24 Şubat Cumartesi günü Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ikinci yıldönümü doluyor.
Rusların Kiev’i ele geçirmeyi amaçlayan başarısız bir yıldırım taarruzu, doğuya doğru aceleci bir geri çekilme ve 2022 yazında Ukrayna’ya hemen hemen hiçbir şey kazandırmayan karşı taarruzunun ardından cephe istikrara kavuşmuş görünüyor.
Ukraynalılar, yorulmak bilmeden topraklarını savunurken, Ruslar da yorulmak bilmeden bombalıyor ve kilometrelerce toprağı yutmaya çalışıyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden iki yıl sonra cephe hattı donmuş gibi görünüyor. War Mapper web sitesinin verilerine göre, Ekim 2022’de Ruslar Ukrayna topraklarının yüzde 13,09’unu işgal etmişti. Bu orana, 2014’ten beri, yani Şubat 2022 işgalinden önce işgal edilen bölgeler dahil değil. Nisan 2023’te bu oran yüzde 10,53’e düşmüş olsa da, o tarihten bu yana durum oldukça sabit kaldı: Ekim 2023’te yüzde 10,44 ve üç ay sonra Ocak 2024’te yüzde 10,45.
Fransa Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü (IRIS) Direktör Yardımcısı Jean-Pierre Maulny, “Savaşın başında Rus taarruzu kuzeyde tamamen tıkanmış ve Kiev’i ele geçirememişti. Daha sonra doğuya yoğunlaştı, ağırlıklı olarak Rusların yaşadığı bölgeleri geri aldı ve o zamandan beri durum donmuş durumda. Cephe nispeten istikrarlı” dedi.
Askerî tarihçi Cédric Mas, “Somut olarak, sahada her iki taraf da savunmada saldırıdan çok daha etkili” diyor. Ona göre, başka bir deyişle, her iki taraf da saldırdığından çok daha iyi savunma yapıyor.
Maulny, “Halihazırda daha çok bir Rus karşı saldırısı aşamasındayız. Ancak bu, Ukrayna’nın karşı saldırısından daha başarılı değil” diye ekledi. “Olağanüstü kaynaklar kullanıyor”
Moskova, aylardır Donetsk bölgesindeki Avdiyevka’nın geri alınması için çalışıyor. Çok sayıda can pahasına yürütülen bu zorlu savaş geçen cumartesi günü Rus ordusunun kasabanın kontrolünü ele geçirmesiyle sonuçlandı.
Cédric Mas, “Avdiyevka, Bahmut’un sadece üçte biri büyüklüğünde ve Rusların burayı ele geçirmesi iki kat daha fazla birlik gerektirdi. Ruslar birkaç kilometrekarelik hatları yavaş, zahmetli ve kanlı bir şekilde geri püskürtmeyi başarmak için olağanüstü kaynaklar kullanıyor” diye ekliyor.
Jean-Pierre Maulny, “İki savaşçıdan birinin çökmesi dışında, ki Ukrayna ABD’den yardım almazsa bu bir risktir, yıllarca sürecek donmuş bir cepheye doğru gidiyoruz. Rusların yarma kapasitesi olsaydı, bunu çoktan yaparlardı. Bu yüzden herkes, şurada burada, kilometrelerce karelik zaferlerle pozisyonlarını koruyor” dedi. Rusya algı açısından önde
Cédric Mas ise, “cephe hareket etmemiş olsa da hareketsiz olmaktan çok uzak. Kimse askeri zaferden vazgeçmiş değil, kimse mevzileri dondurma oyunu oynamıyor. Her iki tarafta da aktif operasyonlar var” diye açıklıyor durumu. Ancak Mas’a göre, “Rusya algı açısından üstünlüğü ele geçirmiş durumda, sahada ise her iki tarafa da değişebilecek bir denge sözkonusu!”
Bu denge, Batı’nın Ukrayna’ya vaat ettiği ve sahadaki asker sayısına paralel olarak yavaş gelen yardıma bağlı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e göre, Aralık 2023’te Ukrayna’da 617 bin Rus askeri konuşlanmış durumdaydı.
Ukrayna Cumhurbaşkanının özel danışmanı Mihaylo Podolyak’a göre, Ukrayna ordusu ise seferber edilen bir milyon askerin sadece 200 bin ila 300 bini savaş alanında konuşlandırmış durumda.
Jean-Pierre Maulny, “Gelecek birkaç ay Kiev için riskli bir dönem olacak çünkü Batı ülkelerinin askerî taahhütlerin sahaya ayak uydurması gerekiyor ve Ukraynalılar mühimmat rezervlerinden kaybediyor” diyor.
Ancak Maulny, “iki ya da üç ay içinde Ukraynalıların ilk F-16’larını teslim alacaklarını” ve bunun onlara ikinci bir rüzgar verebileceğini belirtti.
Cédric Mas, tüm dünya ABD Kongresi’nde Ukrayna’ya yardım konusunda yapılacak oylamanın sonucunu beklerken, Rusya’nın “her şeyini Donald Trump’ın 2024’te yeniden seçilmesine bağladığını” belirtiyor.
Kiev’e malî ve askerî yardıma karşı çıkan ve Vladimir Putin’e yumuşak davranan eski Başkan Trump, Ukrayna’da cephenin geleceğini belirleyebilir.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)