Genel

Yılda 20 milyon kuş yok oluyor

Yılda 20 milyon kuş yok oluyor

Avrupa’da her yıl 20 milyon kuş yok oluyor

Yoğun tarımsal faaliyetlerin Avrupa’da kuşların sayısının azalmasının ana nedenini oluşturduğu ve her yıl kıtada ortalama 20 milyon kuşun yok olduğu bildirildi.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri adlı dergide yayınlanan bir makaleye göre, birçok Avrupalı bilim insanı, Avrupa kuş popülasyonlarındaki düşüşten hangi insan faaliyetlerinin sorumlu olduğunu bulmak için bir çalışma yaptı.

Bu çalışmayı yürütmek için kapsamı açısından eşi benzeri görülmemiş bir veri seti kullanıldı. 28 Avrupa ülkesinde 37 yıl boyunca 170 tür için 20 bin ekolojik izleme sahasında yapılan gözlemlerden veriler elde edildi.

800 milyon kuş 

Çalışmanın koordinatörü Vincent Devictor, “1980’den bu yana türlerin bolluğunda dörtte bir oranında bir düşüş tespit ettik” dedi. Uzman, “Başka bir deyişle, 40 yılda 800 milyon, yani yılda 20 milyon kuş Avrupa kuş faunasında sistemik ve derin bir düşüş anlamına geliyor” diye ekledi.

Bazı ekosistemler diğerlerinden daha fazla etkilendi. Orman kuşlarının sayısı yüzde 18, şehir kuşları yüzde 28 ve hatta tarımsal ortamlardaki kuşların sayısı yüzde 57 oranında düştü.

Bilim insanları, makalelerinde “Tarımın yoğunlaştırılmasının, özellikle de böcek ilacı ve gübre kullanımının, omurgasızlarla beslenen kuş popülasyonlarındaki düşüşlerin çoğu için ana baskıyı temsil ettiği sonucuna varıyoruz” diye yazıyor.

Çalışmayı yürütenler, bu omurgasızların “gelişimlerinin en azından bazı aşamalarında birçok kuş için diyetin önemli bir bölümünü” temsil ettiğini belirtiyor.

Bu beslenme tarzının, üreme mevsimi boyunca incelenen 170 türün 143’ü için çok önemli olduğu belirlendi. Dolayısıyla, mevcut yiyeceklerdeki bir azalma, ebeveynlerin davranışlarını değiştirerek ve yavruların hayatta kalmasını etkileyerek üreme başarısı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacak!

Düşüş, gri sinekkapan (yüzde 63) ve serçe (yüzde 64) gibi türlerde çok belirgin!

Zararlı bölgeler oluşuyor

Bu çöküşü durdurmak için işe tarım modelimizi değiştirerek başlamalıyız. Ancak Vincent Devictor, makineleşme ve kimyasallara büyük ölçüde başvurmayı birleştiren “endüstriyel bir tarım dünyası vizyonuna sahip olmaya devam ediyoruz” diyerek, üzüntüsünü dile getiriyor.

Devictor, “İkinci Dünya Savaşı sonrası paradigmadan hala çıkamadık” diyor ve Fransa’da küçük alanların zararına mega çiftliklerin arttığına dikkat çekiyor.

Tarımın yanı sıra, insan faaliyetleriyle bağlantılı diğer unsurlar da kuş popülasyonları üzerinde etkili oluyor. Bunların başında da iklim değişikliği geliyor. 

Mantıksal olarak bu durum, söğüt baştankarası gibi soğuk havayı tercih eden türler üzerinde ciddi bir etki yaratıyor ve bu kuşların sayısında yüzde 40 azalmaya yol açıyor. Ancak sıcağı seven türler de bundan etkilenmiyor değil. Sıcak seven türlerde belirlenen düşüş ise yüzde 18 civarında bulunuyor.

Son olarak, kentleşmenin ilerlemesi de ebabil ve kırlangıçlar arasında kurbanlar alıyor. Vincent Devictor, “Kentsel çevrenin içi de dahil olmak üzere gittikçe zarar veren bölgeler oluşturuyoruz. Türler yarıklarda yuva yapmayı, kentsel ortamlarda hâlâ böceklerin bulunduğu yerlerde olmayı seviyor. Günümüzün beton yapıları böceklerin yok olmasıyla birleşince şehir kuşlarına zarar veren bir ortam oluştu” diyor.





YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL