Şanlıurfa Lezzetleri ‘’Türk Mutfağı’’ Kapsamında Tanıtıldı Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Türk Mutfağı Haftası kapsamında 150 çeşit yöresel yemeği tanıttı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, tarih ve kültür şehri Şanlıurfa’nın yemekleriyle Turizm’de iddialı olduğunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 21-27 Mayıs tarihleri arasında Türkiye genelinde düzenlenen Türk Mutfağı Haftası kapsamında Şanlıurfa’da yöreye özgü tescilli ürünler tanıtıldı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen “Dünyanın en eski mutfağı” sloganıyla Turizm rotasında yer alan Şanlıurfa’da tescilli Çiğköfte, ağzı açık, ağzı yumuk, lebeni, patlıcanlı kebap, su kabağı, içli köfte ve daha birçok yöresel lezzet adeta damak çatlattı.
Urfa türkülerinin yankılandığı Sakıb’ın Köşkündeki Gastronomi merkezinde düzenlenen organizasyonda Şanlıurfa adına tescilli olan yöresel yemek ve tatlılar programın sonunda katılımcılara ikram edildi. Çiğköfte, yumurtalı köfte ve mercimekli köftenin aynı anda yoğurulduğu etkinlik vatandaşlardan tam not aldı.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Gastronomi merkezi olarak Şanlıurfa’ya kazandırılan Sakıb’ın Köşkünde düzenlenen programa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün yanı sıra Ak Parti Grup Başkan Vekili Faruk Bayuk, MKYK Üyesi Vildan Polat, Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
BAŞKAN BEYAZGÜL, ‘’ŞANLIURFA’DA HERKES BİR MUTFAK USTASI’’
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Şanlıurfa’nın bu medeniyetlerin bıraktığı farklı lezzetlere sahip olduğunu anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, ‘’Şanlıurfa 12 bin yıllık geçmişi olan bir şehir. Medeniyetlerin kesiştiği, medeniyetlerin yaşadığı ve birçok medeniyetin buraya çok özellikli şeyler bıraktığı bir şehirdir. Bunlardan birisi de lezzettir. Bizde hem tabak olacak hem damak olacak bundan sonra çünkü Turizme hizmet etmek için tabağa da ihtiyacımız var. Ama Şanlıurfa’nın ve Şanlıurfalıların gelişkin damağı gibi başka bir yer bulmak çok zor ve her bir Şanlıurfalı ses sanatkarı, konservatuarlarda yetişiyor. Ama her bir Şanlıurfalı aynı zamanda bir lezzet ustası, bir mutfak ustası bu nedenle de Şanlıurfa’nın Gastronomi de kendisini tanıtma noktasında alacağı yol çok fazladır’’ dedi.
BAŞKAN BEYAZGÜL, ‘’LEZZETLİ YEMEKLER ŞANLIURFA’DA’’
Kentin tarihi ören yerlerini görmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin yöresel ürünleri tatma fırsatını sadece Şanlıurfa’da bulabileceğinin altını çizen Başkan Beyazgül, ‘’Ben inanıyorum ki birçok turist sadece lezzet için nasıl ki bugün Göbeklitepe’yi görmek için Şanlıurfa’ya geliyor, Balıklıgöl’ü görmek için Şanlıurfa’ya Geliyor, Halfeti’ye gitmek için, Takoran’a gitmek için veya Harran’a gitmek için Şanlıurfa’ya geliyor. Eyyüpnebi’ye gitmek için Şanlıurfa’ya Viranşehir’e geliyor şimdi lezzet için de gelecekler. Bu mutfağımızı geliştirmek adına burayı Gastronomi merkezi ilan etmiştik. Hemen karşısında Kızılkoyun Nekropol alanı var. Üst kısmında bulunan tarihi bir evi yöresel ürünlerin yapıldığı bir lokanta haline getireceğiz’’ diye konuştu.
BAŞKAN BEYAZGÜL, ‘’TARİH, LEZZET VE MÜZİK BİR ARADA’’
Tarih, lezzet ve müziğin bir arada harmanlandığı Şanlıurfa’da otellerin doluluk oranına dikkat çeken Başkan Beyazgül, Şanlıurfa’nın turizm rotasında önemli bir yere sahip olacağını belirterek ‘’Turizm rotası içerisinde çok önemli yeri olan mutfağı çok net ve güzel bir şekilde ortaya koyacağız. Tarih, kültür, müzik ve tarım şehri diyoruz, şimdi her zaman iddia ettiğimiz bir husus var, Urfa’ya gelen tarihi bir mekânda sıra gecesi eşliğinde ve güzel bir lezzetle gününü, gecesini değerlendirmesi mümkün. Şanlıurfa’da 3’ü bir arada lezzet var, tarih var, müzik var. Bu nedenle de şu anda otellerimiz tamamen doldu. Şanlıurfa, bu şekli ile de turizme hizmet edecek ve örnek olacaktır’’ dedi.
Şanlıurfa’da tescilli yöresel Birecik Patlıcanı, Halfeti Karagül, Karaköprü Narı, Karaköprü Tat Karpuzu, Suruç Narı, Urfa Frenk Çömleği, Urfa Külünçesi, Urfa Lahmacunu, Urfa Patlıcanlı Kebabı, Urfa Pencer (Pazı) Boranısı, Urfa Su Kabağı Yemeği, Urfa Üzlemeli Pilavı, Urfa İsot Çömleği, Urfa Ciğer Kebabı, Urfa Eşkili, Urfa Haşhaş Kebabı, Urfa Kazan Kebabı, Urfa Keme Boranısı, Urfa Kıymalı Söğürme, Urfa Lebenisi, Urfa Meyan Şerbeti, Urfa Peyniri, Urfa Sac Kavurması, Urfa Soğan Kebabı, Urfa Tiriti, Urfa Yumurtalı Köfte, Urfa Zerdesi, Urfa İçli Köftesi, Urfa Şıllık Tatlısı, Urfa Açık Ekmeği, Urfa Biberi, Urfa Culha Dokuması, Urfa Yağı, Urfa Tırnaklı Ekmeği ve Urfa Çiğ Köftesi gibi 36 yöresel ürün bulunuyor.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)