Dünyada Aralık 2019’da koronavirüs salgınının başlamasından bu yana hastalıktan ölenlerin sayısı 5 milyonu aştı.
John Hopkins Üniversitesinin derlediği verilere göre, 1 Kasım 2021 itibariyle salgında hayatını kaybedenlerin sayısı 5 milyon 435 oldu. Aynı kaynağa göre, dünyada 246 milyon 743 bin 962 kişi hastalığa yakalandı ve bugüne kadar 6 milyar 947 milyon 883 bin 074 doz aşı yapıldı.
ABD, 745 bin 836 ölümle dünyada birinci sırada bulunuyor. ABD’nin ardından Brezilya (607,824), Hindistan (437,458), Meksika 288 bin 365 ve Rusya 234.194) geliyor.
Ancak uzmanlar, resmî olarak verilen sayıların gerçek ölüm sayısını yansıtmadığından emin görünüyor. Ölenlerin sayısı, her ülkenin resmî olarak Dünya Sağlık Örgütüne verdiği sayılara bağlı olarak belirleniyor.
Dünya Sağlık Örgütü, Covid’e bağlı aşırı ölüm oranının dikkate alınması halinde gerçek kurban sayısının iki ya da üç kat fazla olabileceğine dikkat çekiyor. 17 milyon
The Economist dergisine göre, Covid-19, bütün dünyada 17 milyon kişinin ölmesine sebep oldu.
Fransa Pasteur Enstitüsü epidemiyologlarından Fransa Bilim Kurulu üyesi Arnaud Fontanet, “Bu bilanço bana daha inanılır geliyor” diyor. Ancak her hâlükârda koronavirüs salgının sebep olduğu kurban sayısı herhangi bir başka salgının aldığı kurban sayısına göre daha az seviyede bulunuyor.
1918-1919 yıllarında, o güne kadar bilinmeyen bir virüsün yol açtığı ve “İspanyol gribi” adı verilen salgınında 50 ila 100 milyon kişi hayatını kaybetmişti. AİDS de 40 yılda 36 milyonu aşkın insanın canını almıştı.
Pasteur Enstitüsü virologlarından Jean-Claude Manuguerra da “Covid’in çok kısa zamanda çok sayıda ölüme sebep olduğunu” belirtirken, Arnaud Fontanet de “Önce dolaşımın kısıtlanması önlemleri alınmasa ve ardından aşılama kampanyası gelmeseydi durum çok daha kötü olurdu” diyor.
Uzmanlar, salgının görünüm değiştirmesini bekliyor ve yeni salgın patlamalarının aşılanmamış kişileri etkileyeceğini düşünüyor. Delta
Salgınla ilgili en büyük endişe, aşılara dirençli yeni alttürlerin ortaya çıkması. Günümüzde baskın alttür olan Delta, başta Alfa olmak üzere önceki alttürleri silip süpürdü, Mu ve Lambda gibi yeni çıkan alttürlerin tutunmasına izin vermedi.
Uzmanlar, bu nedenle, farklı suşlardan alttürlerin ortaya çıkmasından daha ziyade Delta’nın kendisinde, aşılara dirençli hale getiren mutasyonları içeren bir evrim bekliyor.
İngiliz makamları, Delta’nın alt-alttürü olan AY4.2 adı verilen bir virüsü izliyor. Şimdilik, aşıların daha etkisiz hale geldiğini gösteren bir veri yok.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)