 ülke en büyük endişe kaynağı olarak enflasyonu gösteriyor: bu ülkeler, Arjantin, Singapur, Kanada, Avustralya, Türkiye, Polonya, Fransa, Güney Kore, İngiltere, ABD ve Almanya olarak belirlendi.
Avrupa’nın bazı bölgelerinde artan fiyatlara ilişkin endişelerde artış gözleniyor. Belçika’nın üçte birinden biraz fazlası (yüzde 34), bir önceki aya göre 10 puanlık bir artışın ardından endişeli. İngiltere de 7 puanlık artışla yüzde 40’a, Fransa da 4 puanlık artışla yüzde 44’e yükseldi.
Polonya (yüzde 46), yüzde 47 ile Aralık 2021’den bu yana en düşük endişe seviyesine ulaştı. Suç ve şiddet
29 ülkedeki her on kişiden üçü (Yüzde 30), geçen aya göre biraz artışla, suç ve şiddeti ülkelerinde endişe kaynağı olarak seçiyor.
İsveç (yüzde 53), geçen ay ikinci en yüksek puana sahipti, ancak o zamandan beri 10 puan düştü. Bu, İsveç için Mayıs 2023’ten bu yana kaydedilen en düşük puan oldu.
Bu ay bir ülke daha suç ve şiddeti en önemli endişe kaynağı olarak listeledi ve toplam sayı altı oldu. Ekvador’un ocak ayında çetelere karşı savaş ilan etmesinin ardından, listedeki altı Latin Amerika ülkesinden beşi suçu birincil endişe kaynağı olarak görüyor.
Her on Şililiden yedisi (yüzde 69), suç ve şiddetten bahsediyor; bu oran ocak ayına göre 5 puanlık bir artışla kayıtlardaki en yüksek endişe düzeyi oldu.
Meksika’nın endişe düzeyi (yüzde 63), bu ay 8 puan arttı. İsveç’in endişe düzeyi de 7 puanlık artışla yüzde 60’a yükselerek yüksek kalmaya devam ediyor. İşsizlik
Ocak ayında 29 ülkede her dört kişiden biraz fazlası (yüzde 26), işsizliği en büyük endişelerinden biri olarak seçti. Bu oran, geçen aya göre hafif bir düşüşe işaret ediyor.
Güney Afrika’da (yüzde 65), bu ay hafif bir artışla endişeler yüksek seyretmeye devam ediyor.
İstihdam, iki puanlık artışla beşte ikiye (yüzde 40) yükselerek, enflasyonu geride bırakan Hindistan’ın en büyük endişesi haline geldi. Ancak tarihsel olarak bakıldığında bu nispeten normal bir durum. Bağlam açısından, geçen yıl bu zamanlar endişe yüzde 45 seviyesindeydi.
İtalya ve İspanya’da işsizlik, üçte birinden biraz fazlası (yüzde 35) ile en önemli endişe kaynağı oluyor. Uzun vadeli trendlere bakıldığında bu oranın nispeten düşük olduğu görülüyor.
İtalya’da en yüksek oran yüzde 69 (Aralık 2016), İspanya’da ise yüzde 74 (Temmuz 2016) idi. İklim değişikliği
İklim değişikliği geçen aya göre hafif bir artışla %17 oranında endişe kaynağı olarak belirtildi.
Hollanda, bu ay da en endişeli ülke olarak öne çıkarken, her on kişiden yaklaşık üçü (yüzde 28) endişe duyduğunu belirtiyor, ancak bu oran geçen aya göre değişmedi.
Kolombiya’da ise ocak ayına kıyasla önemli bir değişim oluştu ve 16 puanlık bir artışla dörtte bir (yüzde 25) gibi rekor bir seviyeye ulaştı. Bu, Kolombiya’nın sürekli olarak ölçülmeye başladığı Mart 2021’de yüzde 4 olan seviyeden bu yana görülen en yüksek seviye oldu. Ülkeler arasındaki askeri çatışmalar
Ülkeler arasındaki askerî çatışmalar, bu çatışmalardan bahsetme oranının az da olsa artmasının ardından bu ay sıralamada 13’üncü 11’inci sıraya yükseldi. Halihazırda terörizmin önünde yer alıyor.
İsrail’in endişe düzeyi yüksek kalmaya ve geçen aya göre artmaya devam ediyor. Bu ay yüzde 45’lik bir oranla 4 puanlık bir artış söz konusu.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üzerinden iki yıl geçti. Avrupa genelinde endişe düzeyinin arttığı görülüyor.
Özellikle Büyük Britanya’da (yüzde 20) geçen aya göre 11 puanlık bir artış söz konusu. Hollanda (yüze 19) 8 puan, Polonya (yüzde 29) 6 puan, Almanya (yüzde 20) 5 puan ve Fransa (yüzde 11) 4 puan artış gösterdi.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)