Heykel sanatçısı Azimet Karaman’dan canlı performans
Heykel sanatçısı Azimet Karaman, ahşap heykel canlı performans çalışmasıyla sanatseverlerin karşısına çıktı.
Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği’nın (BRHD) 52. yıl sergisi kapsamındaki canlı performans Çankaya Belediye Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Özgün çalışmalarıyla adından söz ettiren Azimet Karaman’ın canlı performansı yaklaşık üç saat sürdü.
İzleyiciler zeytin ağacı kütüğünün sanatçının elinde şekillenmesini ilgiyle izlediler. Elektrikli testerenin inişli çıkışlı sesi, sanatçının ağacı yontması sırasında ortaya çıkan ritim, kendini özgü bir bir müzik temposuyla ağacın şekillenmesine eşlik etti. Yere serili örtüye dağılan talaşın kokusu ise şekil alan ağacın biçimin sırlarını ortalığa yayıyordu.
Çalışmasının sonunda ağaca özgün ve estetik bir şekil veren sanatçı, başlangıçta nasıl bir biçim ortaya çıkacağından kaygılandığını ancak çalışmanın doğaçlamayla kendini yönlendirdiğini söyledi.
“Heykel zor bir iştir”
Ortaya çıkan ürünün henüz bir heykel formuna erişmediğini anlatan Azimet Karaman, şöyle konuştu:
“Heykel zor iştir ama iyi bir heykel çıkarmak çok daha zor bir iştir. Bir cepheden yatay ve dikey biçimler kullanıp, perspektifte de gözü yanıltarak oluşturduğumuz bir kompozisyon değildir.
Dikeyde, yatayda analitik olarak bütün noktalarıyla kütlesel mekân yaratmak zorundasınız. Bir mekânın boşluk içerisinde o hacmin her yerden doğru şekilde görülmesini, istediğiniz plastik biçimin oluşmasını sağlamak zorundasınız.”
Sanatçı, çalışmasının sonunda katılımcıların sorularını da yanıtladı ve onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bazı izleyicilerin, ortaya çıkan çalışmadan çevreye yayılan parçaları sanatçıyla imzalatarak hatıra olarak almaları dikkat çekiciydi.
Azimet Karaman hakkında
Erzincan’ın Kemah ilçesinde 1963 yılında doğan Azimet Karaman , 1988’de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Seramik – Cam Anasanat Dalı’ndan mezun oldu. 1988-1989 Paşabahçe Cam Fabrikası’ nda, cam üzerine negatif rölyef çalışmaları yaptı.
1995 Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde öğretmenlik sertifikası, pedagojik formasyon eğitimi aldı. Yurtiçinde çok sayıda kişisel sergi açan sanatçı yüzden fazla karma ve grup sergilerine katıldı.
Fransa, Almanya, Arnavutluk ve Belçika’ da Anadolu Sanatçılar Derneğince organize edilen grup sergilerine katılan Azimet Karaman’ın yurtiçinde çeşitli şehirlerde kollektif çalıştığı 6 adet açık alan heykel uygulaması bulunuyor.
Kanada’nın başkenti olan Ottowa’da bulunan sanatçının tasarladığı ve bir grup heykeltıraş ve mimar arkadaşı ile gerçekleştirdiği Şehit Diplomatlar Anıtı Projesi Türkiye’nin yurtdışına yaptığı ilk anıt olma özelliği taşıyor.
Azimet Karaman, Gazi Üniversitesi, Resim-Heykel Müzesi Müdürlüğü’nün yanı sıra Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı’nda Öğretim Elemanı olarak görev yapıyor.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)